Jonge gezinnen ontvluchten minder snel de stad

Heropgewaardeerde Antwerpse wijk trekt tot een derde méér jonge gezinnen aan

Jonge gezinnen blijven langer in de stad hangen. In tal van Vlaamse steden verlieten de voorbije jaren zo bijna 20 tot 30 procent minder jonge mensen de stad. Dat blijkt uit een marktanalyse van vastgoedontwikkelaar Immpact, die meent dat het toenemend aantal heropgewaardeerde én betaalbare stadswijken mee aan de basis ligt van die ommekeer. Een schoolvoorbeeld hiervan is de Antwerpse wijk Dam, waar de bouw van appartementen onder de 200.000 euro de laatste jaren heel wat jongeren aantrok.

De problematiek van stadsvlucht is in Vlaanderen nog niet van de baan. Maar het tij is langzaam maar zeker aan het keren, zo blijkt uit de meest recente statistieken van de studiedienst van de Vlaamse regering die vastgoedontwikkelaar Immpact kon inkijken en analyseren. Wat vooral opvalt: heel wat jonge gezinnen blijven weer in de stad hangen. Het cliché dat de hoge vastgoedprijzen en de lange wachtlijsten voor scholen en crèches jonge gezinnen uit de stad doet wegtrekken, brokkelt stilaan af.

De marktanalyse bij zeven Vlaamse steden - Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Kortrijk, Oostende en Hasselt - leidt zo tot een opmerkelijke conclusie: bijna 20 tot 30 procent minder jonge gezinnen (tussen 28 en 39 jaar met kinderen) verlieten in 2015 de stad, tegenover 2014. In Antwerpen, waar de stadsvlucht normaal gezien het grootst is, daalde in diezelfde periode de stadsvlucht bij de jonge gezinnen met een vijfde - oftewel 18,5 procent - tegenover het jaar voordien. Zo verlieten in 2014 3.249 meer jonge Antwerpse gezinnen de stad dan dat er bijkwamen. In 2015 ging het "nog maar" om 2.645 jonge gezinnen.

Trend

Dezelfde trend is ook goed te zien in andere Vlaamse steden. In Gent daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen met 8,8 procent. In Mechelen met 22 procent. En in Leuven, Oostende en Hasselt nam de stadsvlucht zelfs af met 32 procent. Eén van de belangrijke redenen voor die ommekeer: heropgewaardeerde buurten en betaalbare woningen.

“Jonge koppels willen weer graag in de stad wonen, onder andere omwille van de bereikbaarheid, cultuur, hun sociaal leven, enz. Maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar. Het recept om stadsvlucht tegen te gaan, is voor een belangrijk deel dan ook het bouwen van betaalbare woningen van 200.000 euro of minder.”

Philippe Janssens, CEO Immpact

Nieuwe, betaalbare wijken

Een schoolvoorbeeld van waar betaalbaarheid jonge gezinnen in de stad houdt,  is de wijk Dam in Antwerpen, van oudsher één van de meest achtergestelde buurten van de Scheldestad. Een groot deel van de wijk werd de voorbije jaren fors herontwikkeld. Zo kregen onder meer enkele oude, leegstaande pakhuizen er een nieuwe invulling. En intussen staat er met “Delta” alweer een nieuw complex van 56 betaalbare appartementen in de steigers.

Het nieuwbouwproject mikt niet toevallig op jonge gezinnen. In heel de wijk nam het aantal jonge gezinnen in tien jaar tijd zelfs met een derde toe, of in concreto met 32 procent. In 2007 woonden er nog maar 162 jonge gezinnen, dit jaar steeg dat aantal tot 214. Daarmee is de buurt - ten noorden van Park Spoor Noord - meteen ook de snelst groeiende wijk voor jonge gezinnen in Antwerpen.

“De wijk Dam is er in geslaagd om op enkele jaren tijd één van de meest aantrekkelijke wijken van Antwerpen te worden voor jongeren en jonge gezinnen. Wat nog het meest opvalt is dat voornamelijk de jonge actieve bevolking naar de wijk trekt. Daarmee laten we zien dat een beleid van heropwaardering en betaalbaar wonen z’n vruchten afwerpt. Op dat élan willen we in Antwerpen verder gaan, o.a. ook met de herontwikkeling aan de Slachthuislaan.”

Rob Van de Velde, schepen Ruimtelijke Ordening Antwerpen

Noot: interviews met een expert of jonge gezinnen die in de stad wonen, zijn mogelijk. Geef gerust een seintje, indien we je met hen in contact kunnen brengen. 

 

Tabel: stadsvlucht bij jonge gezinnen in de centrumsteden

(De cijfers tonen het verschil tussen het aantal jonge gezinnen die de stad verlieten én het aantal die er dat jaar bijkwamen)

 

Stad

2014

2015

Verschil

Antwerpen

-3.248

-2.645

18,5% minder stadsvlucht

Gent

-1.717

-1.566

8,8% minder stadsvlucht 

Leuven

-1.393

-981

29,5% minder stadsvlucht 

Mechelen

-119

-93

22% minder stadsvlucht 

Kortrijk

-163

-124

24% minder stadsvlucht 

Oostende

-109

-76

30% minder stadsvlucht 

Hasselt

-223

-152

32% minder stadsvlucht

 

Philippe Janssens

CEO, Immpact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be