Meer dan 60 nieuwe assistentiewoningen voor 65-plussers

Assistentiewoningen moeten vergrijzingsgolf in Mol tegengaan

Mol krijgt er 64 gloednieuwe, erkende assistentiewoningen bij op de hoek van de Bergstraat en de Guido Gezellestraat, vlakbij het centrum. En die blijken meer dan nodig. In Mol alleen al komen er tegen 2028 naar schatting 2.153 senioren bij - oftewel een stijging van bijna 25 procent. Projectontwikkelaar Solid Wonen speelt hiermee in op de grote vraag naar zo’n assistentiewoningen, want er zijn vandaag amper 76 assistentiewoningen beschikbaar per 1.000 65-plussers in de gemeente. Nu zondag - op de Dag van de Zorg - stelt het project Gaudium-Mol zijn deuren voor het eerst open voor het grote publiek.

De vergrijzing slaat in heel Vlaanderen toe. Volgens de meest recente cijfers van Statistiek Vlaanderen komen er tegen 2028 zo’n 297.924 65-plussers bij, een stijging van zo’n 23 procent. Eén van de gemeenten waar die groei nog sterker is, is Mol. Concreet telt de gemeente vandaag 7.273 65-plussers, wat neerkomt op 19,9 procent van de totale bevolking. Verwacht wordt dat dat aantal de komende tien jaar nog zal stijgen met 2.153 65-plussers naar 9.426, oftewel 24,2 procent van de totale bevolking.

Toch zijn er momenteel amper 76 erkende assistentiewoningen per 1.000 65-plussers beschikbaar in Mol. De Antwerpse projectontwikkelaar Solid Wonen speelt nu in op dat tekort en bouwt in samenwerking met aannemer DCA het woonproject Gaudium-Mol 64 nieuwe, erkende assistentiewoningen op de hoek van de Bergstraat en de Guido Gezellestraat.

“Als je heel je leven zelfstandig hebt gewoond, is het niet evident om naar een woonzorgcentrum te gaan waar alles volgens een vast schema gebeurt. Een assistentiewoning is de gulden middenweg, waarbij je als oudere bewoner alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt, wanneer je het wilt, maar tegelijk ook praktische en medische ondersteuning krijgt indien nodig. Blijvende sociale integratie en zelfstandigheid van oudere of zorgbehoevende personen is iets dat we in Mol absoluut willen stimuleren. Dit nieuwe complex biedt daarop zeker een antwoord.”

Andre Verbeke, Schepen Ruimtelijke ordening en planning/woonbeleid Mol

Actieve senioren

De assistentiewoningen liggen pal aan het centrum van Mol, op amper een kilometer afstand van de markt. Bewoners kunnen te voet of met de fiets naar de markt, de kapper of de horecazaken in de buurt. Die centrale ligging is een grote troef voor Gaudium-Mol en stimuleert de zelfstandigheid van de bewoners.

“Senioren zijn vandaag een stuk actiever dan pakweg 30 jaar geleden. Ze willen onder de mensen komen en genieten van het leven. De centrale ligging, de veelzijdige ontmoetingsruimtes en de ondersteuning door Familiehulp garanderen een actieve en sociale omgeving waarin hedendaagse, actieve senioren zich aangemoedigd en erkend voelen.”

Bart Van der Paal, General Manager Solid Wonen

Het woonproject - ontworpen door het Antwerpse architectenbureau Atrio - telt vier woonlagen en ligt op een terrein van maar liefst 3.485 m2. Op het gelijkvloers bevindt zich een cafetaria met een groot buitenterras. Buiten bouwt de ontwikkelaar een grote binnentuin met een petanquebaan, een moestuin, zitbanken en speeltuigen voor kinderen. Gaudium-Mol beschikt daarnaast over 37 ondergrondse parkeerplaatsen.

Assistentie

Op de site zal woonassistentie van Familiehulp beschikbaar zijn voor de bewoners. Er is vaste woonassistentie voorzien tijdens de kantooruren en back-up indien nodig vanuit Familiehulp Turnhout.

“Onze woonassistenten zullen hét aanspreekpunt zijn voor de bewoners van Gaudium-Mol. Ze kunnen bij hen terecht met al  hun vragen over wonen en leven op de site. De woonassistenten zullen de nodige administratie voor de bewoning mee in orde maken en zullen hen wegwijs maken betreffende de sociaal –culturele activiteiten in Mol. Bij welke clubs kunnen ze zich aansluiten? Welk vrijwilligerswerk kunnen ze doen? Bewoners van Gaudium –Mol maken in integraal deel uit van de omliggende gemeenschap. Ook met vragen rond zorg kunnen bewoners bij de woonassistenten terecht.”

Chantal Van Den Plas, Directeur regio Turnhout Familiehulp

Op 17 maart - de nationale Dag van de Zorg - zal de projectontwikkelaar de deuren van Gaudium-Mol voor de eerste keer openstellen voor het grote publiek. De verkoopprijzen voor een assistentiewoning beginnen al vanaf 226.000 euro, en wie kiest voor huren moet op 38 euro per dag rekenen. De eerste bewoners zullen er begin april hun intrek kunnen nemen.

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be