Nieuw in België: woningen van 48m² die in 30 minuten gebouwd zijn

Limburgse ontwikkelaar wil met nieuw woonconcept Belgen meer kansen op de vastgoedmarkt bieden

Een woning van net geen 50㎡ die in amper een half uurtje “gebouwd” wordt? Het is de eerste keer in ons land dat een woning van die grootte zo snel woonklaar kan gemaakt worden. En dan gaat het nog wel om een gloednieuw woonconcept van Belgische makelij. Bovendien zullen de woningen niet alleen supersnel geïnstalleerd zijn, ze worden ook Bijna Energie Neutraal gebouwd. Warsco Units, de Belgische marktleider in unitbouw die het concept nu op grote schaal lanceert, wil met deze nieuwe woonvorm de Belg meer kansen op de vastgoedmarkt geven. Zo moet het onder meer een oplossing worden voor de groeiende groep jongeren die de hoge vastgoedprijzen het hoofd moeten bieden, het grote tekort aan sociale woningen opvangen of kangoeroewonen nog toegankelijker maken.

Compact wonen, het bestaat al langer dan vandaag. Zelfs snelbouw is niet nieuw. Maar een woning van die grootorde die op amper een half uur woonklaar gemaakt wordt? Dat is nieuw. Het gaat om een nagelnieuw woonconcept, genaamd ‘Cocon’. Met 48 vierkante meter zijn de woningen letterlijk compact te noemen. Alle voorbereidingen gebeuren in een Limburgse productiehal. Maar eens ze uit “de fabriek” komen, worden ze met uitzonderlijk vervoer vervoerd. Meer dan 30 minuten zijn er dan niet meer nodig vooraleer de eigenaars hun fonkelnieuwe stulpje kunnen betreden. 

“Een woning die sneller opgebouwd wordt dan in 30 minuten, zal je in België niet vinden. En daarmee spelen we in op heel wat maatschappelijke noden. Dit nieuwe concept moet vooral hét haalbaar en betaalbaar alternatief worden op de Belgische vastgoedmarkt. Voor 99.500 euro (incl BTW) krijg je een compacte en instapklare nieuwbouwwoning, die qua kwaliteit en comfort zeker naast de gekende nieuwbouwappartementen kan staan. Als je het volledig zelf wil inrichten, kan het zelfs al in casco voor 65.000 euro.”

Marc Warson, gedelegeerd bestuurder Warsco Units

Bovendien is de productie volledig in Belgische handen omdat al het materiaal voor de units in het Limburgse Zutendaal gemaakt wordt. Opvallend: de Cocon-woonunit is Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat wil zeggen dat de woonunits geen fossiebele brandstoffen uitstoten, gebruik maken van warmtepompen en zonnepanelen. Er komt dus geen gasverwarming noch stookolie aan te pas. En leuk detail: het exterieur is ontworpen door Roel Vandebeek, een Belgische ontwerper met internationale ervaring. Vandebeek benadrukt dat in het ontwerp de afwerking van de buitenzijde als een ‘gordijn’ rond de unit wordt gedrappeerd waarbij er een dynamisch beeld ontstaat tussen de unit en de buitenzijde.

Inspelen op maatschappelijke noden

Iedereen zal de Cocon-woonunits kunnen kopen, maar opzet is vooral dat ingespeeld wordt op maatschappelijke kwesties zoals de nood aan compact betaalbaar vastgoed bij heel wat jonge Belgen en bijvoorbeeld ook de ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. 

“Door de woonunits betaalbaar te maken, wordt het voor mensen met een startersloon of een bescheiden inkomen net ietsje gemakkelijker om een eigen woning te kopen in plaats van bijvoorbeeld te huren of te wachten op een sociale woning.”

Anneleen Van Bosch, CEO Warsco Units

Maar daar stopt het niet mee: het concept van de Cocon is future proof. Na een paar jaren gespaard te hebben, zou perfect een extra woonunit toegevoegd kunnen worden, zo luidt het bij Warsco.  

Een andere belangrijke troef is bovendien de gemakkelijkheid om de woningen mee te verhuizen als een volledige woning. Wie van job verandert, vergroot zo de mogelijkheid om toch nog altijd even dicht bij het werk te kunnen wonen. Dat “verhuiscomfort” moet meteen een antwoord bieden op het stijgend aantal verhuisbewegingen in ons land, met een absoluut record in 2018 waar er volgens Statbel 306.578 verhuisbewegingen geregistreerd werden. 

“Het voordeel is dat de Cocon bijzonder gemakkelijk opgeheven en verplaatst kan worden. Als eigenaar van zo’n woonunit zal je je eigen woning zo gewoon mee kunnen verhuizen naar een andere stad of dorp. Je hoeft enkel uitzonderlijk vervoer in te schakelen en je moet in het bezit zijn van de juiste vergunningen voor de nieuwe grond waar je wil wonen.”

Marc Warson, gedelegeerd bestuurder Warsco Units

Op grote schaal 

De ambities voor de supersnelle te bouwen woningen liggen in elk geval hoog. Vandaag krijgt het bedrijf al vijf aanvragen per dag voor zulke woningen. Warsco plant zo dat naar schatting honderden Belgen de komende jaren op deze manier zullen gaan wonen. Het idee komt in feite uit het bedrijfsleven, waar dit soort units al eerder gebouwd werd. Het is nu de eerste keren dat dit soort woningen ook op deze schaal op de particuliere woningmarkt komt in ons land. En dat hoeft niet te verwonderen. Met de betonstop in aantocht, het minder aantal bouwgronden en de maatschappelijke trend om kleiner én ecologischer te gaan wonen, is dit volgens experten één van de opkomende woonvormen.

“In het bedrijfsleven is men al vertrouwd met het concept van units, al zijn die vaak een stuk meer basic. In het verleden zag je trouwens soms ook particulieren die een “container” huurden, bv. in geval van woningbrand van de eigen woning of voor mensen die graag naast de werf van hun nieuwbouwwoning wonen. Maar wat nu op de markt komt, gaat een grote stap verder en zal veel kwalitatiever, comfortabeler en groter zijn.”

Anneleen Van Bosch, CEO Warsco Units

Huizenjagers zullen de eerste Cocon-woonunits vanaf vandaag kunnen kopen. Vanaf 6 oktober - op Open Bedrijvendag - zullen de eerste kijkunits geopend worden voor het grote publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen.

Anneleen Van Bosch

CEO, Warsco Units

Tom Breuls

Communicatie, Bereal

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be