Opinie: "Maatregelen dringen zich op om Belgisch vastgoed betaalbaar te houden"
Century 21 Benelux reageert op dreigende renteverhoging woonkrediet door maatregelen ECB
26 oktober 2017
“De vastgoedsector verwacht een enorme explosie van het aantal vastgoedtransacties op korte termijn. Allicht zal het aantal verkopen dit jaar nog boven de verwachting uitstijgen. Maar we houden ons hart vast voor wat de gevolgen van de beslissing van de Europese Centrale Bank op lange termijn zullen zijn, zeker voor de Belgische vastgoedmarkt.” Dat zegt Isabelle Vermeir, CEO van Century 21 Benelux - de grootste residentiële vastgoedspeler van ons land - in een officiële reactie op de aankondiging van de Europese Centrale Bank om het stimulusprogramma voor Europa af te bouwen. De vastgoedgroep roept de regionale overheden op om opnieuw het debat te openen over mogelijke maatregelen die vastgoed betaalbaar moeten houden.
De beslissing van de ECB zal zijn impact hebben op de rente voor woonleningen. Isabelle Vermeir, CEO Century 21 Benelux: “Wat onze analyse als grootste residentiële speler op de Belgische markt betreft, verwachten we daardoor dit jaar nog een gigantische boom van aankopen op onze vastgoedmarkt. De Belgische koper weet dat we nu op een scharniermoment zitten en dat er niet veel tijd meer rest. De stijgende rente gaat daarenboven niets of weinig afdoen aan de stijging van de vastgoedprijzen, gezien de gunstige conjunctuur: meer jobs én hogere lonen.”
Century 21 Benelux roept de Belgische overheid vandaag op om sterker in te zetten op de betaalbaarheid van wonen. “Want die zou wel eens in het gedrang kunnen komen”, stelt de vastgoedgroep. “We durven openlijk zeggen dat we ons hart vasthouden voor wat gaat komen als de rente stijgt en de prijzen op z’n minst stabiel blijven. In Europees perspectief zijn we vandaag uitzonderlijk op het vlak van eigenaarsschap. De vraag is of dit nog lang zal blijven duren. Zonder ingrijpen, dreigt een deel van de Belgen meer richting huurmarkt geduwd te worden.”
De grootste residentiële vastgoedspeler dringt bij de regionale overheden aan om samen met de sector rond de tafel te zitten, onder andere om de torenhoge registratierechten in België aan te pakken. “We hebben - met voorsprong - de hoogste registratierechten in heel Europa. Dat helpt natuurlijk niet aan de betaalbaarheid van wonen. In Wallonië wordt er momenteel gesproken over het verlagen van de registratierechten. Maar als we de rente- en de prijsstijgingen die er nu zitten aan te komen willen opvangen, moeten we verder durven gaan dan de registratierechten met 1 of 2 procent te laten zakken”, meent Vermeir.
Indien u meer informatie wenst, gelieve contact met ons op te nemen.