Hogere energiefactuur voor wie goedkoop koopt of huurt

Kopers houden amper rekening met energiezuinigheid, voor huurders weegt energiepeil wél zwaar door

  • Hoe goedkoper de woning, hoe meer energie ze verslindt. ‘Betaalbare’ woningen van 200.000 euro of met een huurprijs van 500 euro per maand hebben zo een gemiddeld energiepeil van 500 kWh/m2, wat bijzonder slecht kan genoemd worden.
  • Stijgt de prijs, dan neemt in Vlaanderen ook de energiezuinigheid toe. Dat geldt zeker voor huizen en appartementen die te huur staan, en in mindere mate voor de koopmarkt. Tot die vaststelling komt Dewaele Groep, één van de grote vastgoedgroepen in ons land, op basis van een analyse 4.500 transacties.

Hoe energiezuinig is de woning? De vraag wordt almaar vaker gesteld door huizenjagers. Niet onlogisch, want de energiekosten wegen steeds zwaarder door op het totale woonbudget. Dewaele Groep onderzocht daarom bij ruim 2.500 verhuringen en 2.000 verkopen in welke mate de energiescore écht een rol speelt. Het gaat om een representatieve steekproef, waaruit een aantal interessante conclusies getrokken kunnen worden.

Concreet: huizen met een verkoopprijs tussen 100.000 en 200.000 euro hebben een gemiddelde energiescore van 516 kWh/m2. Appartementen uit diezelfde prijsklasse behalen een gemiddelde energiescore van 256 kWh/m2. In vergelijking met nieuwbouw - waar de energiescore vaak onder de 100 kWh/m2 ligt - is dat niet bijster goed. Gaan we kijken bij de iets duurdere panden die te koop staan, dan zien we de energie-efficiëntie met 20 procent toenemen. Huizen met een prijskaartje van 300.000 tot 400.000 euro hebben zo een energiescore van 387 kWh/m2. Bij appartementen uit dit prijssegment mag je rekenen op een energiescore van 207 kWh/m2.

Oppervlakte en ligging

“Afhankelijk van de verkoopprijs is er dus een verschil qua energiezuinigheid. Hoe duurder, hoe beter. Maar het verschil is vaak zo beperkt dat het niet opweegt tegen de meerprijs die kopers van een duurder pand  moeten betalen. Dat zorgt ervoor dat kopers nog altijd veel meer rekening houden met de oppervlakte en ligging van een woning dan met de energiezuinigheid.”  

Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Groep

Ook nog opvallend: over alle prijsklassen heen scoren appartementen een stuk beter op energiezuinigheid dan huizen. Zo schommelt de gemiddelde energiescore bij koopappartementen tussen 220 en 260 kWh/m2. Bij woningen ligt dat ergens tussen 350 en 520 kWh/m2.

Besparen op energiefactuur

Huurders houden veel meer dan kopers rekening met de factor energiezuinigheid. Dat is geen toeval, want op de huurmarkt geldt meer dan ooit de regel ‘hoe hoger de huurprijs, hoe energiezuiniger het pand’.

Wie een woning voor 500 euro per maand of minder huurt, krijgt daarvoor een pand met een gemiddelde energiescore van 525 kWh/m2. Voor appartementen uit dezelfde prijsklasse ligt de energiescore op 325 kWh/m2. Wie maandelijks 200 euro méér huurgeld betaalt - 700 euro dus - kan echter al 30 tot zelfs 40 procent meer besparen in zijn energiefactuur. Zo vind je voor een huurprijs van 700 euro per maand in Vlaanderen een huurappartement met een gemiddelde energiescore van 200 kWh/m2 of minder - wat zeker niet slecht is.

“Anders dan bij kopers weten huurders zeer goed dat een hogere huurprijs vaak ook wordt gecompenseerd door een lagere energiefactuur. Uiteraard moet het financieel allemaal haalbaar zijn, maar we zien dat er op de private huurmarkt wel almaar meer rekening wordt gehouden met de energiescore van een pand. Liever een klein energie-efficiënt appartement dan een grote woning die energie vreet, zo redeneren meer en meer huurders.”

Filip Dewaele

Ook voor verhuurders is dit belangrijk om weten. “Wie in zijn huurpand investeert, weet dat het sneller verhuurd raakt en kan een betere huurprijs vragen. Terwijl dat bij een verkoop dikwijls minder het geval is”, aldus Filip Dewaele.   

 

Dewaele Groep bestaat uit drie afdelingen, waarbij Dewaele vastgoed & advies gekend is voor de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Daarnaast is Turner actief in bedrijfsvastgoed en staat De Syndic in voor het beheer van mede-eigendom. Dewaele Groep bemiddelt jaarlijks in een 3000-tal transacties en is één van de grootste vastgoedspelers in de residentiële markt.

Dewaele-Groep---energiescore-vs.-verkoop-verhuurprijzen.pdf

PDF - 303 Kb

Dajo Hermans

Managing Partner, Bereal

Filip Dewaele

Gedelegeerd bestuurder , Dewaele Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be