Kantoorgebouw vlakbij NAVO krijgt nieuw leven als ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen

'Le Jules’ biedt groen antwoord op bevolkingsgroei en tekort aan kwalitatieve woningen in Brussel

Op de Jules Bordetlaan in Evere, vlakbij het NAVO-hoofdkwartier, verrijst binnenkort een gloednieuw, ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen. De gemeente heeft daarvoor goedkeuring gegeven aan projectontwikkelaar Ciril. ‘Le Jules’ zal gebruik maken van de bestaande structuur van een kantoorgebouw, waardoor de klimaatimpact tot een minimum beperkt blijft. Tegelijk krijgt het project tal van duurzame oplossingen, zoals warmtepompen, zonnepanelen en waterrecuperatie en komt er zelfs een minibos op de site. Met ‘Le Jules’ wil Ciril ook mee een antwoord bieden op de stevige bevolkingsgroei in Brussel en de nood aan kwalitatieve huisvesting. 

Het Brussels Gewest staat de komende jaren voor enkele stevige uitdagingen op het vlak van wonen en klimaat. Zo verwacht het BISA dat de bevolking al tegen einde 2025 met nog eens 17.736 inwoners aangroeit, tot ruim 1,23 miljoen. Daarnaast is er nood aan meer kwalitatieve en klimaatvriendelijke huisvesting. Een van de oplossingen is de reconversie van (gedeeltelijk) grotendeels leegstaande kantoorgebouwen naar duurzame wooneenheden. En dat is precies wat er gebeurt met het nieuwe project ‘Le Jules’ aan de Jules Bordetlaan in Evere.  

“We gaan hier zelfs nog een stapje verder. Het oude kantoorgebouw wordt dan wel volledig gestript, we gaan zoveel mogelijk materialen recycleren. Dit betekent dat we minder grondstoffen en energiebronnen zullen verslinden en de impact op de omgeving beperken. Dat biedt zowel ecologische als economische voordelen. Door gebruik te maken van de bestaande structuur, zijn de wooneenheden bovendien ruimer dan de meeste nieuwbouwappartementen.”

Gert Voets, projectontwikkelaar Ciril 

Concreet komen er in ‘Le Jules’ 80 wooneenheden, waarvan 13 studio’s, 12 appartementen met één slaapkamer, 47 met twee slaapkamers en 8 met drie slaapkamers, waarvan meerdere penthouses op de zevende verdieping met prachtig zicht op Brussel. Op de lagere etages is ook plaats voor enkele kantoren en productieve ruimtes. 

Minibos 
 
Niet alleen de bouw van ‘Le Jules’ zal zo duurzaam mogelijk gebeuren, ook het gebouw zélf belooft klimaatvriendelijk in gebruik te blijven. Zo wordt het regenwater gerecupereerd, gebeurt de verwarming centraal met een heel zuinige warmtepomp en komt een deel van de elektriciteit van zonnepanelen.  

Achteraan het gebouw komt ook een groot gemeenschappelijk terras te liggen, dat uitkijkt op de majestueuze boomkruinen van de groene zone achter de site.  

“Uit respect voor de omgeving, leggen we rond het terras een minibos aan met varens, grassen, bloeiende vaste planten, wintergroene struikjes en bomen. Zo lijkt de tuin naadloos over te lopen in het groene gebied. Dit minibos zal bovendien het uitzicht van alle bewoners nog een stuk aangenamer maken.”

Gert Voets, projectontwikkelaar Ciril 


 Huzarenstukje 

‘Le Jules’ mag dan grotendeels een omgebouwd kantoorgebouw zijn, daar zal bij de oplevering in 2025 niets meer van te zien zijn. De ontwikkelaar heeft het Hasseltse a2o architecten onder de arm genomen om het gebouw van binnen en van buiten een frisse, moderne look te geven. 
 
Meer dan de helft van de appartementen heeft minstens twee gevels en álle appartementen zijn uitgerust met grote balkons of terrassen. Door slim te spelen met uitstekende stukken en schuine hoeken, beschikken alle terrassen bovendien over maximaal zonlicht en een optimale privacy. 

“Hét huzarenstukje bij de bouw bevindt zich evenwel achteraan. Voor de achtergevel komt een losstaande constructie die de terrassen draagt. Die structuur zorgt niet alleen voor een perfecte isolatie, maar maakt ook diepe terrassen mogelijk. Dit is toch een architecturale krachttoer, die het gebouw meteen een eigen gezicht geeft.”

Gert Voets, projectontwikkelaar Ciril 

Ook het comfort van de toekomstige bewoners krijgt veel aandacht. De ligging van ‘Le Jules’ is sowieso een pluspunt, want dichtbij openbaar vervoer, scholen, winkels,… Het project geniet een mobiscore van 8,9 op 10. Bewoners kunnen ook voor een berging in de kelder kiezen, er is een centrale wasplaats voorzien waar je kan wassen en drogen, en er is een 182 vierkante meter grote fietsenstalling en parkeerplaats voor 87 wagens voorzien. Eigenaars krijgen daarnaast toegang tot een digitaal platform, waar ze hun volledige woondossier kunnen terugvinden. Dat bespaart nog eens administratieve rompslomp. 

Brusselse knipoog 

‘Le Jules’ besteedt tot slot in enkele details de nodige aandacht aan de Brusselse identiteit. Zo zijn de stalen en betonnen terrasstructuur geïnspireerd door de art nouveau. 

“We kozen speciaal ook voor het kleurenpalet dat Victor Horta vaak gebruikte, met donkergroen voor de portieken en oker voor de borstweringen en het buitenschrijnwerk. Daarnaast verwijst de naam van het project overduidelijk naar Jules Bordet. Niet alleen omdat het toevallig aan de gelijknamige laan is gelegen, maar omdat deze Nobelprijswinnaar altijd op zoek was naar innovaties. Een doel dat wij ook proberen na te streven.”
Gert Voets, projectontwikkelaar Ciril 

Als alles volgens plan verloopt, starten de eerste werken aan ‘Le Jules’ begin volgend jaar. De eerste bewoners worden verwacht in het voorjaar van 2025. 

Contacteer ons
Thomas Bijnens Directeur Marketing, Ciril
Jules Fremaut Communicatie, Bereal
Thomas Bijnens Directeur Marketing, Ciril
Jules Fremaut Communicatie, Bereal
Over Bereal