Leuven zet licht op groen voor laatste grote ontwikkeling in stadscentrum: Burenberg

Voormalige Accosite wordt duurzame woonwijk van 2 hectare groot mét parktuin van 4.600 m²

Na 15 jaar leegstand krijgt de voormalige Accosite in Leuven eindelijk een nieuwe toekomst. Het stadsbestuur heeft het licht definitief op groen gezet om er een duurzame woonwijk te bouwen. Burenberg biedt straks een brede waaier aan woonmogelijkheden: van appartementen en co-living kamers, over gezinswoningen en sociale appartementen tot zelfs een woonzorgcentrum, studentenkamers en kamers voor beschut wonen. Daarnaast voorziet projectontwikkelaar ION ook een publieke parktuin van 4.600 vierkante meter en tal van duurzame oplossingen zoals slim waterbeheer, een geothermisch warmtenet en zonnepanelen. Burenberg is met zijn twee hectare meteen ook een van de laatste residentiële ontwikkelingen van grote omvang nabij het stadscentrum.

De voorbije jaren heeft de Stad Leuven hard ingezet op vernieuwing, leefbaarheid, duurzaamheid en betaalbaar wonen. Stadskankers verdwijnen en verloederde plekken worden aangepakt. Ook de nieuwe Burenberg-wijk past perfect in die strategie. De woonbuurt komt uiteindelijk niet alleen op de locatie te liggen waar de bekende Acco-drukkerij stond. In het nieuwe masterplan omvat de twee hectare grote site ook het voormalige kloostergebouw van de Broeders van Liefde - dat uitgeeft op de Brusselsestraat - en enkele aanpalende eigendommen, waaronder drie historische arbeiderswoningen in de Goudsbloemstraat.

In de plannen valt vooral op hoe het woonproject een zeer gevarieerd publiek zal aantrekken. Zo komen er niet alleen 125 appartementen en studio’s, 16 ééngezinswoningen en 29 co-living kamers, maar ook 67 studentenkamers, 19 sociale appartementen en een woonzorgcentrum met 46 woonzorgkamers en 27 assistentieflats. 

“Zowel de historische arbeiderswoningen als het oude kloostergebouw worden duurzaam gerenoveerd met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden. In het kloostergebouw komen bovendien 21 kamers die kaderen in het Initiatief voor Beschut Wonen, uitgebaat door de Broeders van Liefde.”

Kristof Vanfleteren, co-CEO ION

Het masterplan van de wijk - dat ook plaats biedt aan enkele kantoren en horeca - werd uitgetekend door het Leuvense ontwerpbureau BUUR. Voor de ontwikkeling is ook een beroep gedaan op aNNo Architecten, POLO Architects, OYO Architects en C+S Architects.

Energieneutraal

Projectontwikkelaar ION, ook bekend van het Boerentoren-project in Antwerpen, wil vooral zijn stempel drukken door sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo streeft de vastgoedontwikkelaar ernaar om van Burenberg een energieneutraal project te maken. Daarom voorzien de plannen o.a. zonnepanelen en een geothermisch warmtenet, waardoor de hele wijk zonder fossiele brandstoffen verwarmd wordt.

Dé eyecatcher van het project is de publieke parktuin van 4.600 vierkante meter, die in het midden van de wijk komt te liggen, waar alle Leuvenaars welkom zijn, via verschillende doorsteken. De grote lindeboom aan het klooster blijft bewaard en er worden tientallen toekomstbomen aangeplant in de parktuin. 

Timing

Het is de bedoeling dat de bouwwerken in het najaar starten. Naar alle verwachting worden de eerste wooneenheden in 2024 opgeleverd. De verkoop van Burenberg is zopas gestart. Meer info op www.burenberg.be


Over ION:
ION is een vernieuwende projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder die de nadruk legt op zowel kwalitatief hoogstaande architectuur, duurzaamheid van het ontwerp als innovatieve toepassingen in de eerder klassieke vastgoedsector. ION heeft kantoren in Brussel, Antwerpen en Waregem. De projecten zijn geografisch verspreid over heel België. ION ontwikkelde de laatste jaren een 30-tal projecten met een totale waarde van 650 miljoen EUR (100 % verkocht en gerealiseerd), en heeft een pijplijn van meer dan 80 projecten met een waarde van 2,4 miljard EUR. Met haar uitgebreide expertise, zowel commercieel, technisch, fiscaal, juridisch als financieel, slaagt ION erin om toegevoegde waarde te creëren voor alle stakeholders. ION is gespecialiseerd in gemengde complexe projecten met een combinatie van residentieel en commercieel vastgoed. Bovendien beschikt ION over een dynamisch team van 100 vastgoedspecialisten. Meer info op www.ion.be.

Alexis Spaas

Business Unit Manager, ION

Sander Plets

Senior project developer, ION

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be