"Lagere btw kan huurmarkt eindelijk broodnodige zuurstof geven"

Filip Dewaele, vastgoedexpert van Dewaele, over nieuwe regeling voor aankoop van nieuwbouw aan 6% btw door investeerders

“Dat ook investeerders kunnen genieten van het gunsttarief van 6% btw bij aankoop van nieuwbouw na sloop en wederopbouw biedt een kans om het aanbod op de huurmarkt opnieuw in beweging te krijgen. Doordat investeerders van dit verlaagde tarief kunnen genieten, wordt investeren in de huurmarkt opnieuw aantrekkelijk – en dat is meer dan ooit nodig.”

Wooncrisis keren

“De ongeziene krapte op de huurmarkt is het gevolg van jarenlang beleid dat investeren in verhuur niet heeft gestimuleerd. Terwijl de vraag jaar na jaar stijgt, is het aanbod evenwel daardoor stilgevallen. Als we de wooncrisis willen keren, moet de overheid particuliere en institutionele investeerders opnieuw het signaal geven dat zij deel uitmaken van de oplossing.” (Lees verder onder de in hoge resolutie downloadbare foto's)

“Investeerders die mee oplossingen bouwen, verdienen ondersteuning in plaats van wantrouwen. Want zonder private investeringen is het onmogelijk om de structurele krapte op te lossen. Vandaag kraakt de Vlaamse huurmarkt onder de druk. Volgens de meest recente huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep kost een huurwoning gemiddeld voor het eerst meer dan 1.000 euro per maand. Tegelijk is het aantal woningen dat te huur wordt geplaatst vorig jaar met 16% gedaald, terwijl het aantal kandidaat-huurders met 10% is gestegen. Per woning blijven nu gemiddeld 33 kandidaten achter zonder broodnodige woning.”

“Een verlaagd btw-tarief bij aankoop van nieuwbouw met het oog op verhuur op de particuliere markt is zeker een stap in de juiste richting. Maar het mag daar niet bij blijven. Snellere vergunningstrajecten, een stabiel regelgevend kader en fiscale rechtvaardigheid voor verhuurders zijn essentieel om opnieuw beweging in de markt te krijgen.”

Gemiste kans

“Ook op het vlak van aankoop van niet-nieuwbouwwoningen in het kader van verhuur is er nog werk aan de winkel. Het kan toch niet dat iemand die meehelpt om een maatschappelijk probleem op te lossen bij zijn aankoop evenveel registratierechten betaalt als iemand die een tweede verblijf voor zichzelf koopt?"

"Het is een gemiste kans dat bij het bepalen van deze registratierechten bij aankoop het residentieel vastgoed niet wordt opgedeeld in drie categorieën: eerste woning, tweede woning om te verhuren als hoofdverblijfplaats, en de rest - zoals tweede verblijven, studentenkamers of vakantiewoningen. Het blijft bij twee categorieën (namelijk: eerste woning - waarbij een gunsttarief van 2% kan spelen - en tweede woning waarbij een tarief van 12% registratierechten aan de orde is in Vlaanderen). Een dergelijke hervorming op het vlak van registratierechten zou niet alleen eerlijker zijn, maar ook bijdragen aan een gezondere huurmarkt. Hierdoor zouden huurders gemakkelijker een kwalitatieve en betaalbare woning kunnen vinden, en dus eindelijk in hun basisbehoefte kunnen voorzien."

Filip Dewaele

Bestuurder, Dewaele Vastgoedgroep

Bram Van Hemelryck

Sr pr-consultant, Bereal

 

 

Contacteer ons

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead & Senior Consultant Bepublic Group, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be