Hogeschool VIVES bouwt eerste leefcampus in Vlaanderen

VIVES-studenten leggen samen met directie, Brugs stadsbestuur en ION eerste steen van VIVES City

Studenten van VIVES kunnen straks niet alleen les volgen aan de hogeschool in Brugge, maar er ook verblijven. Samen met projectontwikkelaar ION bouwt VIVES een gloednieuw complex met 19 leslokalen én 138 studentenkamers, dat naadloos aansluit op de bestaande campus. Zo wordt VIVES City meteen de eerste echte ‘leefcampus’ in Vlaanderen. De hogeschool zet dan ook sterk in op beleving, met onder meer een studentencafé, een sporthal en padel- en tennisterreinen op wandelafstand. Een nieuw fietspad dwars door de campus zorgt voor een snelle en veilige verbinding met het station en het centrum van Brugge. Er wordt naar gestreefd om VIVES City klaar te krijgen tegen september 2022. De VIVES-studenten leggen vandaag, samen met burgemeester Dirk De fauw en schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon, de VIVES-directie, ION en de architecten, de officiële eerste steen.

Het aantal kwaliteitsvolle opleidingen aan de West-Vlaamse hogeschool VIVES is de voorbije jaren toegenomen, wat zich ook vertaalt in een jaarlijks groeiend aantal studenten. Om die groei te kunnen beantwoorden, investeert de hogeschool liefst 20 miljoen euro in VIVES City, een uitbreiding van de campus tussen de Expresweg en de Xaverianenstraat in Brugge. De nieuwbouw wordt gekenmerkt door haar ronde vorm met wisselende hoogtes en een boeiende mix van verschillende functies waarmee een echt campusgevoel binnen het gebouw ontstaat. Aan de kant van de Xaverianenstraat komen leslokalen, samen met ontspanningsruimtes, een foyer, een food corner en sanitaire voorzieningen. De studentenkamers liggen aan de rustige achterzijde van het gebouw en kijken uit over de campus. De studenten beschikken op elke verdieping over een ruime, gemeenschappelijke keuken waar ze zelf hun potje kunnen koken. In de keukens is er ook ruimte voor een gezellige leefhoek. Alle functies komen samen rond de grote centrale binnentuin, waardoor een boeiende dynamiek in het gebouw ontstaat. Doorheen het gebouw loopt een wandelpad waarmee ook ingezet wordt op een sterke binding met andere functies op de campus.

VIVES hecht veel belang aan kwalitatieve en leefbare campussen. De leer- en werkomgeving voor studenten en personeel wint immers sterk aan belang bij het maken van een keuze voor een hogeschool. Het nieuwbouwproject moet het campusgevoel nog versterken.

“We willen een volwaardige campus met een hoog belevingsgehalte uitbouwen. Studenten zullen niet alleen les volgen op de campus, ze komen er ook wonen. Het is daarom zeer belangrijk dat er voldoende faciliteiten aanwezig zijn. Zo kunnen de studenten zich uitleven in het multifunctionele sportcomplex aan de overzijde van de Xaverianenstraat, waar ze onder meer terecht kunnen voor tennis en padel. We hechten ook veel belang aan een goede integratie van de campus in de stad. Daarom leggen we een fietspad dwars over de site aan dat de campus snel en veilig verbindt met het station en het stadscentrum.”

Joris Hindryckx, Algemeen directeur VIVES

Aantal studenten groeit fors

Brugge zit als studentenstad al een tijdje in de lift. Het aantal nieuwe studenten groeit jaarlijks flink aan. De stad Brugge is dan ook trots op de realisatie van VIVES City.

“Brugge telt vandaag meer dan 9.000 studenten en dat aantal groeit elk jaar. Onze stad telt op haar grondgebied liefst zes instellingen die hoger onderwijs aanbieden. Jongeren kiezen bewust voor Brugge omwille van de hoge kwaliteit van het onderwijs. Maar ook een fijne leeromgeving is een factor die steeds belangrijker wordt. We juichen dan ook de beslissing van VIVES toe om fors te investeren in de levenskwaliteit van de studenten op de campus aan de Xaverianenstraat.”

Dirk De fauw, burgemeester Brugge

“Dit project creëert een kwalitatieve samenhangende campus met verschillende functies op één domein. Vandaag staat langs de Expressweg al het bestaande VIVES-gebouw, waar lessen plaatsvinden, met ernaast het Stuvo-gebouw voor studentenvoorzieningen. De multifunctionele nieuwbouw komt daar nu bij. Beide gebouwen worden met elkaar verbonden via de tussenruimte die zowel gebruikt zal worden voor het parkeren als voorzien wordt van groene rustpunten voor de studenten. De nieuwbouw is een mooie opvulling van de straatwand en sluit qua functie perfect aan bij de rest van de site. Met VIVES City kunnen we een mooi project realiseren waar studenten alles wat ze tijdens hun studiejaren nodig hebben op één site vinden. Zo zetten we Brugge nog meer op de kaart als studentenstad.”

Franky Demon, schepen Ruimtelijke Ordening Brugge

Terrasvormige binnentuin

VIVES City krijgt ook een binnentuin met een diameter van 30 meter die in terrasvorm wordt  aangelegd. De aanplantingen worden in halve cirkels uitgevoerd, afgewisseld met graszones. Er komen ook zitmeubels waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. De nieuwbouw omvat ten slotte ook een fietsenstalling die voorbehouden wordt voor de studenten die er een kamer betrekken.

“Met VIVES City realiseren we de eerste echte ‘leefcampus’ in Vlaanderen. De nieuwbouw wordt ingebed in een groene omgeving waar alle faciliteiten voor studenten aanwezig zijn. Het cirkelvormige gebouw omvat niet alleen 19 extra leslokalen, maar ook 138 studentenkamers. Studenten zullen in VIVES City dus vlak naast hun kot les kunnen volgen.“

Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION

Geborgen sfeer

De opvallende nieuwbouw is een ontwerp van Salens Architecten uit Brugge. Het nieuwe gebouw moet de link vormen tussen de buurt, het multifunctionele complex Xaverianen en de andere gebouwen op de campus. 

“Het gebouw, dat gekenmerkt wordt door een ronde vorm met een groen binnenplein, creëert een geborgen sfeer, maar toont door een aantal weloverwogen openingen in het ontwerp een grote openheid naar de buurt. Dit project is meer dan louter een gebouw, het is een stedenbouwkundig project waarbij alle functies samengebracht worden en het campusgevoel wordt versterkt.”

Olivier Salens, zaakvoerder-architect Salens Architecten

18 m² grote muurschildering

Opvallend: voor de aankleding van de werfomheining aan de kant van het hoofdgebouw doen ION en VIVES een beroep op de Brugse graffitikunstenaar Jamz (Jeremiah Persyn). Hij zal met zijn spuitbussen een muurschildering van 3 op 6 meter maken met studenten, Brugge en VIVES als centrale thema’s. De muurschildering wordt omzoomd met foto’s van kunstwerken van studenten uit de opleiding educatieve bachelor secundair onderwijs (project Kunstvakken). Als VIVES City klaar is, zal de muurschildering verhuizen naar de gevel van studentencafé De Krachtbar. 

De omgevingswerken zijn al bezig en deze week start de aannemer met de eigenlijke bouwwerken. Er wordt naar gestreefd om het project klaar te hebben tegen de start van het academiejaar 2022-2023.

Joris Hindryckx

Algemeen directeur, VIVES

Kristof Vanfleteren

CEO & co-founder, ION

Olivier Salens

Architect, Salens Architecten

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be