Minckelersparking verdwijnt ondergronds en maakt plaats voor een van de duurzaamste woonwijken van Leuven

Nieuw hoofdstuk voor de heropwaardering van de Vaartkom

Op de Minckelerssite, tussen de Vaartkom en het stadscentrum, verrijst binnenkort een groene, bijna-energieneutrale woonwijk met een mix van 157 nieuwe appartementen en 34 huizen. Het ambitieuze woonproject krijgt de naam ‘Nieuw Leuven’. De bekende, publieke Minckelersparking blijft, maar verkleint en komt volledig ondergronds. Deze wijk betekent een nieuw hoofdstuk in de heropwaardering van de Vaartkom in Leuven. Waar nu nog 1,3 hectare beton en asfalt ligt, komen groene ontmoetingsplaatsen, een wandelboulevard en speelpleintjes voor de jongsten in de plaats.

Vandaag worden de eerste plannen voorgesteld voor Nieuw Leuven, een nieuw leef- en woonproject met in totaal 191 woningen op de Minckelerssite. Er komen 34 huizen met elk een eigen tuin. Deze tuinen zullen grenzen aan die van de bestaande huizen in de Strijdersstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat en gescheiden worden door een nieuw kruiwagenpad, waar ook de bestaande bewoners gebruik van kunnen maken. 

Daarnaast komen er ook 157 appartementen en studio’s, verdeeld over zes gebouwen die elk niet hoger zijn dan vijf bouwlagen. Vast staat dat Nieuw Leuven een groene, autoluwe en een van de duurzaamste woonwijken van Leuven wordt. Er komen meerdere ontmoetingsplaatsen en er is opnieuw plaats voorzien voor een supermarkt en een handelszaak.

“De komst van Nieuw Leuven zal een enorme meerwaarde zijn voor de hele buurt en de lokale middenstand. We transformeren een oud stadsdeel in een groene en duurzame woonwijk. Er is gekozen voor een modern en innovatief ontwerp, waardoor de gebouwen mooi zullen aansluiten op de omgeving. Nieuw Leuven is dus een veelbelovend project waar alle Leuvenaars trots op mogen zijn.”

John Eyers, Jasper-Eyers Architects 

Geothermisch netwerk en meer dan 1.300 zonnepanelen

Nieuw Leuven wordt een van de duurzaamste woonwijken van Leuven. De site - die met zijn 2 hectare zo'n drie voetbalvelden groot is - wordt zo goed als energieneutraal en bijna volledig fossielvrij. Meer zelfs: Nieuw Leuven is nu reeds klaar voor een gasloze toekomst. Tegelijk worden de woningen verwarmd en gekoeld door een geothermisch netwerk: grondwater wordt opgepompt en vervolgens verwarmd via een warmtepomp. Via een buizennetwerk wordt het ten slotte verspreid naar de woningen. 

"Bij het project Nieuw Leuven krijgen we de kans om ontharding, infiltratie en diversiteit op grote schaal toe te passen. Het wordt een royaal groen binnengebied en een vrolijk landschap dat een welkom uitstraalt voor de volledige buurt.”

Arne Deruyter, landschapsarchitect

De site telt verder 1.300 zonnepanelen en er komt in totaal 4.250m² groen: speelruimtes voor de kinderen uit de buurt en liefst 175 nieuwe bomen. Op het dak van de supermarkt komt een gemeenschappelijke daktuin voor de toekomstige bewoners. Door de nieuwe wijk zal er ook een wandel- en fietspad - noem het gerust een wandelboulevard - lopen dat de Vaartkom met het centrum verbindt.

Voorrang voor wandelaars en fietsers

De nieuwe wijk betekent tegelijk een nieuw hoofdstuk in de heropwaardering van de volledige Vaartkom van Leuven. Hier maken al langer oude, vervallen gebouwen plaats voor moderne woonprojecten, met meer groen en aandacht voor wandelaars en fietsers. Ook Nieuw Leuven wordt een autoluwe site. De bestaande Minckelersparking komt ondergronds en het aantal publieke parkeerplaatsen ervan vermindert van 800 naar 400. De andere helft is voorzien voor de bewoners, handel en buurtbewoners. Dat moet de leefbaarheid van de wijk en de straten errond ten goede komen, klinkt het. Ten slotte zijn er ook 500 plekken voorzien voor fietsen.

"Door het autoluwe en groene karakter van Nieuw Leuven trachten wij de leefbaarheid in de wijk en in de omliggende straten een enorme boost te geven. Het zicht in de straat zal ook veranderen: de parkeertoren die er momenteel staat, verdwijnt en parkeren zal alleen nog ondergronds kunnen." 

Peter Lamens, Projectontwikkelaar LGV 

Op zaterdag 27 februari worden de plannen uitgebreid voorgesteld aan de buurtbewoners. In de loop van 2022 starten de werken.

Marthe Saelens

Bereal Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be