Levenswerk van één van de grootste verzamelaars van ons land onder de hamer

Collectie uit 18e eeuw wordt nu al “historisch” genoemd

Het levenswerk van één van de grootste verzamelaars van ons land, Brusselaar Jean Jadot, wordt geveild. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij in het Belgische veilingwezen. Het gaat om een collectie van meer dan 200 unieke, historische handschriften, gebruiksvoorwerpen, tekeningen en munten uit de 18e eeuw. Alles samen goed voor tienduizenden euro’s. Experten van Veilinghuis Henri Godts noemen de collectie nu al van uitzonderlijke historische waarde. De hele verzameling wordt, samen met nog enkele honderden andere loten, geveild op 13 december.

Jean Jadot (1917-2010) stond in het wereldje bekend als een rasechte verzamelaar. De Brusselaar maakte er zijn levenswerk van om de meest uiteenlopende kunststukken uit de 18e eeuw te verzamelen. Bovendien was hij ook voorzitter van verschillende Belgische historische genootschappen, waardoor Jadot voor velen geen onbekende was. Zes jaar na zijn overlijden kon Veilinghuis Henri Godts - onder meer gespecialiseerd in boeken, manuscripten en atlassen - de hand leggen op zijn unieke collectie.

“Jadot was een verzamelaar in hart en nieren. Dagelijks schuimde hij van ‘s morgens vroeg de Brusselse Vlooienmarkt af, volgde hij alle veilingen op de voet, en kende hij alle antiquairs en brocanteurs persoonlijk. Na een leven van verzamelen zitten er in zijn collectie dan ook  heel wat unieke historische stukken, gaande van honderden munten, zegels, handschriften, porselein, tekeningen, prenten, enz. De hele verzameling wordt geschat op enkele tienduizenden euro’s.Henri Godts, expert Veilinghuis Henri Godts

Van porseleinen kop tot ceremoniële mantel

De opmerkelijkste stukken uit Jadots historische verzameling dateren uit de tijd van Karel van Lorreinen (1712-1780), de Oostenrijkse landvoogd van onze contreien tijdens de tweede helft van de 18e eeuw. Zo telt de verzameling onder meer een perfect bewaard porseleinen kopje waaruit de vorst zijn dagelijkse portie chocolade dronk.  Daarnaast bevat de collectie ook authentieke fragmenten van één van de ceremoniële mantels van de historische figuur Karel van Lorreinen.

Zowel het porseleinen kopje als de kleine lapjes stof zijn al te koop vanaf 250 à 350 euro. Het duurste lot uit de collectie  - een set van drie originele 18e eeuwse tekeningen gesigneerd door Baron Gérard en Girodet - wordt geschat op bijna 8.000 euro.

“Een belangrijke collectie zoals die van Jadot die plots op de markt komt, is altijd speciaal. Dat het hier nu gaat over 18e eeuwse kunststukken van of met betrekking tot Karel van Lorreinen - een vorst die in Brussel heel erg geliefd was - maakt het meteen tot één van de meest uitzonderlijke en historische verzamelingen van de voorbije jaren.” Henri Godts, expert Veilinghuis Henri Godts.

Handtekening van Lodewijk XIV

De Brusselaar verzamelde echter meer dan enkel memorabilia over Karel van Lorreinen. Zo was hij ook in het bezit van het enige ontwerp dat als voorbeeld diende voor al onze eerste Belgische 100-frank munten. Het bronskleurig ijzeren model - geschat op 300 euro - dateert uit 1848 en toont de toenmalige Belgische koning Leopold I.

Naast de volledige collectie van Jadot worden er volgende week nog zo’n 300 andere kunststukken geveild, waaronder een originele handtekening van de 9-jarige Lodewijk XIV. De latere ‘Zonnekoning’ - voor wie Versailles gebouwd werd - zette zijn naam onder enkele politieke administratieve brieven. Het unieke handschrift gaat onder de hamer voor een bedrag vanaf 1.000 euro.

De veiling vindt plaats op 13 december in de Horta-veilingzaal in de Roodebeeklaan in Brussel. Alle stukken zijn te bekijken vanaf vrijdag 9 december 14u.

Henri Godts

Expert veilinghuis Henri Godts

Koen Cypers

communicatie-adviseur, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be