Nieuw ‘Prinsenhof’ zorgt voor broodnodige extra bedden om Vlamingen te laten revalideren

Alleen al in Oost- en West-Vlaanderen wachten 3.500 zorgbehoevenden op bijkomende hulp

De wachtlijsten voor zorgbehoevenden in ons land zijn spijtig genoeg nog steeds lang. Alleen al in Oost- en West-Vlaanderen wachten liefst 3.500 mensen op bijkomende hulp bij revalidatie. In Ronse, het hart van de Vlaamse Ardennen, schakelen ze alvast een versnelling hoger met de opening van de gloednieuwe herstelcampus ‘Prinsenhof’.  Volgens Realis - de projectmakelaar achter ‘Prinsenhof’ die onder andere gespecialiseerd is in investeringen in zorgvastgoed - hebben onze steden en gemeenten nood aan nog zeker 1.000 extra bedden in dergelijke revalidatiecentra.

Zorgbehoevende patiënten moeten steeds vroeger het ziekenhuis verlaten na een operatie. Helaas is thuisrevalidatie niet voor iedereen een optie. En ook mantelzorgers snakken soms naar een geschikte plek om een vakantie door te brengen met hun geliefde patiënten. Een herstelcampus of zorghotel zoals ‘Prinsenhof’ in Ronse is dan een welgekomen verademing. 

Prinsenhof

De herstelcampus biedt 66 luxueuze studio’s met hotelservice aan op maat van de zorgbehoevende. Voor de zorgbehoevenden - die er zowel voor een paar dagen als een paar maanden terecht kunnen - bestaat die service vooral uit zorg door professioneel medisch personeel en de nodige voorzieningen, zoals een kineruimte. De mantelzorgers van hun kant kunnen er ook een kamer vinden en er letterlijk een zorgeloze vakantie doorbrengen. Het zorghotel heeft ook een gezellige brasserie met ruim terras, een grote tuin en een zwembad, waardoor een echt vakantiegevoel gecreëerd wordt. 

“Met ‘Prinsenhof’ verleggen we alvast een eerste steen in de rivier. Vlaanderen kampt met een acuut tekort aan herstelcampussen. Volgens de laatste cijfers bestaan er momenteel amper negen herstelcampussen, met in totaal slechts 552 bedden. Het Agentschap Zorg & Gezondheid doet nodige inspanningen en vergunde vorig jaar een aantal nieuwe projecten om dat aantal bedden uit te breiden tot maximaal 1.500. Maar het zal nog enkele jaren duren voor we daadwerkelijk aan die 1.500 eenheden zitten. Bovendien zal tegen dan de vraag nóg een stuk hoger liggen.”

Peter Vanmaldeghem, zaakvoerder Realis

Maatschappelijk beleggen

Om de uitbouw van dit type vastgoed te versnellen, biedt de Vlaamse overheid aan privé-ontwikkelaars de mogelijkheid om zorgvastgoed op te delen en zo de verschillende kamers - inclusief gemeenschappelijke ruimtes - te koop aan te bieden bij investeerders. Met succes, zo blijkt. Projectmakelaar Realis - gespecialiseerd in investeringsvastgoed - merkt dat steeds meer privé-investeerders hun weg vinden naar zorgcampussen, zoals ‘Prinsenhof’. De investeerders spelen in op de grote kloof tussen vraag en aanbod. Wat opvalt, is dat de investeerders - voor dit type vastgoed - vaak 50-plussers zijn. Zij investeren niet alleen in zorgcampussen omdat het hen een zeker rendement oplevert, maar ook omdat zij in hun eigen omgeving steeds vaker te maken krijgen met zorgbehoevenden. Budget voor herstelcampussen is er in Vlaanderen dus zeker. 

“Dankzij investeerders hoeven enerzijds de uitbaters van zorgcentra zich niet langer met het vastgoedaspect bezig te houden. Het is tijdrovend, maar bovendien hebben ze daar de nodige know-how niet voor. Anderzijds gaat het om investeringen in een noodzakelijk pand waar veel vraag naar is. Bovendien blijkt het ook een enorm lucratief investeringsproduct, want het gaat namelijk om een BTW-neutrale aankoop met een netto-rendement vanaf 4,30 procent. ”

Peter Vanmaldeghem, CEO Realis  

Bradley Depauw

Product & Marketing manager, Realis

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be