Kempens bouwbedrijf DCA wint BIM Award dankzij uitzonderlijke aanpak rond veiligheid
BIM Awards bekronen meest innovatieve digitale bouwmodellen uit de Benelux
5 december 2018
Het bouwbedrijf DCA sleepte gisteravond in Brussel de BIM Award in de categorie tertiaire projecten in de wacht. Het Kempens bedrijf uit Beerse werd gelauwerd voor zijn dynamisch werfinrichtingsmodel voor project Hof ter Schelde, de zorgcampus op de Antwerpse Linkeroever. DCA onderscheidde zich met een 3D-model dat inzet op maximale veiligheid op de werf, wat het risico op arbeidsongevallen tot een minimum herleidt. De BIM Awards, die pas voor de tweede keer werden georganiseerd, belonen de meest innovatieve virtuele bouwprojecten uit de Benelux.
De BIM Awards worden georganiseerd door de vakbladen Bouwkroniek en La Chronique. De prijsuitreiking bekroont bouwprojecten die dankzij de BIM-methode een buitengewoon resultaat opleveren of initiatieven waarbij BIM-tools op een vernieuwende manier werden toegepast. De achtkoppige jury van de BIM Awards reikte in totaal acht prijzen uit in vier categorieën: ‘infrastructuurprojecten’, ‘overheidsprojecten’, ‘industriële, tertiaire of residentiële projecten’ en de speciale juryprijs ‘BIM Award van het jaar’.
Streven naar nihil arbeidsongevallen
Bouwbedrijf DCA werd zowel in de categorie ‘tertiaire projecten’ als voor de juryprijs genomineerd op basis van het virtuele stabiliteits- en werfinrichtingsmodel dat werd gecreëerd voor Hof ter Schelde. Dat project voorziet een uitbreiding op het bestaande woonzorgcentrum Hof ter Schelde en de polikliniek. De BIM Awards bekronen de beste BIM projecten uit de Benelux, en DCA heeft de BIM Award in de categorie tertiaire projecten gewonnen.
“Ons plan voor Hof ter Schelde is een meerwaarde op het vlak van veiligheid. Zo keken we naar de plaatsing van de kranen, de valbeveiliging en de werfburelen. Hierdoor konden we mogelijke conflicten opsporen en proactief ingrijpen. Door vooral die veiligheidsaspecten minutieus voor te bereiden, verhogen we het comfort en de veiligheid op de werf, waarbij we streven naar nihil arbeidsongevallen.”
Michiel Schellekens, gedelegeerd bestuurder DCA
Niet-traditionele insteek van BIM
Het dynamische model voor Hof ter Schelde kwam tot stand door verschillende softwareprogramma’s te combineren. Revit werd gebruikt voor de ontwikkeling van het stabiliteits- en werfinrichtingsmodel, en in Dynamo werd vervolgens data over werfmaterieel, automatisch gegenereerd. Uit deze software kon ten slotte een gedetailleerde inventarislijst van het werfmaterieel worden geëxporteerd naar Excel. Deze manier van werken zorgde voor een vlotte interne samenwerking, maar ook voor een duidelijke en transparante communicatie met de externe partners, zoals de bouwheer en de veiligheidscoördinator.
“DCA leverde een sterk dossier af waarin de positieve impact van BIM op de samenwerking duidelijk werd beschreven. Wat ook opviel, was de innovatieve kijk op het vlak van veiligheid. Daarmee ging DCA verder dan de traditionele insteek van BIM, waarbij de focus ligt op de bouwmethodiek.”
vakjury BIM Awards
VIC-dag
De kandidatuur van DCA voor de BIM Awards is een kenmerkend voorbeeld van het doorgedreven proactieve veiligheidsbeleid van de organisatie. Het bouwbedrijf investeert jaarlijks ongeveer 250.000 euro in materieel, opleidingen en sensibiliseringscampagnes op de werf.
“Om onze betrokkenheid aan het veiligheidsthema te onderstrepen, nemen we elk jaar deel aan Wereldveiligheidsdag. Daarnaast organiseren we ook onze eigen VIC-dag (Veiligheid Is Cruciaal). Begin volgend jaar zullen tijdens de opleidingsdagen rond veiligheid zo’n vierhonderd uitvoerende werknemers een engagementsverklaring ondertekenen. Hiermee onderschrijven ze zeer bewust hun engagement aan ons proactieve veiligheidsbeleid.”
Michiel Schellekens, gedelegeerd bestuurder DCA
BIM staat voor Building Information Modelling, een methode waarbij virtuele modellen worden gemaakt van bestaande en geplande constructies, en waaraan informatie kan worden gekoppeld zoals geometrische kenmerken, bouwmaterialen, kosten, verloop van leidingen, enzovoort. Door die optimale 3D-voorbereiding worden fouten in de uitvoeringsfase vermeden, wat zorgt voor een efficiënter bouwproces en een beperking van de faalkosten.