Karel de Grote Hogeschool bouwt nieuwe campus op de Meir

Karel de Grote Hogeschool verbouwt Proximus-gebouw, huidige campusgebouw wordt modern wooncomplex

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) koopt het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, Jezusstraat, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat om er haar nieuwe campus Meir te bouwen. Binnen vijf jaar verhuizen de studenten en docenten van campus Groenplaats naar campus Meir. De nieuwe campus zal met een oppervlakte van ongeveer 33.000 vierkante meter - de grootte van bijna vijf voetbalvelden - twee keer zo groot worden als het huidige gebouw aan de Groenplaats. Op de plek waar de huidige campus Groenplaats gelegen is, bouwt projectontwikkelaar Meir Corner binnenkort dan weer een gloednieuw wooncomplex van zo’n 150 appartementen en enkele handelsruimtes. En dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden: nooit eerder vond in Antwerpen een dergelijke ruil plaats tussen twee gebouwen van die grootte.

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) telt meer dan 13.000 studenten verdeeld over 4 hoofdcampussen in Antwerpen. Tegen 2023 ruilt ze haar campus Groenplaats in voor een nieuw pand even verderop, op de Meir. De reden is vooral dat de campus Groenplaats - zo’n 16.000 vierkante meter groot - te klein geworden is voor het groeiend aantal studenten. Het nieuwe gebouw op de Meir, de voormalige Proximus-site, is bijna twee keer zo groot, met een oppervlakte van 33.000 vierkante meter.

“Om plaats te blijven bieden aan het groeiend aantal studenten was het nodig om een grotere campus te vinden. Net als onze campus Zuid zal ook deze nieuwe campus een toonbeeld zijn van duurzaamheid en innovatie. Dit is een kans om in te spelen op de laatste onderwijsvernieuwingen en de kwaliteit van ons onderwijs te blijven verbeteren. Campus Meir zal veel comfort bieden en ruimte voor lessen, samenwerken en ook ontspanning, dankzij de binnenplaats en een dakterras.”

Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG

De hogeschool hoopt met de werken te beginnen na de zomer van 2020, zodat de studenten van de opleidingen Management en IT vanaf het academiejaar 2023-2024 hun lessen in het totaal gerenoveerde gebouw kunnen volgen.

“We kijken ernaar uit. Het is een droomlocatie om te bereiken met het openbaar vervoer, vlakbij het hart van de studentenbuurt. Ideaal ook voor interactie met ondernemers en om trends te spotten in de superdiverse dynamische stad.”

Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG

Woon- en winkelproject

De huidige campus op de Groenplaats zal een volledige transformatie ondergaan. Projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans en Urbicoon - bouwt er een binnenstedelijk woonproject met plaats voor winkelruimtes. Bovenop die winkels komen er een 150-tal appartementen.

Verwacht wordt dat de eerste bewoners in 2025 in het nieuwe wooncomplex Groenplaats kunnen intrekken.

Unieke samenwerking

Opvallend: de ruil van het schoolgebouw op de Groenplaats naar de voormalige Proximus-site op de Meir is ongezien in de onderwijssector. Nooit eerder zijn panden van deze grootte onderling geruild om een nieuwe invulling te krijgen. De ruil is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de KdG Hogeschool en ontwikkelaar Meir Corner.

“KdG publiceert binnenkort samen met Meir Corner Europees een ontwerp- en bouwopdracht. Private aannemers en ontwerpers kunnen zich vervolgens kandidaat stellen. In april 2019 zal dan bekend gemaakt worden wie een offerte voor het ontwerp en de bouw van dit ambitieus project mag indienen.”

Michel Verhoeven, projectontwikkelaar Meir Corner

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft wel in handen van ontwikkelaar Meir Corner. Het doel is om daar ongeveer 17.000 vierkante meter winkelruimte te voorzien.

Inge Lories

Persverantwoordelijke, Karel de Grote Hogeschool

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be