Nederlanders steken opnieuw de grens over op zoek naar “vastgoedkoopjes”

Verlaagde registratierechten maken Vlaamse woningen extra aantrekkelijk

Na acht jaar stilte steken Nederlanders opnieuw de grens over, op zoek naar een ‘vastgoedkoopje’ in ons land. Oorzaak: de woningprijzen in Nederland zijn de voorbije maanden als een raket de hoogte ingeschoten. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere Vastgoed, een van de grootste Antwerpse vastgoedmakelaars, die spreekt van een verdubbeling qua verkoop aan Nederlanders in het laatste half jaar. Vooral villa’s met een prijskaartje tussen 300.000 en 600.000 euro genieten grote interesse van onze noorderburen.

Na de serieuze woningcrisis waar onze noorderburen sinds 2007 mee hadden af te rekenen, is de Nederlandse woningmarkt nu in korte tijd overhit geraakt. Het aanbod aan huizen, appartementen en villa’s is er al bij al beperkt, zeker in de steden, maar de vraag neemt sinds korte tijd opnieuw fors toe. Gevolg is dat de woningprijzen er inmiddels sterk zijn gestegen. Zeker in de 15 grootste Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. Opvallend is dat deze forse prijsstijgingen intussen ook de randgemeenten hebben bereikt. Zeker in Zuid-Nederland kijken vooral prijsbewuste, jonge gezinnen nu met bijzondere interesse naar woningen net over de grens met België.

“In een jaar tijd zijn de woningprijzen in de buurt van Eindhoven en Tilburg met goed 8 en 10% gestegen. Dat scheelt al snel een slok op de borrel. Vooral in de prijsklasse van 350 tot 500.000 euro is het aanbod in sterk dalende lijn, terwijl de vraag naar zulke woningen het voorbije jaar met meer dan een kwart toenam. Het moet dan ook niet verbazen dat juist  in deze prijsklasse vele Nederlandse gezinnen momenteel op zoek zijn naar een Belgisch alternatief.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Extra aantrekkelijk

Dat de registratierechten voor de eerste woning in Vlaanderen sinds vrijdag 1 juni gedaald  zijn van tien naar zeven procent, heeft het Vlaamse vastgoed alleen maar extra aantrekkelijk gemaakt bij Nederlandse kandidaat-kopers. Het verschil is inmiddels bijzonder groot geworden. Zo betaal je in Tilburg nu al gemakkelijk 365.000 euro voor een rijhuis van 26 jaar oud met een perceeloppervlakte van 249 m². In Ravels, in Antwerpen, vind je voor 30.000 euro minder al snel een mooie stadswoning van 15 jaar oud met een perceeloppervlakte van 588 m².

Ook in het hogere segment is het verschil significant. Zo betaal je in Tilburg voor een villa met vier slaapkamers, een perceeloppervlakte van 283 m² en een tuintje gemakkelijk 475.000 euro. Voor hetzelfde geld vind je in Ravels al een villa met zeven slaapkamers, een perceeloppervlakte van 1.562 m² en een grote tuin.

“In de voorbije zes maanden is de verkoop aan Nederlanders verdubbeld. Inmiddels zijn ze al goed voor een kwart van ons cliënteel. Het gaat vooral om prijsbewuste gezinnen, meestal met kinderen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor hen is dat ze tijdens weekdagen vlotjes van en naar hun werk in Nederland kunnen rijden. Het mag dan ook niet verbazen dat vooral de gemeenten Neerpelt, Ravels en Hoogstraten populair zijn.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Tweede golf

Dat Nederlanders in grote getalen de grens oversteken om zich in Vlaanderen te ‘settelen’, is niet nieuw. In de jaren 2000-2009 trokken al vele honderden noorderburen naar de Kempen omwille van fiscale redenen of lagere woningprijzen. De financiële en economische crisis maakte een einde aan die migratiegolf.

“Na acht jaar relatieve stilte ziet het er dus naar uit dat een tweede golf zich op gang heeft getrokken. Wij verwachten dat huizenjagers uit de grote Nederlandse steden de komende maanden nog vaker zullen uitwijken naar omliggende gemeenten. Bijgevolg zullen ook daar de prijzen blijven stijgen en lonkt Vlaanderen.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Vlaamse woningprijzen

Ook Belgen die in het noorden van het land op zoek zijn naar een woning kunnen op termijn het effect van een tweede migratiegolf uit Nederland voelen.


“Sinds de crisis van 2008-2009 abrupt een einde maakte aan migratiestromen uit Nederland én steeds meer babyboomers hun villa’s verlaten, zijn de prijzen van villa’s in de Belgische grensstreek gedaald. Afhankelijk van het prijssegment is er sprake van dalingen tot meer dan 30%. Inmiddels is de bodem bereikt. Een nieuwe migratiestroom kan het evenwicht tussen vraag en aanbod weer herstellen, weliswaar met een prijsstijging tot gevolg. Toch verwacht ik niet dat deze stijging van dien aard zal zijn dat Belgische kopers moeten afhaken.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

 

Onderaan vindt u, indien gewenst, nog een voorbeeldfoto van een villa in Ravels.

Roel Druyts

Gedelegeerd bestuurder, Hillewaere Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be