Negen op de tien huizenjagers vragen makelaars een ‘aankoopbelofte’ te tekenen om duizenden euro’s te besparen

Vlamingen vrezen lagere registratierechten te mislopen met compromis

Heel wat Vlaamse huizenjagers vrezen dat hun droomwoning vele duizenden euro’s duurder zal uitvallen als ze nú een compromis tekenen. Daarom willen ze momenteel alleen nog een zogeheten 'aankoopbelofte' ondertekenen. Met dat document is het risico een stuk kleiner dat ze naast de aangekondigde verlaging van de registratierechten grijpen. Op een huis met een prijskaartje van 300.000 euro scheelt dat toch al snel 10.000 euro. Hillewaere, de grootste Antwerpse vastgoedmakelaar, merkt dat inmiddels negen op de tien huizenjagers een aankoopbelofte verkiezen bóven een compromis.

Rond de jaarwisseling maakte de Vlaamse overheid bekend dat de registratierechten voor een eerste gezinswoning dalen van 10 naar 7 procent. Als richtdatum stelt de regering 1 juni 2018 voorop.

“Maar: het is de datum waarop je een compromis tekent, die bepaalt of je van de verlaging kan genieten. Stel dus dat je vandaag een compromis tekent, maar dat de akte pas na 1 juni bij de notaris wordt verleden, dan zal je tóch nog steeds 10 procent registratierechten moeten betalen. Dat schrikt momenteel een grote groep kandidaat-kopers af.” Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed

Het verschil kan dan ook stevig oplopen. Een gemiddeld woonhuis in Vlaanderen kost dezer dagen 240.451 euro (*). Wie volgens het oude systeem van 10 procent belast wordt, betaalt dus voor zo’n huis 24.045,10 euro aan registratierechten. Als je onder het nieuwe systeem van 7 procent valt, betaal je slechts 16.831,57 euro aan registratierechten. Of een verschil van liefst 7.213,53 euro.

“Daarom kiezen vele huizenjagers momenteel voor een zogeheten ‘aankoopbelofte’. Daarbij belooft de koper dat hij binnen een onderling afgesproken termijn de woning zal kopen. Het grote voordeel hierbij is dat je die termijn zélf kan bepalen. De overheid aanvaardt dat de koopovereenkomst (verkoop) pas effectief tot stand komt bij het verlijden van de authentieke akte. Met andere woorden: met een aankoopbelofte kan je je droomwoning nu al vastleggen én je kans een stuk vergroten dat je toch van de lagere registratierechten kan genieten.” Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed

Goed afwegen

Inmiddels stellen de makelaars van Hillewaere Vastgoed vast dat al negen op de tien kandidaat-kopers liever met een aankoopbelofte werken. Vóór de aankondiging van de lagere registratierechten waren er dat slechts vijf op de tien.

Toch is een aankoopbelofte niet altijd zaligmakend. De overheid stelde 1 juni voorop als richtdatum. Makelaars hebben op dit ogenblik echter geen enkele zekerheid dat die datum ook effectief wordt gehaald. Het is dus best mogelijk dat het nieuwe systeem pas later dit jaar in voege treedt. Je kan het moment waarop de akte moet worden verleden daarom misschien zo laat mogelijk op het jaar vastleggen.

“Maar ook hier zit mogelijk een addertje onder het gras. Financieel experten verwachten immers dat de rente op het woonkrediet verder zal stijgen. Naar welk niveau en hoe snel, is niet te voorspellen.” Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed
 

(*) Notarisbarometer 4de trimester 2017

Roel Druyts

CEO, Hillewaere Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be