Linkeroever in 12 jaar tijd van onbemind stadsdeel naar dé nieuwe hotspot van Vlaanderen

Nieuw woonproject met luxe-appartementen is sluitstuk van populaire Regatta-site

Elke Vlaming kent de Antwerpse Linkeroever, maar een echt goed imago had de wijk tot voor kort niet. En dat had veel te maken met bijvoorbeeld de hoge criminaliteitscijfers en de verloedering van de buurt. Daar is nu meer dan ooit verandering in gekomen, want langzaam maar zeker wordt Linkeroever dé nieuwe hotspot van Vlaanderen. Dat bewijzen onder meer de 38 gloednieuwe luxe-appartementen en penthouses, die er straks onder de naam Azur gebouwd worden en die meteen de meest prestigieuze van de regio moeten worden. Vlaanderen lijkt alvast storm te lopen voor de allerlaatste appartementen met uniek frontaal zicht op het Galgenweel, de Schelde én op de Antwerpse skyline. Liefst 300 potentiële kopers hebben zich op een paar dagen tijd gemeld.

Linkeroever, het Antwerpse stadsdeel dat jarenlang worstelde met een negatiever imago, zet definitief een punt achter haar verleden. Goed twaalf jaar geleden werd Linkeroever als slaapstad ervaren en kozen veel Antwerpenaars er voor om liever elders in de stad te gaan wonen. Hoge criminaliteit, verouderde woningen en weinig beleving maakten de wijk niet bepaald aantrekkelijk. Maar sinds de herontwikkeling van Linkeroever heeft het stadsdeel haar tweede adem gevonden. 

Zo is het aantal inwoners er in bijna tien jaar tijd met liefst tien procent gestegen: van 15.215 in 2010 naar 16.754 dit jaar. Ook het gemiddeld netto inkomen van de bewoners zit in stijgende lijn, wat er op wijst dat de sociale mix er een stuk op vooruit is gegaan. Tegelijk met de opwaardering is Linkeroever eveneens een stuk veiliger geworden: de criminaliteit daalde er sinds 2012 met bijna 30 procent. Linkeroever is daarmee de veiligste buurt van Antwerpen.

“Linkeroever floreert en we staan in feite nog maar aan het begin, want de buurt is nog in volle groei en bloei. De interesse en vraag zijn in elk geval groter dan ooit, en bovendien komt het uit alle lagen van de bevolking. De mix die op Linkeroever wordt aangeboden, van zowel betaalbare appartementen en woningen als luxe-appartementen en penthouses, is een voorbeeld van geslaagde stadsontwikkeling. Linkeroever doet denken aan de transformatie die het Eilandje de voorbije decennia heeft meegemaakt en is voor heel wat Vlamingen duidelijk een nieuwe hotspot geworden.”

Colin Sewalt, vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht

Laatste zicht op het Galgenweel

Intussen boekt de opwaardering van de regio - met de Regatta-wijk op kop - flink succes. Hét pronkstuk van de wijk, moet woonproject Azur worden. Het complex zal zicht op het Galgenweel én de Antwerpse skyline hebben. Het gaat om een luxueus appartementencomplex, met 38 flats en penthouses, dat vanaf nu zondag uit de startblokken schiet. De gereputeerde Binst Architects, ook bekend van de nieuwe hoofdkantoren van DPG Media in Antwerpen, tekenden het ontwerp. 

De gewonnen populariteit van Linkeroever is trouwens meer dan ooit zichtbaar. De stormloop op ‘Azur’ is daarvan het beste bewijs, zo luidt het bij experten. Voor de 38 woningen die beschikbaar zijn, meldden zich al ruim 300 potentiële kopers aan. Alleen al het idee dat dit de laatste appartementen op Linkeroever met een absolute toplocatie worden, lijkt al veel Vlamingen aan te trekken. 

Aantrekkingskracht

Opmerkelijk: samen met Antwerpse “booming” wijken zoals de Dam en het Eilandje behoort Linkeroever tot de sterkst groeiende wijken van Antwerpen. Steeds meer Vlamingen investeren er in vastgoed, zowel om er te wonen als om te verhuren. 

“Dat deze wijk in Antwerpen zo’n aantrekkingskracht heeft, heeft alles te maken met de kwaliteit van het vastgoed en de heropleving van de site. De laatste jaren investeerde het stadsbestuur miljoenen euro’s in de gebiedsontwikkeling van oude wijken zoals Linkeroever. Om de leefbaarheid te garanderen, houden we de verhouding tussen huurders en kopers steeds in balans. Daardoor verhuren investeerders hun appartementen altijd aan de afgesproken huurprijzen. Dat zegt veel over de populariteit en het succes van de Regatta-wijk.”

Colin Sewalt, vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht

En wat zeker in het oog springt: wie vier jaar geleden een appartement op Linkeroever kocht, ziet zijn investering nu met 30 procent gestegen. Bij Azur gaat het om appartementen tussen 115m² en 143m² groot, met prijzen die starten vanaf 456.000 euro. 

Groener, duurzamer en bereikbaarder

Linkeroever is niet alleen aan een heropwaardering bezig, het wordt ook groener én duurzamer. Zo is er het indrukwekkende Galgenweelpark, een nieuw stuk groene long in Antwerpen van maar liefst 12 hectare groot. Maar er is nog meer: dankzij de nieuw geplande  Scheldebrug zullen de bewoners van de Regatta-wijk op nog geen tien minuten tijd naar Antwerpen Zuid kunnen wandelen. En ook de Oosterweelverbinding zal er op termijn voor zorgen dat Linkeroever nog vlotter bereikbaar wordt.

Colin Sewalt

Commercieel directeur Vooruitzicht

Marthe Saelens

Communicatie Bereal

Koen Cypers

Communicatie Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be