MG Real Estate bouwt nieuw magazijn met een van de grootste zonnedaken van Europa

40 voetbalvelden aan opslagruimte, ook EUTRACO breidt ruimte op logistieke hub in North Sea Port uit

Projectontwikkelaar MG Real Estate heeft gisteren de eerste kolom geplaatst van MG Big Bear, een gloednieuw magazijn in het Kluizendok op de grens van Gent en Evergem. Uniek is dat het hele dak vol komt te liggen met zonnepanelen: het streefdoel is 50.000 panelen op een oppervlakte van 40 voetbalvelden. Dat maakt het een van de grootste zonnedaken van Europa. Daarnaast is ook de ‘trimodaliteit’ van deze site hoogst interessant, wat wil zeggen dat goederen vervoerd kunnen worden via de weg, het spoor én het water.

vlnr: Ignace De Paepe, Guillaume De Paepe, Daan Schalck, Serge Gregoir en Ignace Tytgat
vlnr: Ignace De Paepe, Guillaume De Paepe, Daan Schalck, Serge Gregoir en Ignace Tytgat

In het Kluizendok in Gent en Evergem is projectontwikkelaar MG Real Estate gestart met de bouw van een gloednieuw magazijncomplex, MG Big Bear. MG Real Estate plaatst hier een van de grootste zonnedaken van Europa: een zonneveld van 40 voetbalvelden groot (200.000 m²) met maar liefst 50.000 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 30 MWp. Deze installatie wekt evenveel stroom op als het verbruik van 7.000 gezinnen. De opgewekte duurzame energie wordt in de eerste plaats gebruikt om het gebouw van elektriciteit en verwarming te voorzien. Omdat de groene energiecentrale beduidend meer produceert dan er lokaal verbruikt wordt, zal de resterende zonne-energie geleverd worden aan een grootverbruiker elders in Vlaanderen.

Het Kluizendok is de voorbije vijf jaar exponentieel gegroeid. Zo werd het in recordtempo een belangrijk logistiek centrum waar grote namen als H. Essers en Mainfreight zich permanent vestigden. MG Big Bear is de laatste site die wordt aangesneden. Op het terrein van 335.000 m² groot – dat zijn 67 voetbalvelden – komt er één groot gebouw van 200.000 m² (40 voetbalvelden), opgedeeld in 14 units die te combineren zijn met elkaar tot een grotere ruimte. Ook zijn er kantoorruimtes aanwezig.

Unieke transportmogelijkheden

De grootste troef is de ‘trimodaliteit’, namelijk de mogelijkheid om goederen op drie manieren te vervoeren: via de weg, het spoor én het water. MG Big Bear ligt vlak langs de R4 met een connectie naar de E34, waardoor goederen gemakkelijk via Zwijndrecht in Antwerpen geraken. Daarnaast biedt het kanaal Gent-Terneuzen toegang tot de Noordzee. Terminal operator Stukwerkers zorgt bovendien dat de terminals van het spoor en van het water naadloos op elkaar aansluiten. Logistieke spelers krijgen zo extra mogelijkheden om hun goederen op de meest efficiënte en klimaatvriendelijke wijze tot bij hun klanten te krijgen.

“Het magazijn zelf is ook efficiënt. Zo is MG Big Bear een multi-user site die niet alleen geschikt is voor de doorsnee opslag van goederen en third party logistics, ook de trimodaliteit van de site biedt een belangrijke strategische ligging voor logistieke bedrijven. Met MG Real Estate lopen we voorop in duurzame oplossingen voor onze klanten. Met de ontwikkeling van de site bevestigen we onze positie als belangrijke partner in de Belgische logistieke sector.” – Ignace Tytgat, CEO MG Real Estate.

EUTRACO

De eerste huurder van MG Big Bear is EUTRACO, een prominente transport- en logistieke speler in Gent. Sinds begin 2022 heeft EUTRACO een vaste stek op het Kluizendok, in een state-of-the art magazijn dat MG Real Estate eerder al voor hen ontwikkelde. Nu versterkt EUTRACO haar positie op North Sea Port met een tweede opslagruimte.

“We zijn bij Eutraco de laatste jaren sterk aan het groeien, en die groei willen we verderzetten. Dit nieuwe magazijn past perfect in dat verhaal. Dankzij de extra ruimte kunnen we onze klanten nog beter en efficiënter bedienen, en dat op een duurzame en toekomstgerichte manier. Bovendien verwachten we dat deze uitbreiding van onze ruimte 250 directe en indirecte nieuwe jobs zal creëren.” – Serge Gregoir, CEO van EUTRACO

Duurzaamheid staat centraal

Met het enorme zonnedak scoort MG Big Bear meteen erg hoog inzake duurzaamheid. Maar ook op andere manieren staat duurzaamheid centraal in dit nieuwe logistieke centrum. Zo komt er geen gasaansluiting, maar gebeurt de verwarming via warmtepompen. Het magazijn is dan ook volledig CO2-neutraal. Daarnaast worden overschotten van energie opgeslagen in batterijen, waardoor de huurders minder afhankelijk zijn het net. Verder komt er een laadplein voor elektrische vrachtwagens en een groene zone langs de hele site, met infiltratie-bufferbekkens die het regenwater op een natuurlijke manier in de grond doen infiltreren.

“We zijn trots op hoe het Kluizendok op amper vijf jaar tijd een belangrijk logistieke hub is geworden. Met MG Big Bear zetten we nu de laatste stap in de ontwikkelingsfase van deze site. Als je met zoveel verschillende bedrijven op dezelfde plek actief bent, is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor duurzaamheid. Daarin hebben we met MG Real Estate de ideale partner gevonden. Dankzij de extra inspanningen op het vlak van duurzaamheid en innovatie is dit magazijn helemaal klaar voor de toekomst van de logistieke sector.” – Daan Schalck, CEO van North Sea Port

MG Real Estate heeft de ambitie om met dit project een internationaal BREEAM-certificaat te behalen. Dat doen ze door een aangename, groene werkplek te creëren, extra inspanningen te leveren op het vlak van schone energie, plek te maken voor alternatieve transportmiddelen zoals de fiets of elektrische voertuigen en nog veel meer. MG Real Estate behaalde al eerder een BREEAM-certificaat voor hun kantoorgebouw in Gent.

Perscontact

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be