Janseniuspark legt verborgen stukje Middeleeuws Leuven bloot

Projectontwikkelaar Resiterra legt vandaag voetgangersbrug aan die park en stadscentrum met elkaar verbinden

Het Janseniuspark, zo heet het nieuwe park dat Leuven er bij krijgt en dat een grotendeels onbekend stuk van het Middeleeuwse Leuven blootlegt. Het park sluit aan op de 12e eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, die tot vandaag amper zichtbaar waren voor het grote publiek. De Leuvense projectontwikkelaar Resiterra legt er vandaag een voetgangersbrug aan die het nieuwe stukje Leuven moet verbinden met de rest van het stadscentrum. Het park dat officieel in september wordt geopend, is goed voor 7000 vierkante meter open ruimte, speeltuigen en een sportveld.

Onbekend en onbemind. Zo zou je het nieuwe park dat binnenkort publiek wordt nog het beste kunnen omschrijven. Vier jaar geleden was de hele site nog een grijze, betonnen parking van de KU Leuven, maar het fonkelnieuwe Janseniushof - een bouwproject dat enkele tientallen appartementen en woningen omvat - brengt daar nu verandering in. Nu het project zijn laatste fases ingaat, is de Leuvens projectontwikkelaar Resiterra gestart met de aanleg van een gloednieuw stadspark. Het nieuwe recreatiepark - dat de naam Janseniuspark meekrijgt - is 7000 vierkante meter groot, zal deels gebruikt worden door het Paridaensinstituut, en krijgt onder meer een sportveld waar men mini-voetbal en basketbal kan spelen, speeltuigen voor de kinderen en wandelpaden.

Maar sterker nog: het park legt opnieuw een verborgen stuk van het Middeleeuwse Leuven bloot. Zo sluit het Janseniuspark, dat langs de Dijle loopt, aan op de 12e eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, twee intacte en beschermde monumenten. De twee torens vormden in de Middeleeuwen de waterpoort aan de stadsomwalling, waarlangs de schepen Leuven binnenkwamen. De Janseniustoren was ooit de verblijfplaats van de Zuid-Hollandse bisschop Jansenius die er zijn intrek nam tijdens de 17e eeuw en de toren naar zichzelf vernoemde. Vandaag heeft de vzw Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle er zijn vestiging, maar het gebouw was tot nu toe amper zichtbaar voor het grote publiek.

“Met het park willen we echt een onbekend stukje Leuvense geschiedenis terug in ere herstellen. De bewoners van het Janseniushof én de Leuvenaars zelf krijgen er zo niet alleen een groene long bij. Vanop de oevers heb je een wondermooi zicht op een stuk van het Middeleeuwse Leuven waar tot nu toe amper iemand kwam.”

Carl Devlies, schepen Ruimtelijke Ordening Leuven

Voetgangersbrug

Om het Janseniuspark met het Leuvense stadscentrum te verbinden en de toegang tot de omliggende scholen te vergemakkelijken, legt projectontwikkelaar Resiterra vandaag een voetgangersbrug aan, die voor een doorsteek richting het Pater Damiaanplein zorgt. En ook daar speelt het historische aspect een grote rol. Want één van de laatste twee overblijvende en werkende stuwdammen in Vlaanderen - de 14e eeuwse Ursulinensluis - wordt zo eenvoudig opnieuw zichtbaar. De sluis staat trouwens ook op de lijst van beschermde monumenten in Leuven.

“Het aanleggen van de voetgangersbrug is een belangrijke stap om zowel het Janseniushof als het park toegankelijker te maken voor de Leuvenaars. Ook de inwoners van het Janseniushof kunnen hun kinderen zo sneller naar de vlakbij gelegen scholen - zoals het Paridaensinstituut en het Heilig Drievuldigheidscollege - brengen.”

Erik Van Hoof, Directeur Resiterra

Het Janseniuspark zal op termijn worden overgedragen aan de stad en wordt begin september opengesteld voor het grote publiek. De stad Leuven en projectontwikkelaar Resiterra zullen het park dan officieel openen, samen met de huidige en toekomstige bewoners.

Geef gerust een seintje indien we jullie kunnen gidsen op de site voor foto’s of interviews.

 

Erik Van Hoof

Directeur, Resiterra

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be