Laatste appartementen met frontaal zeezicht in Oostende komen in ‘De Kraal’

Voormalig toonaangevend meisjesinternaat wordt omgetoverd tot nieuwe woonbuurt

In de leegstaande gebouwen van de bekende VIVES-hogeschool in Oostende verrijzen 146 nieuwe appartementen. En opmerkelijk: het project - dat de naam ‘Troon 17’ krijgt - is dit jaar de enige nieuwbouw in de stad mét zicht op zee. De gevel van het beschermd monument blijft behouden en de moderne architectuur van de appartementen zal volledig aansluiten bij het historische karakter van de gebouwen. Dat blijkt althans uit de definitieve plannen die projectontwikkelaar Global Estate Group vandaag voor het eerst aan het grote publiek bekendmaakt. De kunstwerken, zoals het keramieken beeld in het portaal, worden bovendien integraal aan de erfgoedvereniging van de stad Oostende geschonken.

Elke Oostendenaar en iedereen die nu en dan de stad bezoekt, kent het gebouw. Het grote hoekpand is een historische verwijzing naar de bruisende periode die de stad in de negentiende eeuw heeft gekend. Later werd ‘De Zeedijk 101’ het epicentrum van hogere studies in Oostende. Tot 2017 studeerden er elk jaar honderden studenten Elektromechanica en Bouw- en Luchtvaarttechnologie van de KU Leuven en de VIVES-hogeschool af. Het gebouw staat vandaag ook bekend als ‘De Kraal’.  

“De site is een prachtig stuk geschiedenis. Het gebouw stond vroeger in heel België bekend als de prestigieuze etiquetteschool ‘Sacré-Coeur’. Vooral welgestelde families uit Wallonië stuurden hun dochters hier naartoe om hen goede manieren aan te leren en om de gezonde zeelucht in te ademen.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group

Door de grote hoeveelheid leerlingen groeide de school uit tot een befaamd meisjesinternaat. Later, in 1955, werd de school verkocht aan de hogeschool.

Enige nieuwbouw met zeezicht

Vandaag start een nieuw hoofdstuk voor de bekende site en wordt het eerste officiële startschot gegeven voor ‘Troon 17’. Binnen enkele jaren verrijzen er 146 nieuwe appartementen. Aan de Zeedijk worden ze verdeeld over zes verdiepingen, aan de Troonstraat over veertien verdiepingen. Er komen ook twee luxueuze penthouses van liefst 200 m² groot. Sterker nog: het zullen de enige appartementen zijn met zicht op zee die dit jaar worden gebouwd in Oostende. Dat blijkt uit de plannen die West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group - gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen - vandaag bekendmaakt.

De afbraakwerken zijn zopas gestart maar tijdens de sloop verdwijnt niet alles. Zo blijft de gevel van het internaat aan de Zeedijk staan en zal de nieuwe architectuur de historische elementen in de gebouwen extra benadrukken. Het ontwerp dat vandaag op tafel ligt, is bovendien opgemaakt in nauwe samenwerking met de dienst Monumentenzorg en de stad Oostende. Ook het unieke keramieken kunstwerk in de gevel blijft behouden.

“We vinden het belangrijk dat de ziel van dit beschermde monument niet verloren gaat met onze nieuwe plannen. We hebben dan ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de historische details. Deze zorgen ervoor dat het gebouw haar robuuste karakter zal behouden. Het keramieken kunstwerk zal op onze kosten voorzichtig worden verwijderd en integraal aan de erfgoeddienst van de stad Oostende geschonken worden.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group

Volledig groene binnentuin 

De volledige site is bijna 1,8 hectare groot of bijna twee keer zo groot als het Kursaal van Oostende. De binnenplaats langs de Troonstraat bestaat voorlopig voornamelijk uit beton, maar wordt heraangelegd tot een groene binnentuin met wandelpaden. De auto zal worden geweerd en zwakke weggebruikers krijgen voorrang. Ten slotte komt er ook een extra ruime fietsenberging, inclusief fietslift. 

Projectontwikkelaar Global Estate Group neemt de projectontwikkeling voor haar rekening. ‘Troon 17’ is niet hun eerste grote project. Eerder realiseerde het ook al met succes soortgelijke projecten zoals Green Front aan het Lappersfortbos in Brugge en is het bezig met de herontwikkeling van de Keerdoksite in Mechelen.

“Met deze appartementen richten we ons voornamelijk tot tweedeverblijvers. Maar de appartementen zijn zodanig ruim - 90m² - dat vaste verblijven ook mogelijk zijn. Door het historische karakter van het gebouw en de ideale ligging verwachten we veel geïnteresseerden.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group

Kathleen Dewulf

Managing partner, Global Estate Group

Marthe Saelens

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be