Nieuwbouwhuizen zijn sinds eerste coronagolf razend populair bij Limburgse investeerders

Kolmont Invest ziet aantal kandidaat-kopers voor woningprojecten verdubbelen

Door negatieve berichten vanop de beurs, de historisch lage rente op spaarboekjes en de magere economische vooruitzichten plooien Limburgers die willen investeren opvallend terug op vastgoed. Waar Limburgse investeerders zich tot voor kort bijna uitsluitend op appartementen richtten, kijken ze nu ook steeds meer richting nieuwbouwhuizen. Specialist Kolmont Invest ontving de voorbije maanden dubbel zoveel aanvragen van kandidaat-kopers dan vóór de uitbraak van corona. “Zeker woningen met een tuin liggen bijzonder goed in de markt”, klinkt het. “Voor een project in Hasselt alleen al meldden zich in één week tijd liefst 50 geïnteresseerden voor maar 16 nieuwe villa’s.”

De coronacrisis heeft het vertrouwen van de Limburgse investeerders fors aangetast. De beurs kreeg de afgelopen maanden immers flinke klappen en het ziet er bovendien niet naar uit dat er snel een economische heropleving zal komen. Integendeel zelfs: de vrees bestaat dat de economische gevolgen van de coronacrisis pas in het najaar écht duidelijk zullen worden. Experts verwachten dat het nog wel even zal duren vooraleer ons land uit de recessie zal geraken. En dus kiezen steeds meer mensen ervoor om hun zuurverdiende centen te investeren in vastgoed, zoals wel vaker in crisistijd. Uit cijfers van de Belgische notarissen blijkt dat vooral nieuwbouw in trek is. 

Huizen plots ook populair

Ook bij de Limburgse specialist Kolmont Invest zien ze veel beweging op de vastgoedmarkt. Beschouwden investeerders in het verleden vooral nieuwbouwflats als een veilige haven, dan is er de voorbije maanden ook een grote interesse ontstaan voor huizen met tuin - een segment dat voordien zo goed als onbestaande was op de investeringsmarkt.

“We hebben het aantal geïnteresseerden voor onze villaprojecten de afgelopen maanden fors zien stijgen. In april noteerden we 278 potentiële kopers, in mei waren dat er 575 en in juli 562, of een verdubbeling in vergelijking met de periode vóór corona. We zien deze fors toegenomen interesse voor nieuwbouwwoningen bovendien in al onze projecten terugkomen. De projecten in de rand van Hasselt blijven daarbij wel het meest populair. Heel wat mensen willen immers niet pal in de stad wonen, maar wel in de onmiddellijke nabijheid ervan, zodat ze alle faciliteiten in de buurt hebben zonder de drukte van het centrum.”

Matthias Leys, commercieel directeur Kolmont Invest

Eigen stekje in het groen

De oorzaak van de opkomst van huizen als investeringsproduct is niet ver te zoeken: steeds meer Limburgers in het huursegment willen een eigen stekje mét tuin, en dan nog liefst in een rustige, groene omgeving. Door de coronacrisis is de Limburger deze luxe opnieuw naar waarde gaan schatten. Kolmont Invest kreeg de afgelopen maanden dan ook veel meer aanvragen van mensen die een dergelijke woning willen huren. 


“Nieuwbouwwoningen met een tuin zijn vandaag zeer interessant voor investeerders. Er is niet alleen de grotere vraag van kandidaat-huurders, met een rendement van rond de 3,5 procent netto is het rendement van dit type vastgoed ook groter. Investeerders kunnen op die manier ook in hun vastgoedportefeuille differentiëren. En dat hebben ze goed begrepen: het loopt storm voor onze nieuwe woonprojecten Turfstekersstraat (Hasselt), Villapark Beukenhof (Hasselt) en Middelste Kommen (Hoeselt). Ook opvallend is dat de fors gestegen interesse voor nieuwbouwwoningen geen negatieve invloed heeft op de markt van de nieuwbouwflats. Het gaat niet om een verschuiving van de markt, maar om een extra interesse van investeerders, veroorzaakt door de onzekerheid op de beurs.”

Matthias Leys, commercieel directeur Kolmont Invest

Matthias Leys

Commercieel directeur, Kolmont Invest

Brigitte Van Damme

Marketing, Kolmont

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be