Niemand stelt hogere eisen dan Belg voor aankoop vakantiewoning

Spaanse registratiekantoren zien recordaantal Belgen (nieuwbouw) vakantieverblijf in Spanje kopen

  • Een recordaantal van 2.907 Belgen kocht vorig jaar een vakantiewoning in Spanje, zo blijkt uit nieuwe, officiële statistieken. En opmerkelijk: hun aankoop gaat meestal gepaard met erg hoge eisen. Liefst één op drie van hen kocht zo een nieuwbouw woning of appartement.
  • Net niet de helft van de Belgen die vorig jaar in Spanje kochten, kozen voor een pand dat groter is dan 80 m2. Voor één op de vier (27,6%) moet het zelfs groter zijn dan 100 m2. Alleen de Nederlanders scoren daar, opvallend genoeg, nog beter.
  • De vastgoedprijzen in Spanje stegen in 2015 met 6,6 procent t.o.v. 2014. Toch heeft het geen impact op de verkoop.

                                                                            ***

De meest populaire plek om in het buitenland een vakantiewoning te kopen, is en blijft Spanje. Exact 2.907 Belgen kochten er vorig jaar een tweede verblijf, zo blijkt uit de officiële cijfers van de registratiekantoren die Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, kon inzien. Opvallend genoeg blijkt uit diezelfde statistieken ook dat niemand hogere eisen stelt dan de Belg als het over de aankoop van een buitenverblijf gaat. Liefst één op de drie Belgen die in 2015 een Spaanse casa kocht, opteerde voor een nieuwbouw. Geen enkel ander volk doet beter.

Volgens de officiële statistieken van de Spaanse registratiekantoren, de Registradores de Espana, blijft het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje koopt licht toenemen. Vorig jaar kochten 2.907 Belgen een Spaans buitenverblijf, in 2014 waren er dat 'nog maar' 2870 - oftewel een lichte stijging van 1,3 procent. Maar écht verbazen doet het niet, want de Spaanse vastgoedmarkt blijft jaar na jaar buitenlandse kopers aantrekken.

In totaal werden vorig jaar 46.728 Spaanse woningen aan buitenlanders verkocht. Het grootste deel werd gekocht door de Britten, gevolgd door de Fransen en Duitsers. De Belgen prijken wereldwijd op de vierde plaats qua vastgoedkoopjes in Spanje. Qua populariteit scoren vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol bijzonder goed.

Kwaliteit en oppervlakte

Wat volgens marktleider Azull nog het meest opvalt in de officiële statistieken is dat de Belgen niet zomaar een buitenverblijf kopen. Meer dan eender welke andere buitenlanders kopen de Belgen nieuwbouw in Spanje. Eén op de drie Belgen die vorig jaar een vakantiewoning in Spanje kocht, koos zo voor een nieuwbouwpand. Dat is veel, want gemiddeld koopt slechts 22 procent van de buitenlanders een nieuw buitenverblijf.

Maar de hoge eisen van de Belg zijn niet alleen in nieuwbouw terug te vinden, ook bij de aankoop van bestaand vastgoed primeert kwaliteit voor de Belg. Dat merkt marktleider Azull nog meer sinds de recente overname van de bekende vastgoedspeler Inmo Espana, al twintig jaar lang gespecialiseerd in de verkoop van kwalitatieve bestaande woningen in Spanje.

“Naast onze eigen woning moet nu ook de vakantiewoning meer en meer aan alle eisen voldoen. De Belg bouwt of verbouwt zijn tweede verblijf steeds vaker naar zijn eigen smaak. Het mag dan ook niet verbazen dat Belgen graag geziene klanten zijn in Spanje. Anders dan bij sommige andere nationaliteiten staan de Belgen bekend voor het grote kapitaal dat ze in bakstenen investeren.”

Marleen De Vijt, CEO Azull

Maar het draait niet alleen om kwaliteit, ook de oppervlakte is en blijft belangrijk. Groot is nog steeds de maatstaaf voor de meeste Belgen, ook als het over het tweede verblijf gaat.

“Net niet de helft van de Belgen die vorig jaar in Spanje kochten, kozen zo voor een pand dat groter is dan 80 m2. Voor één op vier (27,6%) moet het zelfs groter zijn dan 100 m2. Alleen de Nederlanders scoren daar, opvallend genoeg, nog beter. 45 procent van de Nederlanders kocht zo vorig jaar een woning in Spanje die groter is dan 100 m2.”

Marleen De Vijt

Meerwaarde

Al even opmerkelijk: de stijgende vastgoedprijzen in Spanje hebben voorlopig weinig of geen impact op de verkoop. Tegenover 2014 zijn de gemiddelde vastgoedprijzen er vorig jaar met 6,6 procent gestegen. En ook de komende jaren verwachten we prijsstijgingen van gemiddeld 5 procent. Maar de Belg blijft voor Spanje kiezen.

“Vandaag kan je nog altijd een mooi buitenverblijf in Spanje kopen vanaf 160.000 euro, nieuwbouw en inclusief zeezicht. In België is dat onmogelijk geworden, zeker als je kwaliteit wil. Bovendien heeft de Belg tenminste één zekerheid als hij nu in Spanje koopt, nl. dat hij op een meerwaarde kan rekenen als hij zijn vakantieverblijf verkoopt.”

Marleen De Vijt

 

Over Azull

Azull is de marktleider in België wat de verkoop van tweede verblijven in Spanje betreft. De vastgoedgroep heeft zowel vestigingen in België (Herentals) als in Spanje en staat in eerste instantie garant voor correcte informatieverstrekking en een professionele dienstverlening.

Dajo Hermans

Bereal

Marleen De Vijt

CEO, Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be