Leegstaande Herkenrodekazerne wordt compleet nieuwe stadsbuurt in hartje Hasselt
Woonproject Refuga goed voor 141 appartementen en een grote publieke stadstuin voor elke Hasselaar
22 augustus 2018
De Herkenrodekazerne in de Maastrichterstraat, pal in het stadscentrum van Hasselt, wordt nieuw leven ingeblazen. Meer nog: het wordt een compleet nieuwe stadsbuurt. Na jarenlange leegstand komen er 141 appartementen en een gigantische stadstuin van meer dan 4000 vierkante meter die toegankelijk wordt voor elke Hasselaar. Maar eerst maakt ontwikkelaar THV Refugehuis er plaats voor Hasseltse creatievelingen en start-ups die tijdelijk gebruik kunnen maken van de leegstaande ruimtes. Ook de Universiteit Hasselt zal in een deel van het gebouw haar intrek nemen.
* * * *
De Herkenrodekazerne mag gerust gezien worden als één van de meest historische monumentale pareltjes in het centrum van Hasselt. Alleen: sinds het Hasseltse vredegerecht er haar tijdelijk huisvesting in 2011 verliet, stond de hele site zo goed als leeg. In 2015 besloot het stadsbestuur van Hasselt daarom de gebouwen van de gewezen kazerne - in de volksmond ‘de Witte Kazerne’ - te verkopen aan THV Refugehuis, een samenwerkingsverband tussen de vastgoedontwikkelaars Kolmont en Vestio.
De uitvoeringsplannen voor het hele project liggen alvast klaar. Bedoeling is dat tegen 2021 de eerste 97 van de in totaal 141 appartementen gebouwd worden op de site. In een eerste fase wordt de ondergrondse parking gebouwd, daarna het centrale gebouw en het gebouw aan de Meldertstraat die de aansluiting maakt met de Witte Kazerne. In een latere fase wordt er verder gebouwd in de Meldertstraat om dan te eindigen met de verbouwingen van de bestaande paardenstallen in de Persoonstraat.
“Naast het monumentale poortgebouw in de Maastrichterstraat, worden de huidige randvolumes in de Meldertstraat en de Persoonstraat integraal behouden. Enkel in de centrale stadstuin voorzien we een complex bestaande uit een gelijkvloers met duplexappartementen en zeven bovenliggende verdiepingen. Dit gebouw zal vanaf de omliggende straten nauwelijks zichtbaar zijn. En om de bewoners toch de nodige parking aan te bieden, bouwen we een ondergrondse private parking die rechtstreeks verbonden is met de nabijgelegen ondergrondse parking aan het Kolonel Dusartplein. Deze zware ingreep maakt een autoluwe en verkeersveilige binnenstad mogelijk.”
Ed Somers, projectontwikkelaar Vestio
En misschien ook nog interessant om te vermelden: de appartementen van het centrale wooncomplex krijgen nog een leuke extra. Zo zullen de buitenterrassen een wintertuin krijgen, zodat voor elk appartement eigenlijk een extra woonkamer gecreëerd wordt. Het is een trend die komt overwaaien uit Scandinavië en voor het eerst in dit project wordt overgenomen.
Tegen november van dit jaar zullen de werken van het project aanvatten, waarvan het totale kostenplaatje geraamd wordt op zo’n 60 miljoen euro. Het archeologisch onderzoek en de afbraakwerken zullen een drietal maanden in beslag nemen.
Publieke stadstuin
Als er iets opvalt aan de toekomstige residentiële stadswijk, dan is het wel de grote publieke ruimte die in het project voorzien wordt. Met een oppervlakte van 4.280 vierkante meter - net iets groter dan een half voetbalveld - beslaat de publieke stadstuin ongeveer de helft van de hele site. En dat voor een woonbuurt pal in het stadscentrum. Daarenboven komt er ook een speeltuin voor de jongsten en zorgen 22 notelaars tijdens de warme, zomerse dagen voor de nodige verkoeling in de stad.
“We maken van de vernieuwde stadsbuurt Refuga een veilige, groene zone, die dit deel van de stad nog verder moet heropwaarderen. Daarom is de binnenruimte ook volledig autovrij gemaakt, zodat zowel bewoners als passanten er in alle rust kunnen vertoeven. De ondergrondse parking maakt onder de witte kazerne en de Meldertstraat een aansluiting met het project Books van mede-ontwikkelaar Vestio.”
Bart Tans, projectontwikkelaar Kolmont
De ontwikkelaar voorziet op de woonsite vier publieke doorgangen, zodat de Hasselaars de binnentuin langs zowel de Maastrichterstraat en Persoonstraat kunnen bereiken, alsook tweemaal via de Meldertstraat.
Kwartier Creatief
Net zoals andere steden heeft Hasselt te maken met leegstand in de binnenstad. Ook de voormalige Witte Kazerne ontsnapt daar niet aan, en precies daarom wordt nu de opportuniteit aangegrepen om ze zinvol en tijdelijk in te vullen. Daarom organiseert leegstandsbeheerder FMT er het tijdelijke initiatief ‘Kwartier Creatief’. Hasseltse creatievelingen en start-ups zullen in dit project voor een bepaalde tijd gebruik maken van de leegstaande lokalen van het gebouw. Wie zich geroepen voelt, kan alvast zijn kandidatuur stellen.
“Vaak beschikken jonge kunstenaars of start-ups niet over de nodige atelier- of werkruimte om hun droom waar te maken of om hun zaak van de grond te krijgen. Met de tijdelijke ruimtes die we in de voormalige Herkenrodekazerne aanbieden, willen we ze echt een kans geven. Ze kunnen hier een eerste professionele ervaring opdoen om dan later hun carrière helemaal te lanceren.”
Glenn Versieck, directeur leegstandsbeheerder FMT
UHasselt
Naast de voorziene tijdelijke invulling wordt er ook plaats gemaakt voor de Universiteit Hasselt. Wanneer het woonproject helemaal klaar is, zal ook UHasselt haar intrek nemen in een deel van de gebouwen en er één van haar faculteiten en diensten onderbrengen. Op die manier zal de universiteit zowel binnen als buiten de stadsrand goed vertegenwoordigd zijn.
“Als Universiteit Hasselt zijn we blij om ons op deze unieke, historische site te kunnen vestigen. Naast ons Instituut voor Mobiliteitswetenschappen (IMOB) zal UHasselt hier ook het Rectoraat, met onder meer een officiële ceremonieruimte, vestigen. De afgelopen jaren kende UHasselt een grote groei. Met dank aan onze partners: Stad Hasselt en de Provincie Limburg (LSM) kan deze uitbreiding nu tot stand komen.”
Luc De Schepper, rector Universiteit Hasselt
Noot: wie interesse heeft in de tijdelijke beschikbare ruimtes van het ‘Kwartier creatief’, kan zich alvast kandidaat stellen door een e-mail te sturen naar sales@fmt-be.com of via het invulformulier op www.fmt-be.com.