MG Real Estate, Yusen Logistics Benelux en GSK plaatsen eerste kolom van ultramodern farmaceutisch logistieke warehouse

België versterkt positie als strategisch centrum voor de logistiek van vaccins en innoveert met geautomatiseerde oplossingen voor ondersteuning in orderverwerking

Gembloux - 20 december 2022. MG Real Estate, Yusen Logistics en GSK hebben in aanwezigheid van minister-president van de Waalse regering Elio Di Rupo en zijn vice-premier en minister van Economie Willy Borsus, de eerste kolom gezet van een nieuw en ultramodern farmaceutische logistieke ​ warehouse in Gembloux. Dankzij dit 40.000 vierkante meter grote warehouse in Gembloux zal gebruiker GSK reactieven en miljoenen vaccins kunnen stockeren, transporteren en exporteren naar meer dan 160 landen. Het gebouw zal uitgerust worden met een reeks geautomatiseerde oplossingen zoals AMR's (Autonomous Mobile Robots) en AGV's (Automated Guided Vehicles) als ondersteunende technologieën in de orderverwerking. De oplevering is voorzien midden 2024.

MG Real Estate, Yusen Logistics en GSK hebben in aanwezigheid van minister-president van de Waalse regering Elio Di Rupo en zijn vice-premier en minister van Econimische zaken Willy Borsus, de eerste kolom gezet van wat een ultramodern en geautomatiseerd farma hub moet worden voor GSK. Dat zal de naam MG Park Logistics Isnes krijgen. Dit nieuw logistiek centrum is uniek binnen een straal van 500 kilometer door de grootte van de hub, de verschillende temperaturen van de opslagruimtes alsook de duurzaamheidsnormen.

Momenteel wordt in MG Park Logistics Isnes gebruik gemaakt van 100% groene energie, energiebesparende Ledverlichting en -bewegingssensoren, energie- en warmterecuperatiesystemen en een energiemanagementsysteem dat het energieverbruik reduceert.

Geautomatiseerde en innovatieve oplossingen

Hogesnelheidsontwikkelaar MG Real Estate blijft eigenaar van de grond en van het gebouw, en zal waken dat de nieuwe warehouse zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Het gebouw zal BREEAM-gecertificeerd*zijn. Verder komen er onder andere zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische auto's en fietsen, om de prestaties van de infrastructuur nog duurzamer te maken.

“Het gloednieuw warehouse komt in Gembloux, het zuiden van België. Het project zal uit twee afzonderlijke gebouwen bestaan. Naast 1.500m² opslag van gevaarlijke goederen, is er een warehouse met variabele temperaturen en geautomatiseerde oplossingen van ongeveer 39.000m². Dit is echt uniek in onze regio.” -- Ignace Tytgat, President MG Real Estate.

Dankzij eerdere projecten voor de farmaceutische industrie, is MG Real Estate vertrouwd met de specifieke vereisten die dergelijke warehouses moeten hebben. Zo zullen er niet alleen de zogenaamde ‘goods-to-persons-’, dat zijn automatische opslag- en orderverzamelsystemen waarin medewerkers niet meer naar de goederen hoeven te lopen of rijden, maar waarin de goederen via stellingbedieningsapparaten en naar de medewerker toe komen, en ‘pick-to-light-werkstations’ geïnstalleerd worden. Pick to light (of PTL) is een orderverzameltechnologie voor magazijnen en distributiecentra die gebruik maakt van lampjes en LED's op rekken of schappen om picklocaties aan te geven en orderverzamelaars door hun werk te leiden. Dat leidt tot een hogere efficiëntie en vergemakkelijkt het werk van de orderpicker.

Daarnaast ​ wordt er ook gebruik gemaakt van shuttlesystemen met hoge capaciteit, geautomatiseerde verpakkingssystemen en sorteermachines. Bovendien is in het ontwerp rekening gehouden met een gesloten koelketen voor de handling en opslag van farmaceutische producten en komt er een grote farmaceutische verpakkingsafdeling. Yusen Logistics zal de exploitant worden van het gebouw en zijn rijke logistieke expertise benutten.

Quotes

“Dit nieuwe warehouse onderstreept onze strategie om de farma- en vaccin activiteiten binnen de Benelux en Europa verder te ontwikkelen. Grote volumes gecombineerd met verschillende vormen van automatisering en dit alles volgens de hoogste kwaliteits- en HSES-normen**. Wij zijn een sterke en professionele logistieke healthcare specialist die klanten een unieke meerwaarde biedt in hun supply chain activiteiten.” - Bruno Jacques, Managing Director van Yusen Logistics Benelux.
“De bouw van dit nieuwe logistieke centrum zal niet alleen een indrukwekkende opslagruimte voor onze vaccins met variabele temperaturen mogelijk maken, maar zal ook de hub zijn voor de export van miljoenen vaccins over de hele wereld. Dankzij deze samenwerking kunnen we onze vaccins sneller naar meer dan 160 landen verspreiden, terwijl we onze CO2-uitstoot verminderen. Dit grootschalige project, uniek in de regio, toont nogmaals de intentie van GSK om het biofarmaceutische ecosysteem in België te versterken en tegelijkertijd de positie van Wallonië aan de top van de logistiek te consolideren.” - Emmanuel Amory, Managing Director van de vaccindivisie voor GSK België
“De ontwikkeling van dit soort partnerschappen in Wallonië stelt ons gewest in staat zijn rol als excellentiecentrum voor biofarma in Europa te versterken. Meer dan ooit willen wij een draaischijf en lanceerplatform blijven voor geavanceerde vaccins en geneesmiddelen, bestemd voor de hele wereld. Ons Waals herstelplan wil deze dynamiek ook versterken” - Elio Di Rupo, minister-president van de Waalse regering.
“Wij verwelkomen het project voor deze logistieke hub, die de farmaceutische sector in Wallonië zal helpen verankeren. Wij ondersteunen ​ de verschillende actoren die samenwerken om de internationale positie van Wallonië op het gebied van logistiek en biotechnologie te versterken en moedigen dit soort initiatieven in ons gewest zeer aan..” – Willy Borsus, vice-premier en minister Economie van de Waalse regering.

Over

MG Real Estate MG Real Estate is een Europese hogesnelheidsontwikkelaar binnen logistiek, kantoren, retail en residentieel. De sterke architecturale ontwerpen komen tot leven volgens de hoogste standaarden. En daar zitten ook de roots voor iets tussen. In een vorig leven van grond-, baan- en baggerwerken, van beton- en saneringswerken, naar brownfields tot het MG Real Estate van vandaag: een ervaren ontwikkelaar die de markt als geen ander kent. MG Real Estate bouwt zowel nationaal als internationaal.

Yusen Logistics (Benelux) is een logistiek bedrijf dat wereldwijd diensten aanbiedt voor zee- en luchtvrachtexpeditie, magazijnbeheer, distributie en end-to-end beheer van de toeleveringsketen met een op Kaizen gebaseerde verbetering van de prestaties. Dankzij een netwerk van meer dan 550 kantoren in 47 landen en regio’s over de hele wereld bieden meer dan 25.000 medewerkers optimale oplossingen voor de uiteenlopende behoeften van klanten. Yusen Logistics Benelux omvat 16 filialen en een totaal van 200.000m² magazijnruimte in België, Nederland, Luxemburg en Zweden, waar ze meer dan 800 medewerkers tewerkstellen. ​

GSK is een internationaal biopharmaceutisch bedrijf, en is in België het farmaceutisch bedrijf met 9.000 werknemers. Met drie grote vaccinvestigingen in Waver, de grootste vaccin productie site wereldwijd, ​ Rixensart (vaccin onderzoek en ontwikkeling), en Gembloux staat België centraal voor zijn wereldwijde vaccinactiviteiten. Elke dag worden 2 miljoen vaccins geëxporteerd, en GSK is dan ook de eerste exporteur in Wallonië. Vandaar het belang van deze nieuwe ultramoderne hub die reactieven en miljoenen vaccins zal kunnen stockeren.

 

Ignace Tytgat

CEO, MG Real Estate

Anneke van der Wilt

Marketing Manager Europe, Yusen Logistics Benelux

Elisabeth Van Damme

Directeur Public Affairs en Externe Communicatie, GSK

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be