Investeerders walsen over Belgische vastgoedmarkt heen

Helft van alle nieuwbouwpanden in handen van investeerders

  • 1 op 5 vastgoedpanden wordt opgekocht door investeerders. Als we enkel naar nieuwbouw kijken, gaat het zelfs om de helft van die markt die in handen is van investeerders.

  • 6 op 10 Belgen ziet zichzelf binnenkort in vastgoed beleggen

  • 1 op de 4 Belgen gaat (foutief) uit van een rendement van 5 procent. 1 op 6 Belgen denkt zelfs aan 8 procent of meer.

  • Gemiddeld denkt men 175.000 euro nodig te hebben om in vastgoed te kunnen investeren.

                                                                        ****

Eén op de vijf woningen of appartementen die vandaag te koop staan, worden niet langer gekocht om zelf in te wonen maar om te verhuren. Dat is ongezien in ons land, en betekent vooral dat de Belgische vastgoedmarkt meer en meer wordt ingepalmd door investeerders. Bij nieuwbouw ligt dat percentage zelfs nog een pak hoger: ruim de helft van alle nieuwbouwpanden wordt vandaag opgekocht door investeerders. En de interesse mindert er niet op: zes op tien Belgen zegt in de toekomst zeker in vastgoed te willen investeren. Dat blijkt uit een grootschalig marktonderzoek dat werd uitgevoerd door Investr, het eerste online platform voor vastgoedinvesteerders in ons land.

Meer dan ooit is de Belgische vastgoedmarkt er één van investeerders. Almaar meer Belgen kopen vastgoed als investering. En dan hebben we het niet over beleggingen via gereglementeerde vastgoedvennootschappen, maar wel over (de klassieke) investeringen in woningen, appartementen, kantoorgebouwen, studentenkoten, enz. Vijftig procent van de nieuwbouwpanden die op de markt komen zit zo in de portefeuille van een vastgoedinvesteerder. Een tiental jaar geleden was dat nog maar zo’n kleine tien procent. En over de hele Belgische immomarkt - dus niet alleen nieuwbouw maar ook bestaand vastgoed - zijn één op de vijf panden eigendom geworden van diezelfde groep vastgoedbeleggers.

“Dat betekent dat we in België meer en meer afstevenen op een vastgoedmarkt zoals in Duitsland, waar de verhouding tussen de eigenaarsmarkt en huurdersmarkt fifty-fifty is. Tot vandaag was onze markt er vooral een van eigenaars. Mensen die een pand kochten om er zelf in te gaan wonen. Dat is stilaan aan het veranderen, waardoor we een grotere huurdersmarkt zullen krijgen.”

Frédéric Vandenhende, CEO Investr

Vooral jongeren en mensen uit de hogere sociale klasse

Uit een marktonderzoek, uitgevoerd door Investr bij een representatief staal van vijfhonderd Belgen, blijkt alvast dat vastgoed als investering nog meer aan populariteit zal winnen. In totaal zien 6 op 10 Belgen zichzelf in de toekomst in vastgoed beleggen: 14 procent binnen de twee jaar en 45 procent in de verdere toekomst. Al even opmerkelijk: vooral bij jongeren en mensen uit de hogere sociale klasse is de interesse in vastgoed groot.

Ondanks de populariteit van vastgoed blijven investeerders vaak nog op hun honger zitten op het vlak van informatieverstrekking, zo stelt het nieuwe online investeerdersplatform Investr. Internet is de grootste informatiebron voor mensen die interesse hebben om een huis of appartement te kopen, een aantal dat oploopt tot bijna 60 procent van de Belgen. Maar bijna driekwart (70%) zegt dat ze online niet voldoende inlichtingen kunnen inwinnen wanneer ze willen beleggen in vastgoed. De gezochte info is vaak niet te vinden of is onvolledig.

Rendement te hoog ingeschat

Zo schatten nog teveel Belgen het rendement van een vastgoedbelegging te hoog in. Ruim 1 op de 4 Belgen (27%) gaat uit van een rendement van 5 procent. Voor 1 op 6 Belgen ligt dat zelfs op 8 procent of hoger. En nog zo’n misverstand waarbij de inschatting veel te hoog ligt: 6 op de 10 Belgen meent dat een minimaal bedrag tussen 100.000 en 250.000 nodig is om te kunnen investeren in vastgoed. Gemiddeld wordt gedacht 175.000 euro nodig te hebben.

“Laat het duidelijk zijn: het rendement schommelt gemiddeld rond 3 procent. En met 100.000 euro eigen inbreng kan je al bijzonder ver springen als je een hypothecair krediet aangaat. Alleen al die twee misverstanden wijzen erop dat er nood is aan goede informatie. Maar het moet wel gezegd dat zelfs ondanks al die misverstanden, het vertrouwen in vastgoed groot blijft.”

Frédéric Vandenhende, CEO Investr

De voornaamste reden voor dat vertrouwen is dat Belgen een vastgoedinvestering als crisisbestendig ervaren en het risico relatief laag inschatten. Verder vindt de Belg vastgoed ook makkelijk verkoopbaar en fiscaal voordelig.

In bijlage vind je meer info en gedetailleerde grafieken.

 

Grafieken: profiel van de Belgische investeerder

PDF - 1.9 Mb

Frédéric Vanenhende

Investr

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be