Koopt president Trump straks eeuwenoude atlas van Amerika op Brusselse boekenveiling?

Zeldzame atlas uit 1598 gaat onder de hamer in Brussels Veilinghuis Henri Godts

Het Brusselse Veilinghuis Henri Godts heeft een eeuwenoude atlas van Amerika te koop aangeboden aan president Donald Trump en schakelde daarvoor de Amerikaanse ambassade in Brussel in. Het gaat om een uiterst zeldzaam stuk van grote historische waarde dat geveild wordt op 21 maart. De atlas - nota bene samengesteld door een Vlaamse cartograaf én gedrukt in Leuven - dateert uit 1598 en is de allereerste atlas die exclusief gewijd is aan de Nieuwe Wereld.

                                                                                     *****

Amper een kleine eeuw na de ontdekking van Amerika stelde de Vlaamse cartograaf Cornelius Wytfliet de eerste atlas samen die exclusief gewijd is aan het nieuw ontdekte continent. Het boek, dat in 1598 in Leuven werd gedrukt, bevat één wereldkaart en achttien andere kaarten van Florida, Cuba, Brazilië, Chili en Peru. De waarde van deze zeldzame atlas - waarvan er volgens experts nog maar enkele tientallen exemplaren van bestaan - wordt geschat op ongeveer 10.000 euro, maar zal allicht voor een veelvoud geveild worden.

Het Brusselse veilinghuis Henri Godts, dat eind vorig jaar fusioneerde met The Romantic Agony, rekent alvast op heel wat interesse uit de States. Precies daarom richtte het zich zopas tot de Amerikaanse ambassade in Brussel. Het bekende veilinghuis beschouwt de atlas als een uitzonderlijk stuk met een grote historische waarde en vond het belangrijk genoeg om die boodschap ook over te maken aan president Trump.

“President Trump is de eerste om te zeggen hoeveel hij van Amerika houdt. Nét daarom willen we deze prestigieuze en zeldzame editie onder de aandacht van de president brengen en hebben we de ambassade hierover aangeschreven. Deze atlas komt maar zeer zelden in de handel en daarom wilden we hem - of alleszins zijn entourage - hierover informeren.”

Henri Godts, expert veilinghuis

Originele schetsboeken van Fernand Khnopff

Naast deze zeldzame atlas gaan in Brussel op 21 maart nog een vierhonderdtal andere merkwaardige stukken onder de hamer. Zo worden onder meer vijf getekende portretten van de stichters van België geveild, net zoals enkele van hun brieven. De portretten tonen vijf jonge Brusselse politici die in 1830 aan de wieg stonden van ons land. De unieke tekeningen worden geveild vanaf 500 euro. Ook twee schetsboeken uit 1879 van de Belgische symbolistische schilder Fernand Khnopff, geschat op zo’n 5.000 euro, zijn het vermelden waard.


De veiling vindt plaats op 21 maart in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel. Alle stukken zijn daar te bekijken vanaf vrijdag 17 maart, 14u.

Henri Godts

Expert Veilinghuis, Librairie Henri Godts

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be