Nieuw park in Leuvense stadskern bijna twee keer zo groot als Laudeuzeplein
Ecologisch park op Hertogensite moet binnenstedelijke biodiversiteit vergroten
26 februari 2020
Bijna twee keer de oppervlakte van het Ladeuzeplein, zo groot wordt het groene park op de nieuwe Hertogensite in Leuven. Die beslissing werd maandag genomen door de gemeenteraad. In navolging van die beslissing maakt ontwikkelaar Resiterra vandaag de nieuwe plannen van het 1,5 hectare grote park bekend. Opvallend is dat in het park maar liefst 300 meter van de Dijle terug wordt opengelegd. Bovendien is er plaats voor een speelzone met een grote ‘speelkuil’ en krijgt het historisch erfgoed zoals de eeuwenoude stadsomwalling een zinvolle invulling. Niet onbelangrijk: Resiterra trekt volop de kaart van de biodiversiteit. Daarom neemt de ontwikkelaar landschapsarchitect Erik De Waele onder de arm die de fauna en flora in de binnenstad een duwtje in de rug moet geven.
Kan het nóg groener in de Leuvense stadskern? Ja, want dat bewijst ontwikkelaar Resiterra samen met de stad Leuven bij de bekendmaking van de plannen van het gloednieuwe park op de toekomstige Hertogensite. Het groene park tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat krijgt stilaan vorm. De eerste plannen tonen een veelzijdig en weelderig park aan de rand van de Dijle, met een openbaar grasveld waar iedereen zich kan ontspannen, maar ook ruimte voor de wilde natuur om te groeien.
“De Dijle zal pal door het park lopen. We leggen maar liefst 300 meter van de rivier open tegen 2023. Aan de oevers van de Dijle komen enerzijds plas- en draszones - een soort schiereilandjes in het water - en er komt ook een brede grasstrook waar bewoners kunnen ontspannen en letterlijk met de voeten in het water kunnen.”
Erik Van Hoof, CEO Resiterra.
1,5 hectare natuur
In totaal komt er dankzij het nieuwe park maar liefst 1,5 hectare groen bij in de Leuvense stadskern, wat even groot is als ruim twee voetbalvelden oftewel bijna dubbel zo groot als het Ladeuzeplein. Opdat dat nieuwe stukje natuur zoveel mogelijk kan bijdragen aan de biodiversiteit in de binnenstad, schakelt Resiterra de expertise in van tuinarchitect Erik De Waele.
“In de rivier plaatsen we op de betonnen bedding een hoeveelheid keien zodat we de stroming van het water kunnen versnellen en vertragen op bepaalde plaatsen. Daartussen ontstaat dan een bron van leven. We hopen hiermee vissoorten als de rivierdonderpad en de beekforel terug te krijgen, maar ook heel wat amfibieën. Aan de zijkant van de Dijle plaatsen we kantelen - oftewel rechthoekige weermuurtjes - zodat er bij hoogwater drassige plekken op de oever ontstaan. Dit fenomeen is een enorme boost voor de lokale biodiversiteit. De oever beplanten we met kleurige wilgen en elzen, maar ook met kruidachtigen zoals de gele lis en de dotterbloem die de fauna en flora opnieuw een kans moet geven.”
Erik De Waele, tuinarchitect
Dat de natuur een belangrijke rol zou krijgen bij de aanleg van het Hertogenpark, was voor het stadsbestuur evident. Met de nieuwe legislatuur staan thema’s als klimaat, natuur en milieu meer dan ooit op het voorplan. De doelstellingen die ontwikkelaar Resiterra beoogt voor de Hertogensite en het bijhorende park, liggen helemaal in lijn met die groene missie.
“In een stad als Leuven, waar zoveel studenten, gezinnen en wetenschappers hun thuis vinden, moeten we het goede voorbeeld geven en de natuur stimuleren. Daarom schrapen we bijna letterlijk 1,5 hectare beton weg en maken we er een grote groenzone van, pal in de stad. Door ook de Dijle open te leggen geven we de biodiversiteit in de binnenstad een duwtje in de rug én zorgen we voor een idyllisch, nieuw ontspanningsplekje voor onze inwoners.”
Carl Devlies, schepen ruimtelijk beleid en gebiedscoördinatie stad Leuven
Leuvens erfgoed in de verf zetten
Niet enkel de natuur krijgt een grotere rol in de binnenstad. Met de aanleg van het nieuwe park wordt ook een stukje geschiedenis teruggebracht. Zo wordt een deel van de eerste Leuvense stadsomwalling, die dateert uit de 12e eeuw, volledig gerestaureerd. Op de plaatsen waar er geen delen van de muur meer staan, werkt de ontwikkelaar er met de integratie van nieuwe muurelementen.
De voorbije jaren werden in Leuven al meermaals stukken van de oorspronkelijke stad blootgelegd en gerestaureerd. Enkele jaren geleden gebeurde dat met de toren in het stadspark, binnenkort gaat de restauratie van het Handbooghof van start en vorige zomer startten de renovatiewerken aan het 155 jaar oude tuinpaviljoen in het Janseniushof.
“Onze projecten een betekenisvolle link geven met het verleden is onderdeel van onze missie als projectontwikkelaar. Door de oorspronkelijke stadsomwalling te integreren in het park, krijgt het erfgoed een karaktervolle, functionele invulling.”
Erik Van Hoof, CEO Resiterra
Speelzones
Ook aan de kinderen is gedacht. Zij krijgen er een speelzone bij met een heuse ‘speelkuil’, klimboom en beweegbanken. Ouders kunnen er een oogje in het zeil houden en tegelijk een drankje nuttigen vanop het terras dat aan de speelzone grenst. En dat wordt niet het enige stukje horeca in het nieuwe stadspark: er komen ook nog een aantal horecazaken over verspreid over de site. Bovendien maakt een zes meter brede fiets- en voetgangersbrug de oversteek van de Dijle mogelijk.
De einddatum van de werken aan het nieuwe park op de Hertogensite wordt voorzien in 2024.
******
Fotoslider 1:
<iframeheight="820"width="100%"frameBorder="0"src="https://www.resiterra.be/kopen/hertogensite/media/voor-na-hertogensite/?embeded=twenty20-1"></iframe>
Fotoslider 2:
<iframeheight="820"width="100%"frameBorder="0"src="https://www.resiterra.be/kopen/hertogensite/media/voor-na-hertogensite/?embeded=twenty20-2"></iframe>
Fotoslider 3:<iframeheight="820"width="100%"frameBorder="0"src="https://www.resiterra.be/kopen/hertogensite/media/voor-na-hertogensite/?embeded=twenty20-3"></iframe>