ION & Eaglestone bundelen voor het eerst de krachten en verwerven samen 100% van de aandelen van de NV 'Nationale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf'

ION en Eaglestone herontwikkelen samen de voormalige zetel van de Confederatie Bouw, die in 2022 het gebouw verlaat en verhuist naar de Kunstlaan 20 in Brussel. De projectontwikkelaars gaan via een ingrijpende renovatie het oude gebouw aan de Lombardstraat 34/42 omvormen tot een modern en uiterst duurzaam kantoorgebouw.

AAA-ligging

De nv 'Nationale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf' bezit een iconisch gebouw in het historische stadscentrum van Brussel met een interessante ligging: op een steenworp afstand van de Grote Markt, tegenover het Brusselse Parlement, maar ook op een honderdtal meter van het station Brussel-Centraal. Het pand is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer en in de buurt zijn tal van publieke parkings, winkels en restaurants te vinden.

Het Brusselse stadscentrum heeft een nieuwe impuls gekregen dankzij de herinrichting van de volledige publieke ruimte en de aanleg van een nieuwe voetgangerszone, die de wijk een dynamische en gezellige sfeer geven.

Sterke identiteit en eerbied voor het erfgoed

Het gebouw dateert uit de jaren ‘70 van vorige eeuw en heeft een totale oppervlakte van 8.250 m², verdeeld over acht verdiepingen. De bestemming als kantoorruimte en de ondergrondse parkeerplaatsen blijven behouden.

De projectontwikkelaars hebben het Brusselse architectenbureau A2RC aangesteld om dit herontwikkelingsproject tot een goed einde te brengen. Bedoeling is om van het pand een voorbeeldgebouw te maken dat zijn waarde als erfgoed behoudt.

Voor het toekomstige project wordt nog dit jaar een vergunning aangevraagd voor:

  • de aanleg van een atrium om zoveel mogelijk daglicht binnen te brengen. Daarbij wordt de gevel bewaard en verzoend met een nieuwe binnenruimte met een sterke identiteit en hedendaags design;
  • een flexibel concept dat zich aan alle soorten gebruikers kan aanpassen;
  • de activering van een rooftop (opwaardering van het dak) met een prachtig uitzicht op het stadhuis van Brussel en de aanleg van kwaliteitsvolle buitenruimten.

Naast de technische en architecturale kenmerken worden de recentste vereisten en vooruitzichten inzake duurzame ontwikkeling geambieerd, zoals een BREEAM Outstanding-certificaat en koolstofneutraliteit. Ook is het de bedoeling om niet langer een beroep te doen op fossiele brandstoffen.

De oplevering is gepland in de loop van 2023 en de investeringswaarde van het project zou meer dan 50 miljoen euro bedragen.

De Confederatie Bouw had de opdracht gegeven aan de consultants Key Estates (Dick Dekeyzer) en REDIM (Damien le Grelle), die deze transactie tot een goed einde hebben gebracht.

“ION is verheugd over deze transactie, die perfect past in onze strategie om gebouwen met een grote architecturale waarde duurzaam te ontwikkelen, met veel aandacht voor innovatie. We koesteren hoge ambities voor dit project, dat een referentie zou moeten zijn op de markt. Het gebouw ligt vlak bij het station Brussel-Centraal en biedt een uitstekende oplossing voor bedrijven en overheidsinstellingen op zoek naar flexibele en hoogwaardige kantoorruimten die vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Eaglestone en ION delen de visie om een voorbeeldgebouw te ontwikkelen en zo mee een antwoord te bieden op de huidige ecologische en maatschappelijke uitdagingen.”

Kristof Vanfleteren, CEO ION

“Deze nieuwe transactie wordt een referentie in het centrum van Brussel en bevestigt de positionering van Eaglestone als intrastedelijke speler die inzet op omvangrijke projecten met een sterke milieudimensie. “Bovendien verheugen we ons over dit eerste partnership met ION, dat onze synergieën en onze gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling van de stad perfect illustreert. De coronapandemie heeft de transitie van de kantoormarkt ook versneld. Een trend die bedrijven ertoe aanzet om op zoek te gaan naar nieuwe, duurzamere en flexibelere kantoren, in de onmiddellijke omgeving van de verkeersknooppunten.”

Nicolas Orts, CEO Eaglestone Group

 

OVER DE CONFEDERATIE BOUW

De Confederatie Bouw vertegenwoordigt en adviseert bedrijven uit de bouwsector, zowel op nationaal, regionaal als lokaal niveau. Ze is opgericht in 1946 en bestaat uit twaalf lokale confederaties, drie gewestelijke confederaties, zeventien beroepsfederaties en de centrale diensten. Die werken allemaal samen om de beste dienstverlening te bieden aan alle leden. De medewerkers van de Confederatie Bouw werken onafgebroken voor de leden. Ze geven opleidingen en stellen hun expertise ter beschikking van grote en kleine ondernemingen. De Confederatie Bouw behandelt juridische, sociale en fiscale thema's. Ze promoot de verschillende beroepen die de bouwsector rijk is.

 

OVER ION

ION is een snelgroeiende projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. Zijn ontwikkelingsportefeuille van circa 1,8 miljard euro bevat meer dan 72 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project.

ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten met een grote toegevoegde waarde, die de steden van morgen mee vormen. Zijn dynamisch team van meer dan honderd medewerkers beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische kennis voor de verschillende residentiële en commerciële vastgoedprojecten. ION kan dus voldoen aan de hoogste normen van vandaag, rekening houdend met de verwachtingen van alle betrokkenen.

In oktober 2018 heeft ION in het centrum van Brussel een kantoor geopend om actief aanwezig te zijn op de voornaamste vastgoedmarkt van België. Sindsdien heeft ION ook kantoren geopend in Antwerpen, Wallonië en Luxemburg.

Ontdek meer informatie over de lopende projecten op http://www.ion.be

 

OVER EAGLESTONE GROUP

Eaglestone Group is als specialist in vastgoedontwikkeling en -investeringen actief in België, Luxemburg en Frankrijk. Eaglestone staat bekend om de architecturale en technische kwaliteit van zijn projecten en legt zich toe op de verfraaiing van de bestaande omgeving door verantwoorde stadsprojecten met een eigen karakter op te zetten. De groep beheert momenteel met tachtig medewerkers een portefeuille van meer dan tachtig projecten in het residentiële, kantoor- en retailsegment, goed voor meer dan 500.000 m² in bewaring en bouw.

Meer informatie over de groep: www.eaglestone.group

Alexis Spaas

Business Unit Manager, ION

Nicolas Orts

CEO, Eaglestone Group

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be