Kontich geeft groen licht voor Parkwijk Groeningen

Werken voor nieuw openbaar park van tien hectare zullen dit najaar al beginnen

Eind dit jaar zullen in Kontich, tussen de Expresweg en de E19, de werken starten voor Park Groeningen. Na de gemeenteraad zette nu ook het schepencollege hiervoor maandag het licht op groen. Opzet is dat zowel het park, de wegeniswerken en de fietstunnel in het najaar van 2019 afgerond zullen zijn. Dat betekent dat Kontich er binnen twee jaar tien hectare park bij krijgt. Eens dat voltooid is, wordt gestart met de bouw van de woonwal die de rest van de wijk beschermt tegen lawaai en luchtvervuiling.

De bouw van het hele woonproject verkreeg de goedkeuring van verschillende overheden, niet in het minst omwille van de innovatieve woonwal die er voorzien wordt. In totaal komen er in Park Groeningen 651 woningen, maar de eyecatcher is dus de allereerste woonwal van ons land. Het gaat om een superisolerende muur met woningen in die het geluid en luchtvervuiling van de snelweg drastisch moet afschermen. Het vernieuwende woonconcept komt overgewaaid uit Nederland, waar het al tien jaar lang zijn nut bewijst. Het zal het mogelijk maken om de schaarse ruimte in onze stedelijke gebieden efficiënter en slimmer te benutten. De woonwal is meteen één van de vele redenen waarom het gemeentebestuur maandag haar fiat gaf voor het hele woonproject en de verkavelingsvergunning toekende.

Bovendien is de zogeheten “maatschappelijke return” van het project enorm, zo stelt onder meer Bart Seldeslachts, burgemeester van Kontich.

“Er komt een groot park voor alle Kontichnaars, vlakbij het centrum. Maar ook de geplande fietstunnel onder de Expresweg biedt een oplossing voor het gevaarlijkste kruispunt van de gemeente, wat de veiligheid voor de meer dan 1.500 fietsende scholieren van het Sint-Ritacollege fors zal verhogen. Bovendien zullen ook de voorziene sociale woningen ervoor zorgen dat we het sociaal objectief zullen halen dat Vlaanderen ons tegen 2020 oplegt.”

Bart Seldeslachts, burgemeester Kontich

Tien hectare park

Als alles verloopt zoals voorzien, kunnen de werken voor Park Groeningen dit najaar nog van start gaan. Eerst zal er werk gemaakt worden van de aanleg van het park, maar in dezelfde fase zullen ook alle wegen, nutsleidingen en de fietstunnel aangelegd worden. Dat betekent meteen dat de Kontichnaars vanaf 2019 over tien hectare bijkomend park zullen beschikken, en dat op een paar honderd meter van het centrum. Zodra dat voltooid is, wordt in verschillende fases begonnen aan de bouw van de woningen.

‘De bouw van de woonwal is in de eerste fase van het bouwproces voorzien. Op die manier zal iedereen die in Parkwijk Groeningen komt wonen onmiddellijk de voordelen ondervinden van de geïntegreerde geluidsmuur en geen last hebben van lawaai of vervuilde lucht door het verkeer op de E19.’

Ward Van Gorp, vastgoedontwikkelaar Extensa

Doorbraak

Dankzij Parkwijk Groeningen komen er binnen een paar jaar een heel aantal betaalbare, duurzame en kwalitatieve woningen bij in Kontich van verschillende woningtypes. Tegelijk wordt ook het braakliggend terrein waar intussen toch al jaren een oplossing voor gezocht werd, eindelijk nuttig ingevuld.

“Dit is een dossier dat al jaren op de agenda staat. Het geeft bijzonder veel voldoening dat we door hard samen te werken met buurtbewoners, experten en de projectontwikkelaar tot een oplossing zijn gekomen. En dat met positieve gevolgen voor alle inwoners van Kontich.”

Bart Seldeslachts, burgemeester Kontich

Bart Seldeslachts

Burgemeester van Kontich

Ward Van Gorp

Extensa Group

Tobias Daneels

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be