Keerbergen krijgt er nieuwe groene woonwijk bij

Grootste verkaveling in dertig jaar zorgt voor 76 nieuwe betaalbare woningen

De Keerbergenaar krijgt er een nieuwe groene én gezonde woonwijk bij. Met 76 woningen op 4,5 hectare is de verkaveling meteen de grootste die Keerbergen de laatste 30 jaar gekend heeft. En opmerkelijk: de site - die vroeger vervuild was - werd intussen gesaneerd en behoort daardoor tot de gezondste grond van de gemeente. Bovendien wordt zeker een vierde van de nieuwe wijk groene ruimte. Met de nieuwe woningen willen de gemeente Keerbergen en projectontwikkelaar Abric inspelen op de nakende bevolkingsgroei.

Op de site aan de Bakestraat - waar recent nog een 1.000 jaar oude nederzetting teruggevonden werd - komt een nieuwe woonwijk. Project ‘De Zandjan’ - genoemd naar de typische figuur uit Keerbergen die symbool staat voor een hard en eenvoudig Kempens bestaan met de handel in zand - bestaat uit 76 woningen, waarvan 45 privéwoningen en 31 sociale woningen. De verhuur van de sociale woningen wordt beheerd door het SWAL (Sociaal Wonen arro Leuven).

Samen met Sint-Martens-Latem behoort Keerbergen tot één van de duurste gemeenten van Vlaanderen. Maar project ‘De Zandjan’ mikt in de eerste plaats op jonge gezinnen en maakt betaalbaar wonen in de gemeente mogelijk. Ook kunnen de kopers samen met het Antwerpse architectenbureau Atrio zelf de architectuur van de nieuwe ‘sleutel op de deur’ woningen bepalen.

“De prijzen van de gronden in dit project beginnen bij 95.000 EUR, wat voor deze gemeente zeker “betaalbaar” kan genoemd worden. En er is duidelijk veel interesse voor het project. De verkoop is nog niet gestart en toch worden we nu al wekelijks gecontacteerd door potentiële kopers.”

Ann Peeters - Algemeen directeur Abric

Bevolkingsgroei  

Voor de gemeente Keerbergen komt dit als geroepen. Volgens de meest recente cijfers van de Vlaamse overheid zouden er tegen 2028 minstens 275 inwoners bijkomen. Het project speelt enerzijds in op die nakende bevolkingsgroei, en anderzijds op het tekort aan sociale woningen dat Keerbergen kent. De gemeente werd vorig jaar namelijk nog op de vingers getikt omwille van een schaarste aan sociale woningen.

“Gezien de voorziene bevolkingsgroei en het tekort aan sociale woningen dat Keerbergen kent, is dit project meer dan welkom. We hopen op die manier veel jonge gezinnen te mogen verwelkomen in onze gemeente. Daarnaast kunnen we dankzij dergelijke projecten inspelen op het aanbieden van nieuwe types van huisvesting in onze gemeente.”

Marc Vangrunderbeeck - Schepen van Ruimtelijke Ordening

Groene site

Opvallend: het project is met zijn 4,5 hectare ontwikkeling de grootste verkaveling van de laatste 30 jaar in Keerbergen - de site is groter dan zes voetbalvelden samen - én meteen ook één van de groenste gronden. In totaal komt er op de nieuwe site meer dan één hectare groen bij.

Bovendien liet projectontwikkelaar Abric een groot deel van de grond recent nog saneren door aannemer DCA. De site is sinds vorig jaar dan ook goedgekeurd door OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest), die verantwoordelijk is voor het afvalstoffen- en het bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen.

“We vonden het belangrijk om op de site eerst de nodige saneringswerken uit te voeren en zijn erg tevreden dat dit zonder problemen is verlopen. Daarnaast omvat het project ook andere voorzieningen zoals wadi’s. Dit zijn buffersystemen die tijdelijk gevuld worden met regenwater om op die manier mogelijke overstromingen tegen te gaan.”

Ann Peeters - Algemeen directeur Abric

In het najaar starten de bouwwerken voor de eerste woningen van project ‘De Zandjan’. De eerste bewoners zullen er tegen de zomer van 2020 kunnen intrekken.

 

Ann Peeters

Algemeen Directeur, Abric

Koen Cypers

Business Manager, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be