Kinderen van 7 tot 12 jaar ontdekken moderne technologie en wetenschap tijdens unieke PXL STEM workshop bij Democo

Een twintigtal kinderen tussen 7 en 12 jaar hebben zaterdagochtend een unieke workshop gevolgd van de Hogeschool PXL. In het magazijn van het bekende Limburgse bouwbedrijf Democo in Houthalen-Helchteren werden ze twee uur lang uitgedaagd om te denken, te doen en te ervaren in de wondere wereld van de moderne technologie en wetenschap. Voor de kinderen was het niet alleen een leerrijke, maar vooral ook leuke ervaring. Het ging om de voorlopig laatste van een vierluik workshops van de PXL STEM Academy bij bedrijven en smaakt duidelijk naar meer. 

Een sportclub of een muziek- of kunstacademie: het zijn maar enkele plaatsen waar jongeren hun talenten vandaag ten volle kunnen ontplooien. Voor kinderen met technische talenten en interesses biedt PXL STEM Academy al een tijdje een boeiende creatieve hotspot. En met een reeks vernieuwende workshops bij bedrijven zijn meisjes en jongens vanaf 7 jaar de voorbije weken nog eens extra uitgedaagd om de wondere wereld van de moderne technologie en wetenschap te ontdekken. Zaterdagochtend lag de focus op de bouwsector en konden de kinderen onder begeleiding van een leerkracht aan de slag gaan met allerhande bouwmateriaal.  

Voor algemeen directeur van Hogeschool PXL Ben Lambrechts zijn de workshops van de voorbije weken bij Democo, Deholi, Kuka automatisering & robots en Greenville CleanTechPunt een voltreffer geweest. “Via dit project willen we kinderen naar de bedrijven brengen zodat ze het echte leven in het bedrijf kunnen beleven. Een workshop rond het thema van het bedrijf, gekoppeld aan een rondleiding in het bedrijf. Door vier verschillende type bedrijven te betrekken, leren de deelnemers verschillende inhouden kennen maar creëren we ook voor hen een open bedrijven dag op maat van de kinderen.” 

Voor de Hogeschool PXL smaakt dit alvast naar meer. “We willen deze voorbeelden gebruiken om ook kinderen en jongeren straks in andere bedrijven te laten kennismaken met de thema’s van de bedrijven en hen op deze manier de kans te bieden hun talenten en interesses nog meer te ontwikkelen”, aldus nog Lambrechts. 

Grote nood aan technische talenten 

Bij Democo Group hebben ze alvast geen seconde getwijfeld om mee te werken aan de workshops van de PXL STEM Academy. Met interieurbouwer Deholi trapten ze de serie af en aannemer Democo stelde dus zaterdagochtend als laatste zijn deuren open. “Het is geen geheim dat de Limburgse bouwsector al enige tijd kampt met een tekort aan geschikt personeel. Jaar na jaar is er een daling van de instroom vanuit het onderwijs”, zegt Antal Potocan, algemeen directeur van Deholi. “Het wordt jammer genoeg nog steeds beschouwd als een vuil en zwaar beroep, terwijl dat toch een verkeerde perceptie is."
De bouw vergroent en vernieuwt en dat vergt mensen die ook heel wat technologie in de vingers hebben, weet Frederik Bijnens, algemeen directeur van Democo. "Welk bouwberoep je straks ook kiest, je zal het steeds moeten combineren met een stukje programmatie. Het ligt dus voor de hand dat wij initiatieven als deze workshops met open armen ontvangen. We laten hier samen de jeugd proeven van wetenschap en technologie en laten meisjes en jongens zien dat ze met hun technische talenten in tal van sectoren aan de slag kunnen. Ook in de bouw.”

Thomas Bijnens

Marketing Directeur, Democo Group

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be