Muurschildering van Humblet in brandweerkazerne gered van de sloop

Een omvangrijke muurschildering van de bekende Leuvense schilder Théo Humblet wordt gerestaureerd en herbestemd. Het monumentale werk bevindt zich vandaag in de oude brandweerkazerne van Leuven. Op die plek, deel van de stadswijk Tweewaters, worden binnenkort de bouwwerken gestart van het woonproject The View.

De in 2006 overleden Théo Humblet, naast schilder ook voormalig directeur van de Leuvense Academie voor Schone Kunsten (SLAC), penseelde ‘De Ontmoeting van Ulysses en Nausikaä’ in 1968. Het indrukwekkende en kleurrijke werk van maar liefst 6,5 op 2,5 meter hoog zal met de ‘A strappo’-techniek gerecupereerd worden. De methode wordt maar zelden in België toegepast en is niet onbesproken: vroeger was het immers een geliefkoosde techniek voor kunstdieven om waardevolle muurschilderingen te stelen uit openbare gebouwen.

"Dat we een werk van dit kaliber recupereren op deze manier is een unicum. Er zal een speciale lijm aangebracht worden over de gehele oppervlakte van de muurschildering waarna het schilderij langzaam en voorzichtig zal losgetrokken worden van de muur. Vervolgens wordt het schilderij in het atelier op een nieuwe drager geplaatst en gerestaureerd. Samen met bouwbedrijf DCA zullen we alles in het werk stellen om deze huzarenklus tot een goed einde te brengen."
Benoît Broos, directeur vastgoed Ertzberg 

The View

De projectontwikkelaar onderzoekt samen met de architect hoe het werk een kwalitatieve en publieke visibiliteit kan krijgen in het woonproject ‘The View’, dat straks gerealiseerd wordt op de site van de oude brandweerkazerne. The View wordt een toonaangevend gebouw met 160 luxueuze appartementen die allemaal een mooi uitzicht zullen bieden op het Leuvense stadscentrum, de weelderige binnentuin en de Vaartkom. Binnenkort start de verkoop van de appartementen. 

Ondanks de schaal van het gebouw hebben we ervoor gekozen om de architectuuropdracht in handen te geven van het jonge architectenbureau Tab Architects, gegroeid uit de schoot van Stéphane Beel. Misschien niet evident, maar we zijn bijzonder fier op het resultaat.
Benoît Broos, directeur vastgoed Ertzberg 


Ook Carl Devlies, schepen van financiën en ruimtelijke ordening in stad Leuven, is opgetogen over het nieuwe woonproject The View, en over het initiatief van de projectpartners om Leuvens erfgoed te recupereren.

“Bij de realisatie van The View werd steeds rekening gehouden met een optimale integratie in de omgeving en aandacht voor publieke elementen. Zo komt er op de hoek van de Vaartstraat en de Havenkant een verstedelijkt plein. Bovendien voorziet Ertzberg in het kader van dit project de realisatie van 16 sociale huurwoningen en 16 stadswoningen, dat zijn budgetwoningen die de stad op de markt brengt voor mensen die te veel verdienen voor een sociale woning en te weinig voor de vrije markt. Zo komen we in de wijk Tweewaters ook tegemoet aan betaalbaar wonen. De recuperatie van Humblets muurschildering ligt in het verlengde van dit publieke engagement. Door het werk te restaureren en een nieuwe bestemming te geven, verbinden we de inwoners van Leuven met een stukje Leuvens erfgoed.”  Carl Devlies, schepen ruimtelijke ordening

 

Benoît Broos

Directeur vastgoed, Ertzberg

Karlien Collen

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be