Huurpanden vliegen de deur uit: tot 12 dagen sneller verhuurd

Woningen op private huurmarkt steeds kwalitatiever en duurzamer

  • Appartementen op de Vlaamse private huurmarkt zijn tot een week sneller verhuurd in vergelijking met 2017

  • Huizen geraken zelfs tot 12 (!) dagen sneller verhuurd. Dat komt omdat veel gezinnen nog steeds op zoek zijn naar “het klassieke” huis met een tuin

  • Wie vorig jaar een appartement huurde, betaalde daar gemiddeld tot 16 euro per maand méér voor dan het jaar voordien

  • De reden voor de prijsstijging is dat de huurpanden op de Vlaamse markt steeds kwalitatiever zijn: de gemiddelde EPC-waarde voor een huurappartement daalde naar gemiddeld 226 kWh/m2, wat een positieve evolutie is

Voor het eerst in zes jaar raken huurpanden terug sneller verhuurd. Zo stond een huurappartement in 2018 gemiddeld 68 dagen te huur, dat is tot een volledige week sneller dan in 2017. Sterker nog: huizen raakten gemiddeld liefst 12 dagen sneller verhuurd, oftewel gemiddeld al na 53 dagen. De reden? Veel gezinnen met kinderen willen nog steeds het liefste een woning met tuin. En al even opmerkelijk: wie het afgelopen jaar een appartement huurde, betaalde daar gemiddeld 16 euro méér voor dan in 2017. Dat komt omdat de huurwoningen op de private huurmarkt steeds kwalitatiever en duurzamer worden. Zo daalde de gemiddelde EPC-waarde voor een huurappartement in 2018 naar 226 kWh/m2. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep die sinds 2012 verschijnt en zich baseert op 8.165 verhuringen in Vlaanderen.

                                                                            ***

Voor het eerst in jaren worden huurpanden opnieuw sneller verhuurd. Concreet stonden huurflats gemiddeld 68 dagen te huur, het laagste cijfer sinds 2012. Enkel in 2013 was dat 65 dagen. Huurwoningen vonden in 2018 na gemiddeld 53 dagen een nieuwe huurder, wat maar liefst 12 dagen sneller is dan in 2017.

“Het valt vooral op dat huurhuizen sneller verhuurd geraken. Nog veel sneller dan appartementen. En dat is opmerkelijk. De reden hiervoor is dat er minder woningen te huur staan dan appartementen, zodat de huurder die een woning verkiest boven een appartement, vlugger moet beslissen. Bovendien verkiezen veel gezinnen of alleenstaande ouders met kinderen die huren nog altijd een huis met een tuin boven een huurappartement.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Appartementen duurder

En als al dat vastgoed op de huurmarkt dan zo snel de deur uitvliegt, zou je denken dat dit met de prijzen te maken heeft. Niets daarvan. Wie in 2018 een appartement huurde, betaalde daar gemiddeld 16 euro méér voor per maand dan in 2017. Zo betaalden de naar schatting 500.000 huurders in Vlaanderen gemiddeld 656 euro huur voor een appartement, terwijl dat volgens de Huurbarometer vorig jaar nog maar gemiddeld 640 euro was - oftewel een stijging van 2,5 procent. De prijsstijging - die bovendien bij zowel 1-, 2- als 3-of-meer-slaapkamer appartementen te zien is - is opmerkelijk aangezien een huurflat vorig jaar nog tot 41 euro goedkoper was dan in 2016, althans voor de grote appartementen met 3 slaapkamers of meer. 

De huurprijzen voor huizen daarentegen zijn het afgelopen jaar stabiel gebleven. Zo betaalde de Vlaming gemiddeld 769 euro voor een huurwoning, een gelijkaardige prijs als in 2017.

“Als je het in grote lijnen bekijkt, kan je stellen dat de huurprijzen vooral met de inflatie zijn meegegroeid. Huurwoningen zijn gemiddeld gezien wel meer dan 100 euro duurder geworden dan appartementen, wat op de huurmarkt natuurlijk erg veel blijft.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Kwalitatiever

Eén van de redenen waarom de huurprijzen op de Vlaamse markt zijn gestegen, is omdat er meer kwalitatieve en duurzame panden op de markt komen door een groter aanbod aan nieuwbouwappartementen. Met andere woorden: de ‘slechte’ huurpanden verdwijnen. Dat valt het beste op in de gemiddelde EPC-waarde van de huurwoningen. Die daalde naar gemiddeld 226 kWh/m2, terwijl dat in 2017 nog een gemiddelde was van 240 kWh/m2. En voor alle duidelijkheid: hoe lager het kWh/m2, hoe beter.

“De verbetering van de energiezuinigheid toont de kwaliteitsverbetering van het patrimonium op de vastgoedmarkt aan. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat er meer nieuwbouw op de huurmarkt wordt aangeboden. Heel wat beleggers investeren in vastgoed in de zoektocht naar rendement. Zij kopen vaak nieuwbouwpanden die bijgevolg op de huurmarkt terecht komen, wat de kwaliteit ten goede komt. Alleen doet dit ook de huurprijzen soms licht stijgen, wat voor een huurder op de private huurmarkt soms een verschil kan maken.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

 

In bijlage vind je enkele grafieken en meer cijferinformatie over de Huurbarometer.

Huurbarometer 2018 (4).pdf

PDF - 200 Kb

Filip Dewaele

Dewaele Vastgoedgroep

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be