Iconische Chipperfield-toren verwelkomt eerste bewoners

Zuidelijke kant Hertogensite krijgt steeds meer vorm

credit: ‘Photography by Maxime Delvaux’
credit: ‘Photography by Maxime Delvaux’

Het langverwachte gebouw ‘Hertog I’ van de hand van het gerenommeerde Londense architectenbureau van Sir David Chipperfield met 24 appartementen werd zopas samen met 9 stadswoningen en het Hendrik-gebouw, bestaande uit 6 appartementen, opgeleverd op de Leuvense Hertogensite. En dat is niet alles: de zuidelijke kant van één van de grootste Leuvense binnenstedelijke ontwikkelingen krijgt steeds meer vorm, met onder meer het eerste stuk van de Dijle dat opnieuw is opengelegd, mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij.

Dat de Hertogensite – waarvan de ontwikkeling in 2018 startte – met rasse schreden een nieuw aanzicht krijgt, merkt elke Leuvenaar telkens hij erlangs loopt. Nu bereikt de site een nieuwe mijlpaal met de oplevering van Hertog I. Intussen nemen de eerste bewoners er hun intrek, en zij mogen hun woonst op zijn minst bijzonder noemen.

Internationale architectuur

Hertog I werd ontworpen door het Londense architectenbureau David Chipperfield Architects, gekend door Pritzker-prijs winnaar Sir David Chipperfield. Dit verklaart meteen de unieke architectuur van dit gebouw. Hoewel dit zijn vijfde gebouw in ons land is, is Hertog I het eerste project dat Sir David Chipperfield met zijn team in Vlaams-Brabant realiseert.

“We zijn erg blij met de voltooiing van dit belangrijke project, dat een belangrijk onderdeel vormt van de voortdurende transformatie van het gebied en de re-integratie in de omliggende stad. Het project is uniek omdat het verschillende woontypologieën combineert: een woontoren, negen stadswoningen en een klein appartementenblok, waarbij een samenhangende architectonische taal is gevonden om ze in één bouwvisie te verenigen. De stadswoningen helpen bij het definiëren van een straat die parallel loopt aan de historische stadsmuur, terwijl de toren uitkijkt over een nieuw park en zijn plaats inneemt in de Leuvense skyline.” David Chipperfield Architects, Londen

Uniek aan het torengebouw is de mix van 24 appartementen – met twee- en drieslaapkamers – en een penthouse. Naast de woontoren bevinden zich nog 9 stadswoningen en het Hendrik-gebouw, dat bestaat uit 6 appartementen. Elke stadswoning, die als ééngezinswoning telkens 3 verdiepingen omvat, heeft een eigen tuin én elk appartement heeft een (zonne)terras. De bewoners beschikken op het gelijkvloers van de woontoren ook over een fitnessruimte. Tot slot zijn er 48 ondergrondse parkeerplaatsen én 88 ​ fietsparkeerplaatsen voorzien in het gebouw.

credit: ‘Photography by Maxime Delvaux’
credit: ‘Photography by Maxime Delvaux’

Mix van oud en nieuw

“Aan het uitgebalanceerde masterplan van de Hertogensite hebben we jarenlang gesleuteld om het perfect te laten aansluiten bij de toekomstvisie van de stad om van verwaarloosde sites aantrekkelijke stadsdelen te maken. Hertog I heeft het dan ook allemaal: deze slanke CO2-neutrale woontoren bevindt zich pal aan de opengelegde Dijle, in een mix van erfgoed, cultuur, zorg, handel en duurzaam vervoer. Van deze blauwgroene locatie langs de pas aangelegde Kerstine Liedekensstraat kunnen niet alleen de bewoners, maar ook alle passanten genieten.” Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid Leuven

Ook de 12e-eeuwse stadsomwalling – erkend als beschermd monument – werd volledig gerestaureerd en versterkt. Dit huzarenstukje nam maar liefst anderhalf jaar in beslag. Intussen is ook het Sint-Rafaëlplein volledig aangelegd met verschillende nieuwe aanpalende straten waarvan de Zuster Jules-Marie Heymansstraat samen met het Sint- Rafaëlplein en de Kerstine Liedekensstraat binnenkort toegankelijk worden voor de Leuvenaar. Op termijn volgen nog de Claire Vellutstraat en Augusta Chiwystraat. Vanaf het Sint-Rafaëlplein loop je bovendien langs de trappen naar de oever die uitgeeft op de Dijle waar elke Leuvenaar voortaan kan vertoeven. Tot slot zal elke voorbijganger zich makkelijk van de ene kant van de site naar de andere kant kunnen begeven via twee bruggen die voor een oversteek zorgen over de twee Dijlearmen die door de site lopen.

Veelbelovend project

“We zijn enorm trots dat de eerste realisaties van de grootschalige werken op de Hertogensite nu opgeleverd kunnen worden. We zijn hier met hoge verwachtingen gestart in 2018 met het oog op een echte heropwaardering van het centrum van Leuven én bovendien het herbestemmen van een historische site. Nu de zuidelijke kant steeds meer vorm krijgt en de werken aan de noordelijke kant gestart zijn, wordt ons verhaal eindelijk een steeds tastbaarder project voor de Leuvenaars.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra

Naast Hertog I zijn aan de zuidelijke kant van de site – aan de andere kant van de Dijle – ook de gebouwen Nightingale, Cavell en Barton opgeleverd, goed voor maar liefst 105 appartementen en 4 commerciële ruimtes. Daarnaast wordt nog verder gebouwd aan Hertog II en het Vesaliusmuseum. De oplevering van deze laatste twee wordt voorzien tussen midden en eind 2025. Aan de noordelijke kant wordt intussen hard gewerkt aan de uitbreiding van het Martin’s Kloosterhotel, de verdere reconstructie van de Dijle in zijn oorspronkelijke open vorm, en de aanleg van het Aa-park, dat ook zal uitgeven op de oevers van de rivier. Ook dit laatste project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij.

Als alles volgens plan verloopt zal de metamorfose van het zuidelijke deel van de Hertogensite en het Aa-park begin 2026 klaar zijn.

1318 240617 Hertogensite residences project page.pdf

PDF - 71 Kb

1318_04_C_DCA_plan_00.pdf

PDF - 586 Kb

1318_04_C_DCA_plan_01.pdf

PDF - 625 Kb

1318_04_C_DCA_plan_04.pdf

PDF - 23 Kb

1318_04_DCA_section_N2.pdf

PDF - 96 Kb

1318_04_DCA_site_plan.pdf

PDF - 69 Kb

Erik Van Hoof

CEO, Resiterra

Hannelore Schmid

Senior PR Consultant, Bepublic Group

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be