Nieuwbouw loopt tot half jaar vertraging op door tekort aan materiaal en werkkrachten

Zeven op de tien projectontwikkelaars pleiten voor inkorten bouwverlof in zomer én winter

Belgische gezinnen die naar een nieuwbouwwoning uitkijken, zullen allicht noodgedwongen twee tot zes maanden extra geduld moeten oefenen. Dat komt vooral omdat door de corona-crisis heel wat bouwbedrijven met een tekort aan materiaal en buitenlandse werkkrachten kampen. Dat blijkt uit een bevraging bij zestien van de grootste projectontwikkelaars in ons land, samen goed voor meer dan 2.000 werven. Om de achterstand zoveel mogelijk te beperken, pleiten liefst zeven op de tien ontwikkelaars voor het inkorten van het bouwverlof, zowel in de zomer als op het einde van het jaar.

De noodzakelijke lockdown-maatregelen van de regering hebben een stevige impact op ons leven en onze economie. Ook de vastgoedsector ontsnapt niet aan de gevolgen van de corona-crisis, zo blijkt uit een bevraging van Bereal, een pr-bureau gespecialiseerd in vastgoed, bij zestien van de grootste projectontwikkelaars in ons land. Onder meer grote vastgoedspelers zoals Groep Huyzentruyt, Antonissen Development Group en Kolmont - samen goed voor meer dan 2.000 werven - gaven hun visie over de gevolgen van de coronacrisis op hun sector.

Wat blijkt? Zowat alle projectontwikkelaars hebben vertraging opgelopen bij hun projecten. Bij vier op de tien projectontwikkelaars blijft het oponthoud beperkt tot twee maanden (44%). Bijna zes op tien verwachten dat de vertraging minstens drie tot maximaal zes maanden zal belopen (56%).

“Een bouwproces is een aaneenschakeling van opdrachten die door verschillende partijen worden uitgevoerd. Als die ‘trein’ plots wordt onderbroken, is het niet gemakkelijk om dat proces zomaar opnieuw te activeren. Een stop/start zoals bij een industriële productieketen is niet mogelijk, onder andere door enkele onvermijdelijke faillissementen en het feit dat ‘social distancing’ een stuk moeilijker is bij de afwerking, in vergelijking met ruwbouw. Het spreekt voor zich dat wij er alles aan zullen doen om die vertraging zo min mogelijk te maken.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Bovendien zijn vele buitenlandse arbeidskrachten naar hun thuisland vertrokken en is de aanvoer van grondstoffen en materiaal ernstig verstoord. Concreet werken bijna zeven op de tien bevraagde projectontwikkelaars en hun (onder)aannemers met buitenlandse werkkrachten (69%). En die mogen momenteel hun eigen land niet meer uit of België niet meer binnen. In bijna één op de vijf gevallen maken de buitenlandse arbeiders meer dan helft uit van het totaal aantal werkkrachten (18%). Een (tijdelijke) oplossing om hen te vervangen heeft momenteel geen enkel van de bevraagde grootste vastgoedspelers. Het uitblijven van de nodige levering van bouwmaterialen alleen al veroorzaakt gemakkelijk een maand vertraging.

Bouwverlof inkorten

Al even opmerkelijke vaststelling: om de achterstand zoveel mogelijk in te halen, pleiten bijna zeven op de tien ontwikkelaars er momenteel voor om het bouwverlof in te korten, zowel in de zomer als komende winter. Over de manier waarop lopen de meningen wel nog uiteen. Op dit ogenblik is er een lichte voorkeur om het bouwverlof met de helft in te korten, maar een aantal van de grote projectontwikkelaars wil dat het verlof zelfs met driekwart wordt ingekort. 

“Zo goed als alle projectontwikkelaars hebben in ons land grote vertragingen opgelopen. Reken daar nog eens bij dat heel wat projecten veel trager vergunningen zullen krijgen. Om dat gedeeltelijk op te vangen zou het bouwverlof inkorten een oplossing zijn. Maar voor een complete afschaffing van het bouwverlof is bijna niemand te vinden. Er zijn ook wezenlijke verschillen tussen de situatie in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. In Wallonië is alles zo goed als volledig stilgevallen, terwijl bijvoorbeeld in West-Vlaanderen of in Limburg verschillende werven operationeel zijn gebleven.”

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder UPSI-BVS

Effect op de prijzen

Ruim zes op de tien van de bevraagde projectontwikkelaars verwacht ook dat de corona-crisis de bouw zelf iets duurder zal maken. Dat betekent dat de kosten voor projectontwikkelaars iets hoger zullen liggen. Goed vier op de tien van hen verwacht dat het kostenplaatje voor hen met minder dan 5% zal stijgen. Bijna één op de vijf verwacht een stijging tussen 5 en 10%. Of de consument die licht hogere kosten ook zal voelen? Het merendeel van de bevraagde vastgoedspelers verwacht quasi geen effect, tot zelfs een lichte daling van de prijzen.

“Als er al een effect zal zijn op de prijzen, zal dat vermoedelijk niet significant zijn, aangezien er mogelijk een grotere onderlinge concurrentie ontstaat bij het proberen binnenhalen van nieuwe opdrachten. Een echte prijsdaling zit er volgens mij niet aan te komen. De vraag blijft groot, alleen zal die nu nog meer vanuit de investeerdershoek komen. Net zoals onze buurlanden zullen we meer richting een huurdersmarkt evolueren in plaats van een eigenaarsmarkt.”

Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt

Veel projectontwikkelaars verwachten dan ook dat in 2021 de verhuur en verkoop van vastgoed wat vertraagt en de financieringsvoorwaarden van de banken verder zullen verstrengen.

Impact op vastgoedondernemingen 

Tot slot verwachten goed zes op de tien ontwikkelaars weinig impact van de corona-crisis op hun zakencijfer. Zij hebben de voorbije maanden en jaren genoeg financiële buffers aangelegd om dit voorlopig perfect op te vangen. De overige vier op de tien verwachten wel dat ze noemenswaardige maatregelen zullen moeten treffen om alles in balans te houden. 

Toch zal de impact op de tewerkstelling over het algemeen beperkt blijven. Eén op de vijf verwacht helemaal geen impact. Driekwart van de ontwikkelaars zal nieuwe aanwervingen een tijdje uitstellen. In een kleine 6% van de bedrijven is de kans op een herstructurering dan weer erg reëel.

Sven Potvin

CEO, Antonissen Development Group

Olivier Carrette

Gedelegeerd bestuurder, UPSI-BVS

Thomas Van Poucke

CEO, Groep Huyzentruyt

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be