Mudhoven: een groen en kernversterkend project met ruimte voor diensten, wonen en een publieke ondergrondse parking

De gemeenteraad van Lommel buigt zich vanavond over de plannen voor het project Mudhoven. Eens goedgekeurd kan eind dit jaar het startschot van de bouwwerken gegeven worden. De stad Lommel en de projectontwikkelaar - de tijdelijk maatschap Kolmont/DCA - willen via een publiek-private samenwerking aan de Mudakkers een kernversterkend project realiseren, waarbij de focus ligt op de combinatie van wonen en diensten in een groene omgeving. Het project bundelt een ruim zorgaanbod, een kinderopvang, 60 woningen en een publieke ondergrondse parking, middenin het centrum. Op 9 februari volgt er nog een infomoment voor de buurt.

“Met de aankoop van de WICO-site werd het startschot gegeven voor de kwalitatieve herinrichting van een verouderde en verharde scholencampus naar een mooi, groen, publiek, autovrij binnengebied, middenin het stadscentrum. De stad kocht, aansluitend op de projectsite, een leegstaand pand in de Kerkstraat om een groene doorsteek te realiseren. Zo wordt het project Mudhoven verbonden met de Kloosterstraat, de Mudakkers én de Kerkstraat via een netwerk van zachte, groene verbindingen voor fietsers en voetgangers. De verschillende doorsteken komen ook de ontsluiting van de publieke ondergrondse parking ten goede. Die parking is dan weer een stap om te evolueren naar een autoluw stadscentrum.”

Joris Mertens, schepen van Ruimtelijke Ordening

Volledig autovrij, groen binnengebied

Door de parkeerplaatsen ondergronds te brengen, wordt dit een volledig autovrij, groen binnengebied. Dat bevordert de veiligheid en geeft de kinderen de kans om zonder zorgen in de 3.800 vierkante meter grote parktuin, inclusief speeltuin, te kunnen spelen. Om met de ontwikkeling van de nieuwe site maximaal in te zetten op kindvriendelijkheid en maximale integratie in het bestaande stadsweefsel, werd ook verder overleg gepleegd met de directie van de kleuter- en lagere school De Speling. Er werd onderzocht op welke manier het openschool-idee geïntegreerd kan worden en zo de parktuin en de speelpleinen van de school elkaar kunnen versterken, en eventueel ook de sporthal buiten de schooluren ten dienste gesteld kan worden van de Lommelaar. 

“Er zijn tal van redenen om schoolinfrastructuur meer open te stellen. Het is een kwestie van slim en efficiënt omgaan met beschikbare ruimte. Dit project past dan ook volledig in de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de stad Lommel. We willen het voormalige ‘dorpscentrum’ immers gevoelig versterken en transformeren tot een kwalitatieve leefomgeving, maar dan met de densiteit van een stad. Uiteraard met veel aandacht voor groen en open ruimte, zodat Lommel leefbaar blijft.”

Bob Nijs, burgemeester Lommel

Mudhoven, waar wonen en diensten hand in hand gaan

Voor de uitwerking van dit project werkt de TM Kolmont/DCA samen met zorgverstrekker Medusa Care, Abscis architecten, Plus Office architecten, Land Landschapsarchitecten en Arcade NV. Naast de ondergrondse publieke parking zijn er in de plannen ook 60 woningen - van appartementen met één slaapkamer tot een aantal stadswoningen met een eigen tuin - opgenomen. Daarnaast zullen er ook een heel aandeel diensten voorzien worden.

“Het project voorziet de bundeling van acht huisartsen, evenveel specialisten, een groep tandartsen, een dierenarts, een verpleegkundige en paramedische diensten. De inwoners van Lommel kunnen er ook terecht in een apotheek met uitgebreide voorzieningen voor orthopedische hulpmiddelen, thuiszorgmaterialen, optiek en gehoor. Voorts vinden ze er een bewegingscentrum, een eetgelegenheid die focust op gezonde voeding en ook afhaalmaaltijden aanbiedt en andere gezondheids- en welzijnsgerelateerde diensten, zoals verzekeringen, een strijkdienst, specifieke zorgretail en gezonde voeding. Ten slotte is er ruimte voor verschillende types van zorgwonen en wordt aandacht besteed aan sociale tewerkstelling. Allemaal onder één dak, pal in het centrum van de stad.”

Michel Verhoeven, TM Kolmont/DCA

De TM Kolmont/DCA dient de komende maanden de aanvraag voor een verkavelingsvergunning en een gefaseerde omgevingsvergunning in, zodat de werken op het terrein eind dit jaar of uiterlijk begin 2022 kunnen starten. Als alles volgens plan verloopt, zullen het bouwblok aan de zijde Mudakkers en de publieke parking klaar zijn in de eerste helft van 2024. De projectpartners organiseren op 9 februari nog een infomoment voor de buurt.

Michel Verhoeven

Projectontwikkelaar, TM Kolmont/DCA

Bob Nijs

Burgemeester, Stad Lommel

Joris Mertens

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Stad Lommel

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be