Honderd jaar oude brieven van grondlegger van Moderne Kunst brengen 5.200 euro op

Originele stukken over laatste levensjaren opnieuw in handen van Belgische kunstliefhebbers

Originele brieven die inzicht geven in het leven van de Belgische grondlegger van de Moderne Kunst, Rik Wouters, werden afgelopen weekend geveild voor 5.200 euro in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Dat is meer dan het dubbele dan de origineel geschatte waarde van 2.000 euro. Al even opvallend: een driehonderd jaar oude set van aard- en hemelglobe - oorspronkelijk ontworpen voor Willem III van Oranje - bracht maar liefst 170.000 euro op. Naast de brieven gingen in het veilinghuis ook nog originele foto’s van de koningsfamilie bij de opening van de Antwerpse voetgangerstunnel en een 350-jaar oude atlas onder de hamer.

Straatarm was de Belgische kunstenaar Rik Wouters toen hij na een lange lijdensweg in 1916 stierf als gevolg van een oogkanker. Maar 103 jaar na zijn dood zijn de werken van de Mechelaar miljoenen waard. Doorheen zijn hele leven ontpopte hij zich met maar liefst 170 schilderijen, 35 sculpturen, 50 ertsten, 40 pastels en 1.500 tekeningen tot één van de internationale grondleggers van de Moderne Kunst en meer bepaald het Brabants ‘fauvisme’.

Eén van zijn werken was vorig jaar al genoeg voor maar liefst 1,4 miljoen euro op een Londense veiling. Maar ook zijn schrijfwerk blijkt zeer gegeerd. Kenners hadden maar liefst 5.200 euro over voor twee kladversies van zijn brieven. Eén brief uit 1914 over zijn hond Punch, die hij geadopteerd had van zijn schildersvriend Maurice Wagemans. De andere uit 1915 vertelt hoe Wouters steeds meer lijdt onder zijn slepende ziekte.

“Rik Wouters had naast zijn vaardigheden als plastische kunstenaar ook een uitstekende pen. Dat laat ons toe om de mens achter de kunstenaar écht te leren kennen. Sommige sombere kunstwerken uit 1914 staan bijvoorbeeld in schril contrast met de vrolijke manier hoe hij de relatie met zijn hond omschrijft. Die informatie is voor sommige kunstliefhebbers van onschatbare waarde om kunstontwikkeling te begrijpen en dus te bewaren.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

170.000 voor uitzonderlijke wereldbollen

Een al even uitzonderlijk lot was een driehonderd jaar oude set van aard- en hemelglobe. De twee wereldbollen werden in 1696 ontworpen door de Italiaanse kosmograaf Vincenzo Maria Coronelli voor Willem III van Oranje. Daardoor schatten experten hun waarde tussen 175.000 en 250.000 euro. Een Belgische verzamelaar had er gisteren maar liefst 170.000 euro voor over.

Coronelli ging in zijn wereldbollen veel verder dan enkel de wereld in kaart brengen. Ook de verschillende ontdekkingsreizen naar bijvoorbeeld Noord-Amerika en Australië werden in de aardglobe opgenomen. Bovendien werden de expedities stuk voor stuk voorzien van tekeningen van schepen en zeemonsters om de wilde zeemansverhalen van die tijd kracht bij te zetten.”

Henri Godts, veilingexpert Arenberg Auctions

800 euro voor Sint-Annatunnel

Tot slot ging ook een origineel fotoalbum over de officiële inhuldiging van de Antwerpse voetgangerstunnel ofwel Sint-Annatunnel. Op de 26 foto’s - getrokken door fotograaf en journalist Georges Mahy -  zijn onder meer koning Albert I, koningin Astrid en prins Leopold III te zien. Afgelopen weekend gingen de originele exemplaren in het veilinghuis onder de hamer voor 800 euro, het dubbele dan de oorspronkelijk geschatte waarde van zo’n 400 euro.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be