Jongeren maken 3D-muurschildering aan oud gerechtshof in Hasselt

Plannen voor herbestemming voormalig gerechtshof bijna definitief

Vijf jongeren schilderen vanaf vandaag samen met de professionele kunstenaar Larsen Bervoet een groot, abstract kunstwerk op een zijmuur van 90m² langs het oud gerechtshof op de Havermarkt in Hasselt. Opmerkelijk: volgende week brengt een tweede groep jongeren de muurschildering helemaal tot leven in een digitale animatievideo. Het initiatief komt van de Antwerpse kunstorganisatie Piazza die jonge creatievelingen uit de regio hun artistiek talent wil laten ontplooien. Ontwikkelaar Kolmont stelt de muur naast het oud gerechtshof voor de jonge kunstenaars ter beschikking vooraleer de site wordt omgetoverd tot een gemengd, stedelijk woonproject met appartementen, retail en kantoren.

Wie vandaag langs de Havermarkt in centrum Hasselt wandelt, schrikt zich ongetwijfeld een hoedje. Daar zijn vijf jonge creatievelingen gestart met het beschilderen van één van de zijmuren van het oude gerechtshof. Samen met de kunsteducatieve organisatie Piazza, erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, Nationale Loterij en P&V, maken de jongeren een grote, abstracte muurschildering met optische effecten op een muur van ongeveer 90m². 

Om het project in goede banen te leiden, werken de jonge schilders samen met de professionele Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets, bekend van zijn driedimensionale muurschilderingen zoals in de Antwerpse Droogdokken die hij vorig jaar met een groep jongeren in elkaar knutselde.

“De muur naast het voormalige gerechtshof leent zich perfect voor een abstracte muurschildering. Op het stuk muur dat meteen zichtbaar is van op straat brengen we een 3D-ontwerp aan die de aandacht trekt van toevallige passanten en dagjestoeristen. Zo worden ze nieuwsgierig om het vervolg van het kunstwerk verder te ontdekken in de steeg. We zijn ervan overtuigd dat dit street art project een opvallende blikvanger is die de Havermarkt extra leven geeft”

Kaat Haest, Communicatieverantwoordelijke Piazza

De jongeren zijn nog tot vrijdag 19 juli aan het werk aan hun street art project. Het kunstwerk zelf zal minstens heel de zomer te zien zijn.

Animatievideo via QR-code

En nog straffer. Nadat de muurschildering is afgewerkt, nemen grafisch kunstenaar Eveline Kurylak en videomaker Sven Van Looy nog eens vijf andere creatieve jongeren onder de arm om bewegende animaties te maken van de muurschildering. Leuk detail: de muurschildering zal zelfs helemaal digitaal gaan leven. Via een QR-code kunnen voorbijgangers via hun smartphone de animatievideo bekijken die de Hasseltse jongeren gemaakt hebben. 

“De kunstenaar-begeleiders reiken enkel technieken en tools aan, maar de jongeren leveren de inspiratie voor de uitwerking. Door deze samenwerking met professionele kunstenaars kunnen jonge creatievelingen hun ideeën vertalen in artistieke creaties die nadien een tijdelijke plaats krijgen in het Hasseltse straatbeeld.”

Kaat Haest, Communicatieverantwoordelijke Piazza

Groots woonproject

Dat de jongeren hun artistieke kunsten zomaar kunnen botvieren op de muur langs het oud gerechtshof, heeft het te danken aan ontwikkelaar Kolmont, die toestemming gaf om de muur creatief aan te pakken. Binnenkort tovert ontwikkelaar Kolmont het oud gerechtshof om tot een gemengd, stedelijk woonproject met appartementen, retail en de nieuwe kantoren van Kolmont. De specifieke plannen voor de nieuwe site worden later nog bekend gemaakt.

De herbestemming van het gerechtshof is volgens Kolmont een zeer goed voorbeeld van de ‘verticale’ stedelijke ontwikkeling die in de toekomst steeds meer zichtbaarder wordt in de Vlaamse steden. Eenmaal de voorbereidingen voor het project zijn afgerond, start Kolmont met de eerste werken van het nieuwe bouwproject. 

“Het gloednieuwe project Oud Gerechtshof wordt een combinatie van wonen, winkelen en werken, een echt voorbeeld van een woonproject in ‘de stad van de toekomst’. Dat is een evolutie die we steeds vaker zien in het straatbeeld van Vlaamse steden en gemeenten. Maar tijdens het maken van de bouwplannen stond er altijd één zaak centraal: respect voor de historische context van het oude Hasseltse patrimonium. De alom bekende geelbruine gevel van het gerechtshof blijft daarom behouden. Ook aan de binnenzijde van het gebouw integreren we elementen die verwijzen naar het historische verleden van het gerechtshof.”

Michel Verhoeven, projectontwikkelaar Kolmont

Creatieve jongeren die nog willen meewerken aan de digitale masterclass aan het oude gerechtshof, kunnen zich nog tot en met 19 juli inschrijven via de website van Piazza: www.piazza.me/zomer.

Kaat Haest

Communicatie, Piazza

Michel Verhoeven

Projectontwikkelaar, Kolmont

Tom Breuls

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be