Kortrijkse studenten krijgen 57 gloednieuwe en duurzame kamers in hart van de stad

Projectontwikkelaar ION geeft voormalige zilversmederij een tweede leven

Aan het Sint-Amandsplein in Kortrijk komt een duurzaam studentenverblijf met 57 kamers. Met de herbestemming van een vroegere zilversmederij geeft projectontwikkelaar ION een groen antwoord op de groeiende vraag naar studentenkamers. Het aantal studenten in de Guldensporenstad neemt jaar na jaar toe, maar het aantal studentenverblijven volgt minder snel. Volgens schepen Wout Maddens is er in Kortrijk een tekort van 1.200 kamers - een nood die samen met ION wordt aangepakt.

Onderzoeken van onafhankelijk adviesbureau Stadim en Diggit, specialist in studentenwelzijn, wijzen het uit: het tekort aan studentenkamers wordt groter en groter, en dat terwijl steeds meer studenten op kot gaan. Momenteel telt de Stad Kortrijk slechts 2.586 erkende studentenkamers, waardoor er een nood aan 1.200 tot 2.700 nieuwe studentenkamers ontstaat.

“Om het toenmalige overaanbod aan studentenkamers tegen te gaan, voerde de Stad Kortrijk in 2013 een bouwstop in. Door groei van het aantal studenten en de actuele nood aan extra kamers werd deze stop in 2020 tijdelijk opgeheven, en dit tot februari 2023. Dit controlemechanisme zorgt ervoor dat het aanbod continu op de werkelijke vraag wordt afgestemd. Ondertussen werden er 1.350 kamers vergund en zo is het tekort bijna ingevuld. Overleie is een buurt in volle bloei met veel nieuwe projecten, waar er zeker plaats is voor studenten." Wout Maddens, Kortrijks schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten

Stadstuin

Het nieuwbouwproject bestaat uit twee moderne gebouwen met een zilverkleurige topverdieping. Het gebouw aan de straatkant bestaat uit 4 bouwlagen, met een grote leefkeuken op het gelijkvloers en 20 kamers op de bovenliggende verdiepingen. Achterliggend komt er een tweede gebouw met 3 bouwlagen, waarvan een teruggetrokken dakverdieping. Hier zijn 37 kamers voorzien. Tussen de twee gebouwen komt er een stadstuin van 500 m2 met terras en een overdekte fietsenstalling voor 60 fietsen, afgesloten en bereikbaar via de toegangspoort op het Sint-Amandsplein.

“‘Amand 47’ ​ dankt ​ zijn ​ naam ​ niet ​ alleen ​ aan ​ het ​ Sint-Amandsplein, ​ maar ​ hint ​ met ​ het nummer 47 – het atoomnummer van zilver – ook naar de vroegere zilversmederij die er was. We maken ook een knipoog naar het verleden met de zilverkleurige dakverdieping. Met deze architecturale troef legt het gebouw niet alleen een extra laagje schoonheid over de gezellige omgeving van Overleie, maar is het ook een lichtpunt boven het Sint-Amandsplein. De geknikte gevel wordt afgewerkt met baksteen en beton, wat zorgt voor een harmonieus geheel, afgestemd op de andere huizen op het plein.” Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION

Warmtepompen en zonnepanelen

Het studentencomplex wordt voorzien van de recentste duurzame technieken zoals warmtepompen, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. De 57 studentenkamers beschikken elk over een eigen badkamer met lavabo, douche en toilet. Ze zijn opgedeeld in drie types: 45 ‘bronze rooms’ (studentenkamers van ongeveer 15 m²), vier ‘silver rooms’ (studentenkamers met zicht op het Sint-Amandsplein) en acht ‘gold rooms’: vier ruimere kamers en vier aangepaste mindervalidekamers.

“Zowel binnen als buiten is alles voorzien om volop van het studentenleven te genieten. In de binnentuin en de drie leefkeukens kunnen studenten samen leven, studeren en ontspannen. De volledige gelijkvloerse verdieping van het gebouw aan de kant van het Sint-Amandsplein bestaat uit gemeenschappelijke ruimtes om de interactie tussen de jongeren te bevorderen. De erop aansluitende groene binnentuin wordt ongetwijfeld de leukste plek om samen te eten, te studeren of in alle rust te genieten van de frisse buitenlucht.” Pieter Vandepitte, project developer ION

Een grote troef voor de studenten die straks een kamer in ‘Amand 47’ kunnen betrekken, is de locatie. De nieuwbouw ligt niet alleen op wandelafstand van de campussen van Howest en UGent, maar ook vlak bij het stadscentrum en alles wat het studentenleven in Kortrijk zo aangenaam maakt – van de gezellige cafeetjes aan de verlaagde Leieboorden, het nieuwe sportcomplex van Lago tot het hippe Buda Beach.

“’Amand 47’ vinkt alle troeven van een toplocatie af. De belangrijkste trekpleisters in en rond het stadscentrum zijn op wandel- of fietsafstand van ‘Amand 47’, dat op minder dan 5 minuten fietsen van de campussen van Howest, Hogeschool VIVES, UGent en KU Leuven ligt. En ook om te genieten van de geneugten van het studentenleven hoeven de jongeren niet ver te zoeken: winkels, horeca, sportvoorzieningen... Alles is vlakbij. Ook het station is amper één kilometer ver.” Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION

Zekere investering

Niet alleen vanuit de studentenwereld is er vraag naar meer studentenverblijven, ook beleggers zien er een interessante investering in. Projectontwikkelaar ION biedt alle kamers per stuk te koop aan. De mogelijke inkomsten stijgen jaar na jaar. Zo steeg de gemiddelde huur voor een kot in Kortrijk van 313 euro in academiejaar 2018-19 naar om en bij de 405 euro nu (+29% in drie jaar).

“Of je nu een studentenkamer koopt voor je eigen kind(eren) of erin investeert om te genieten van huurinkomsten, beide opties dragen bij tot een voorspoedige toekomst. Een kwalitatieve studentenkamer is voor wie in vastgoed wil investeren vrij laagdrempelig, terwijl je wel de garantie hebt op een vlotte én jaarlijks geïndexeerde verhuur van je studentenkamer en alle gemeenschappelijke delen door een beheerder onderhouden worden.” Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION

Projectontwikkelaar ION, met hoofdzetel in Waregem, heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van duurzame studentenkamers, met projecten in Leuven, Oostende, Brugge, Kortrijk, Brussel en Bergen.

Na de voorbereidende werken zal de opbouw van start gaan in de zomer van 2023. De oplevering is voorzien voor midden 2025.

Pieter Vandepitte

Project developer, ION

Bram Van Hemelryck

Sr pr-consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be