Kerremanspark in Zellik wordt woonerf met maximum 72 woningen en liefst 60 procent groene ruimte

Projectontwikkelaar komt tegemoet aan bezwaren van de buurt

Projectontwikkelaar evillas uit Sint-Pieters-Leeuw heeft het bouwprogramma voor de nieuwe woonwijk Kerremanspark aan de Léon Gillardlaan in Zellik drastisch aangepast. Daarmee komt de projectontwikkelaar tegemoet aan de bezwaren van buurtbewoners die vreesden voor een ‘verappartementisering’ van dit deel van Zellik. Er komen maximum 72 woningen, de bouwhoogte wordt niet hoger dan de omliggende bestaande bebouwing, de bewoners van het Kerremanspark moeten hun auto’s parkeren in een ondergrondse parking en de hele wijk wordt ingericht als een woonerf om sluipverkeer tegen te gaan. Opvallend: het Kerremanspark wordt ook bijzonder groen. Bijna 60 procent van de 1,16 ha grote site wordt ingevuld als collectief groen.

De ontwikkeling van het Kerremanspark heeft de voorbije jaren al voor heel wat gespreksstof gezorgd in Zellik. De provincie Vlaams-Brabant en het gemeentebestuur van Asse hadden al een vergunning verleend voor 125 woningen op de site, maar de buurt had bedenkingen bij het project omwille van het aantal woningen, de hoogte van de gebouwen en het feit dat het ging om doorlopende en al te zware bouwvolumes. Kort samengevat vreesden de buurtbewoners tegen een muur van flatgebouwen te moeten aankijken. 

Het gemeentebestuur van Asse en projectontwikkelaar evillas toonden begrip voor de bezwaren van de buurt en zochten naar een oplossing. Na constructief overleg wordt het bouwprogramma nu aangepast. In plaats van de 125 appartementen die voorzien waren in de oorspronkelijke plannen komen er nu maximum 72 woningen. De totale vloeroppervlakte zakt hierdoor van 13.315 vierkante meter naar 7.690 vierkante meter. De maximale kroonlijsthoogte van de gebouwen wordt ook verlaagd van 9,5 naar 6,5 meter, wat volledig in lijn is met de omliggende bestaande bebouwing. Concreet zullen de gebouwen bestaan uit een volwaardige gelijkvloerse en eerste verdieping en een teruggetrokken tweede verdieping.

Collectief groen

Er werd ook bewust gekozen voor een project met alleen meergezinswoningen. Door deze keuze wordt het Kerremanspark een bijzonder groene woonwijk. Bijna 60 procent van de volledige site wordt ingevuld als groene ruimte. 

“We denken dat een eventuele keuze voor versnipperde groene zones als gevolg van individuele vertuining geen goede keuze zou zijn op deze locatie. Door te kiezen voor collectief groen kunnen we de groene ruimtes als één geheel inrichten, wat ruimtelijk veel aantrekkelijker en kwaliteitsvoller is. Tegelijkertijd fungeren deze grote, groene ruimtes als een kwalitatieve groene buffer ten opzichte van de aanpalende bebouwing. De bewoners zullen bij akte ook verplicht worden om de groene zones voor eigen rekening te laten onderhouden door een gespecialiseerd tuinaannemer.”

Chris Van de Ven, zaakvoerder evillas

De buurt vreesde ook voor een verkeersinfarct, maar er worden duidelijke maatregelen genomen om mogelijke verkeersoverlast te voorkomen. Er komen niet alleen minder woningen, de woonbuurt wordt bovendien opgevat als een woonerf. Dat betekent dat alleen auto’s van bewoners en bezoekers welkom zijn. Doorgaand verkeer krijgt geen kans. De auto’s van de bewoners worden ook ondergronds geparkeerd. Voor bezoekers worden er een 30-tal parkeerplaatsen op het centrale plein voorzien. Er komen ook doorsteken voor voetgangers en fietsers naar de Hortensialaan en de Jan de Kinderstraat. Het project sluit ook bijna naadloos aan op de fietssnelweg F212 die Asse met Brussel verbindt. De treinstations van Zellik en Sint-Agatha-Berchem zijn vlakbij. Bij dat laatste station is er ook aansluiting op de tram en de bus.

Anders dan bij het eerste projectvoorstel werd er nu wel een mobiliteitsstudie opgemaakt door een onafhankelijk, gespecialiseerd studiebureau. Uit de studie blijkt dat de impact van de nieuwe woonbuurt op de aanpalende straten zeer beperkt zal blijven.

“Berekeningen op basis van 72 woningen gaan uit van 338 tot 396 voertuigbewegingen per dag, van bewoners en bezoekers. Op het drukste moment - tussen 17 en 18 uur - betekent dit maximum 33 voertuigen. Het gevaar is dus onbestaande dat het woonkarakter van de aanpalende straten zou worden aangetast door dit project.”

Nele Meex, verkeersdeskundige bij Sweco

Chris Van de Ven

Managing director, evillas

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be