Je huis volledig zelf en coronaproof verkopen: 5 cruciale tips voor de doe-het-zelf-verkoper

Vanaf vandaag mag je opnieuw zelf je huis of appartement verkopen. Maar hoe moet je daar als doe-het-zelf-verkoper aan beginnen in deze corona-tijden? En hoe organiseer je een veilig plaatsbezoek? De grootste online vastgoedadviseur in België, Immo IQ, kreeg door de lange wachtrijen bij de vastgoedmakelaars de voorbije dagen tal van vragen van doe-het-zelf-verkopers. Hieronder geeft ze de belangrijkste tips mee om jouw woning vlot en veilig, kortom volledig coronaproof, te verkopen. 

 1. Maximaal twee huizenjagers in dezelfde ruimte
  “Vraag voor het huisbezoek aan de kandidaat-kopers met hoeveel ze je woning komen bekijken. Het is namelijk belangrijk dat je per huisbezoek niet meer dan twee personen ontvangt”, zegt Maxime van Immo IQ. “Nodig dus zeker geen meerdere koppels uit op hetzelfde moment. Bij elk huisbezoek moeten alle personen bovendien uit dezelfde bubbel komen. Let er ook op dat je de regels rond social distancing in elke ruimte kan garanderen.” 

 2. Plan niet te veel huisbezoeken in op korte tijd
  “Je zou verbaasd zijn hoe snel je (onbewust) iets aanraakt. Reken erop dat je na elk huisbezoek even de tijd moet nemen om alle ruimtes - inclusief deurklinken en handvatten - te controleren en ontsmetten. Verlucht ook voldoende. Vraag aan kandidaat-kopers die wat vroeger op de afspraak zijn daarom om buiten op veilige afstand te wachten, tot ze van jou signaal krijgen dat ze naar binnen mogen. Zorg er ten slotte voor dat elk huisbezoek niet langer dan dertig minuten duurt.”

 3. Voorzie zélf handgels en mondmaskers
  “Voorzie een mondmasker voor jezelf en hou er ook rekening mee dat niet elke kandidaat-koper er een zal bij hebben. Zorg er daarnaast voor dat er in meerdere ruimtes handgels aanwezig zijn en draag zelf handschoenen. Indien je moeilijk 1,5 meter afstand kan houden, geef je desnoods in de (voor)tuin of aan de straatkant uitleg over de gevel van het huis of over de buurt.”

 4. Zet deuren en ramen al open
  “Mogen kandidaat-kopers zelf deuren opendoen of voorwerpen aanraken? Het is een van de vele vragen die we de afgelopen dagen kregen”, zegt Maxime. “Omwille van de veiligheid, vraag je als verkoper beter om niets aan te raken. Zorg er daarom voor dat zoveel mogelijk deuren of schuiframen al open staan. Zeg ook heel vriendelijk dat ze je altijd mogen vragen om andere ruimte te tonen of lichten aan te steken.”

 5. Alles digitaal
  “Stuur alle belangrijke informatie op voorhand én digitaal door naar de kandidaat-kopers. Laat vooraf dus goed weten welke veiligheidsmaatregelen er gelden tijdens het huisbezoek en vraag om deze strikt na te leven. Geef ook na het huisbezoek zeker geen papieren documenten, attesten of visitekaartjes mee. Regel alles per e-mail.”
   

Maxime Verhoeven

Oprichter Immo IQ

Marthe Saelens

Communicatie Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be