Jonge Antwerpse kunstenaars vallen in de prijzen in Museum De Reede

Twee Antwerpse kunststudenten zijn gisterenavond in de prijzen gevallen in Museum De Reede, tijdens een awarduitreiking van vzw KoMASK. Peter De Boeck (24) ging met de URZUA prijs 2018 naar huis en Greg Van Staey (24) won de Masters Salon Schilderkunst publieksprijs. Beide winnaars zijn geen onbekenden voor de Antwerpse kunstwereld: De Boeck mocht zich vorig jaar al de beste graficus onder de Europese studenten noemen, en Van Staey was tot voor kort de beste Europese jonge schilder. De Boeck mag bovendien gedurende tien dagen twee van zijn werken tentoonstellen in het museum, waar onder andere het iconische werk “De Schreeuw” van Edvard Munch momenteel te bewonderen is.

De vijfde editie van de URZUA prijs - een bekende kunstprijs vernoemd naar Ruperto Urzua, wijlen docent in vrije grafiek - vond gisteravond plaats in Museum De Reede, een galerij met uitsluitend grafische kunst. Omstreeks 19 uur mocht masterstudent Peter De Boeck de award in ontvangst nemen van de vrije grafische afdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (KASKA) - onderdeel van de Artesis Plantijn Hogeschool.

De Boeck - die in april nog de prestigieuze KoMASK Master Printmaking Award won -  steekt er qua artistieke en technische vaardigheden bovenuit. Zijn werk “untitled” is vanaf vandaag gedurende tien dagen te bewonderen in de inkomhal van het Museum De Reede.

“Peter verdient deze erkenning. Hij heeft enorm veel talent en we zijn blij dat hij de kans krijgt om van zijn werken te tonen naast een unieke collectie van onder meer werken van Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops, drie meesters in de grafische kunst. Hij kan zichzelf nu profileren als zelfstandig kunstenaar.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK

Momenteel lopen er naast - de permanente collectie - twee tentoonstellingen in het Museum De Reede: “De Schreeuw”, met één van de vier originele versies van het gelijknamige wereldberoemde werk van Edvard Munch, en “Het zwarte licht”, met werken van de Antwerpse kunstenaar Henri Van Straten.

Publieksprijs

Naast de URZUA award werd gisterenavond ook de Masters Salon Schilderkunst publieksprijs uitgereikt. Eerder dit jaar werden 150 schilderijen van 39 internationale studenten aan de Gedempte Zuiderdokken tentoongesteld. De deelnemende schilderijen werden op doeken van maar liefst 1m80 hoog geprint en opgehangen aan de schuttingen van werkzaamheden aan de Scheldekaaien. Ze deden niet alleen dienst als bezienswaardigheid, maar de voorbijgangers konden op hun favoriete kunstwerk stemmen, door middel van een QR-code.

En opvallend: het publiek is het duidelijk eens met de jury van de KoMASK Masters Salon Painting Award 2017. Ook zij verkozen Greg Van Staey’s “Caught in the dark” als beste schilderij, het kunstwerk dat vorig jaar al een juryprijs in de wacht sleepte.

Bart'd Eyckermans

Voorzitter, KoMASK

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be