ION wint samen met Green aanbesteding in Amsterdam

- ‘Cornelium’ biedt straks plaats aan 189 woningen, een gezondheidscentrum, werkatelier, buurtkamer en culturele broedplaats

- Duurzamer dan vereist dankzij tal van innovatieve technieken, zoals circulair beton en grondbuiskoeling met boslucht

- Monumentale school wordt getransformeerd en door bos verbonden met multifunctionele nieuwbouw

- Extra aandacht voor natuur met o.a. klimaatbos, rotsen voor kleine reptielen, insectenhotels, vleermuiskasten, tientallen (zang)vogelhuisjes en diervriendelijke verlichting

Projectontwikkelaar ION en vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Green Real Estate hebben de aanbesteding gewonnen om het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West duurzaam te transformeren en uit te breiden. ​ De Belgisch-Nederlandse alliantie heeft het beste plan voor de transformatie van de oude school en een energieneutrale nieuwbouw met in totaal 189 woningen, een gezondheidscentrum, een buurtcentrum en een zogeheten culturele broedplaats waar kunstenaars kunnen wonen en werken. Door gebruik te maken van duurzame innovaties zoals grondbuiskoeling en het aanplanten van een klimaatbos is het prestigeproject duurzamer dan vereist.

Net zoals vele Europese steden staat Amsterdam voor de stevige uitdaging om haar woningaanbod te vergroten en tegelijk zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. Het totale project omvat 189 appartementen (ongeveer 14.300 m2) waarvan een kwart middeldure huur en driekwart vrije sector, een gezondheidscentrum van circa 1.000 m2, een werkatelier van ongeveer 500 m2, een buurtkamer van circa 120 m2 en een 3.500 m2 grote culture broedplaats inclusief een aantal onzelfstandige woonunits voor kunstenaars. Green en ION, voor wie dit het eerste project in Nederland is, ​ ontwikkelen het project gezamenlijk.

 

Het Podiumgebied, nabij station Amsterdam Lelylaan en dicht bij het Vondel- en Rembrandtpark, is onderdeel van de Ringzone West en één van de verdichtingslocaties van Amsterdam, waar veel nieuwe woningen en voorzieningen worden gebouwd. De gemeente heeft de ambitie om deze van oudsher ruim opgezette bedrijven- en voorzieningenzone te transformeren naar een centrum-stedelijk milieu dat de verbinding maakt tussen de oude en de nieuwe stad.

Het project aan de Cornelis Lelylaan is één van de laatste puzzelstukjes in een levendige Amsterdamse wijk met veel sociale uitdagingen. Ontmoeting en verbinding staan centraal in het ontwerp, met Het Cornelium als het culturele hart en de verbinder.

“Green investeert in omgevingen waar mensen zich prettig en thuis voelen, waar ondernemers succesvol kunnen zijn en waar een woning meer biedt dan alleen huisvesting. We ontwikkelen gebieden waar mensen sociale interacties aangaan en die hen het gevoel geven mee te tellen in de samenleving. Daarom hebben we gekozen voor een open karakter van het ontwerp, waar mensen zich welkom voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Het plan voor een groene oase met een natuurinclusief stadsbos tussen de twee gebouwen is een uitnodiging aan bewoners en omwonenden om er samen te komen, te ontspannen en te bewegen.” Richard Dallinga, CEO Green Real Estate
“Wij zien in deze herontwikkeling vooral kansen voor mensen en voor de buurt. De nabijheid van Station Lelylaan, het Vondelpark, het Rembrandtpark en de A10 zijn van grote waarde, maar de buurt zelf mist lokaal nog een zwaartepunt. Vaak moet een supermarkt of winkelcentrum die functie uitoefenen, maar in dit geval zien we andere mogelijkheden. Het Cornelium wordt een creatief kloppend hart van de buurt, met een levendige kunstenaarsgemeenschap, kleinschalige cafés, een geheime groene oase en allerlei buurtactiviteiten.” Davy Demuynck, CEO & co-founder ION

Boslucht om te ademen én te koelen

Door de inzet van duurzame stadswarmte, natuurlijke koeling en hoogrenderende zonnepanelen is het huidige plan erop gericht jaarlijks 21% meer energie op te wekken ​ dan het nieuwe appartementengebouw nodig heeft. Om die hoge score te bereiken, worden niet alleen op de daken zonnepanelen geplaatst, maar worden ze ook weggewerkt in de luifels van het bestaande monument. Dankzij die kunstgreep wordt ook het gerestaureerde blok, waar minder mogelijkheden zijn, van groene energie voorzien.

“In het gepresenteerde concept kiezen we ervoor de natuur terug naar de stad te brengen. Dat doen we niet alleen met wadi’s, groene balkons, groene daken en zelfs een voedseldak waar bewoners hun eigen groenten kunnen kweken, maar ook met een klimaatbos dat tussen de nieuwbouw en het oude schoolgebouw komt. Delen van dat stuk grond mochten bebouwd worden, maar we hebben er bewust voor gekozen dat niet te doen en er bomen te planten. Via ondergrondse buizen wordt de schone boslucht bovendien tot in de appartementen gevoerd. Deze buizen liggen op ongeveer 2 meter diepte, waar de temperatuur het hele jaar rond de 11 graden Celsius schommelt. Op die manier wordt veel energie bespaard om het gebouw in de zomer af te koelen en in de winter op te warmen.” Davy Demuynck, CEO & co-founder ION

Duurzaam door techniek

Om duurzaam te bouwen wordt vaak naar hout gekeken, maar voor de bouw van Het Cornelium hebben ION en Green Real Estate voorgesteld nog een stap verder te gaan door voor circulair beton te kiezen. Ze rekenen daarvoor op het bedrijf New Horizon, dat een innovatieve vorm van stortbeton op de markt heeft gebracht.

“New Horizon kan uit gesloopt beton de oorspronkelijke zuivere bestandsdelen (zand, grind en cement) ‘oogsten’ en maakt er nieuw, zogeheten circulair beton van. 25.000 m2 zonnepanelen voorzien hen van energie, zodat ze dat ook nog eens CO2-neutraal doen. Door de samenwerking met New Horizon zijn we ook in staat om ons sloophout opnieuw te gebruiken voor de ’zwevende’ paden in het klimaatbos.” Davy Demuynck, CEO & co-founder ION

Het Belgisch-Nederlandse team maakt het duurzame verhaal helemaal af met de voorziening van doos-in-doosconstructies in het gerestaureerde gebouw. Het plan is om in de bestaande ruimtes van het schoolgebouw nieuwe ruimtes te schuiven en vast te zetten, die – indien ooit nodig - nog verplaatst kunnen worden naar een ander gebouw. Die techniek maakt het bovendien mogelijk om de oude gevel ongemoeid te laten en de ruimtes efficiënter te verwarmen, te koelen en geluidsdichter te maken.

Voedseldak

De architectuur van het nieuwe, lichtgroene gebouw is geïnspireerd op het strak modernisme en heeft enkele kenmerkende blikvangers. Zo is er een ‘poort’ in het midden van het gebouw voorzien. Die geeft in het huidige ontwerp niet alleen een aangename doorkijk vanuit de straat naar het monument en het klimaatbos, maar is ook bedoeld als een bewoonde doorgang met terrassen, beplanting en ramen. Op het dak van de getransformeerde school is de mogelijkheid voor een voedseldak met gemeenschappelijke tuinkamer.

 

Eerste keer Nederland

Het is de eerste keer dat de Belgische projectontwikkelaar ION in Nederland aan de slag gaat en het hoopt er in de toekomst nog meer projecten te kunnen realiseren. Het Cornelium is voor ION dan ook een echt visitekaartje, dat de ontwikkelaar nog meer op de kaart zet in het buitenland. De ​ ontwikkelaar gaat ook aan de slag in Luxemburg en in de Benelux kijken velen uit naar de herontwikkeling van de beroemde Antwerpse Boerentoren, die ook door ION wordt geleid.

“In België zijn we in 11 jaar uitgegroeid tot één van de grootste ontwikkelaars, maar het was de eerste keer dat we meedingen naar een tender in Nederland. Dat we die nu ook binnenhalen in de hoofdstad, de meest uitdagende markt van het land en nog vele keren veeleisender dan de Belgische markt, geeft enorm veel voldoening en toont dat we voortrekker zijn en blijven op het vlak van cultuurhistorie en duurzaamheid. Complexe verhalen schrikken ons niet af, integendeel zelfs. Door over de grenzen te kijken, leren we bovendien nieuwe technieken kennen die we ook in onze Belgische projecten kunnen toepassen.” Davy Demuynck, CEO & co-founder ION

De planning gaat uit van start bouw in de eerste helft van 2025 en oplevering in 2027. Het ontwerp is mede tot stand gekomen in nauwe samenwerking met OZ Architects, duurzaamheidsadviseur Arup, Jaap Schoufour van Stipo de gemeente Amsterdam en verantwoordelijk voor het creëren van creatieve broedplaatsen, en bijzonder hoogleraar Monumentenzorg en Stedenbouw aan de Universiteit van Amsterdam Vincent van Rossum.

Jorn Konijn (Van Eesteren Museum), Richard Braun (Green), Richard Dallinga (Green), Ayan Pherai (Voorzitter selectiecommissie), Nabila Bouabbouz (ambtelijk opdrachtgever gemeente Amsterdam), Axel Beyaert, (ION), Wout van de Corput (Green), Davy Demuynck (ION).
Jorn Konijn (Van Eesteren Museum), Richard Braun (Green), Richard Dallinga (Green), Ayan Pherai (Voorzitter selectiecommissie), Nabila Bouabbouz (ambtelijk opdrachtgever gemeente Amsterdam), Axel Beyaert, (ION), Wout van de Corput (Green), Davy Demuynck (ION).

 

Over ION:

ION is een snelgroeiende Belgische projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem (West-Vlaanderen) die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. Zijn ontwikkelingsportefeuille van meer dan 2,6 miljard euro bevat meer dan 120 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. ION zorgt onder meer ook voor de herontwikkeling van de iconische Boerentoren in Antwerpen, die een unieke ‘cultuurtoren’ wordt. Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project. ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten met een grote toegevoegde waarde, die de steden van morgen mee vorm geven. Zijn dynamische team van 150 medewerkers beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische kennis voor de verschillende residentiële en commerciële vastgoedprojecten. ION kan dus voldoen aan de hoogste normen van vandaag, rekening houdend met de verwachtingen van alle betrokkenen.

In oktober 2018 heeft ION in het centrum van Brussel een kantoor geopend om actief aanwezig te zijn op de voornaamste vastgoedmarkt van België. Sindsdien heeft ION ook kantoren geopend in Antwerpen en Luxemburg. ​

 

Over Green Real Estate:
Green Real Estate is opgericht in 2005 en is een betrokken vastgoedinvesteerder met een solide fundament in het ondernemerschap van de familie Zeeman. Ze investeren, ontwikkelen en managen mixed-use vastgoedoplossingen die wonen, werken, winkelen en recreëren combineren. Dit doen ze voor alle generaties woningzoekenden, met winkelgebieden die ook sociale ontmoetingsplekken zijn en met werkomgevingen die mensen verbindt en samenbrengt zodat ze optimaal kunnen presteren in moderne en gezonde omgevingen. Hun duurzame, hoogwaardige ontwikkelingen hebben een eigen signatuur, maar staan altijd in verbinding met de omgeving. Daarbij is een plek nooit helemaal af, er zijn altijd mogelijkheden om waarde te blijven toevoegen. Daarom blijft Green betrokken, ook tijdens de exploitatie. Zo zorgen ze voor levend vastgoed voor nu en voor de toekomst. Op elke plek waar ze actief zijn, werken ze samen om steden en stedelijke gebieden te blijven verbeteren.

Davy Demuynck

CEO en co-founder, ION

Bram Van Hemelryck

Sr pr-consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be