Historische site van Loonse Stroopfabriek krijgt gloednieuwe woonbuurt

Project ‘Siroop’ moet jongeren opnieuw naar Borgloon lokken

Op de historische site van de bekende Loonse Stroopfabriek komt weldra een gloednieuwe woonbuurt: ‘Siroop’. Dat maken de Stad Borgloon en vastgoedontwikkelaar Brody vandaag bekend. Op de site opende vorig jaar al de volledig gerenoveerde Stroopfabriek. Nu wordt het leegstaande en vervallen gedeelte recht tegenover de trekpleister grondig aangepakt. Daar komen binnenkort een 150-tal nieuwe en duurzame appartementen, het grootste Loonse vastgoedproject van de voorbije jaren. In één adem wordt bovendien ook het publieke stationsplein volledig vernieuwd en krijgt het woonproject een ruime ondergrondse parkeergarage. “Dit ambitieuze project kan ons ook helpen om jonge mensen aan te trekken”, aldus burgemeester Eric Awouters.

Onder grote belangstelling opende in april vorig jaar nog de gerestaureerde Stroopfabriek. In geen tijd ontpopte de site zich als een echte trekpleister voor bezoekers van Borgloon en de fruitstreek - zeg maar het ‘Limburgse Toscane’. Vandaag beslist de gemeente om verder te bouwen aan dat succesverhaal. Concreet geeft het de Antwerpse projectontwikkelaar Brody de toestemming om het leegstaande en vervallen gedeelte aan de overkant van de Stroopfabriek grondig onder handen te nemen en er een nieuwe woonbuurt te ontwikkelen.

In een eerste fase gaat het om 48 betaalbare 1-, 2-, en 3-slaapkamerappartementen, met ruime terrassen en privé tuinen op het gelijkvloers. Daarna komen er in de tweede fase nog eens 25 appartementen bij. In een derde fase wordt dat tenslotte aangevuld met een 70-tal units met voorzieningen voor een ouder publiek en personen met een zorgbehoefte. De gehele site wordt zo opgebouwd rond een groene binnenruimte van zo’n 2.500 vierkante meter.

“We plannen in totaal dus een 150-tal nieuwe woningen te bouwen op een 10.000 vierkante meter grote site: het grootste Loonse vastgoedproject van de voorbije jaren. Daarbij is het doel vooral om er een aangename woonbuurt van te maken, die Borgloon een nieuw leven inblaast.” Christophe Lejeune, sales & marketing director bij Brody

Bij de ontwikkeling van de historische site zal de Stad Borgloon ook het stationsplein heraanleggen én zal Brody er een ondergrondse parkeergarage voor een 150-tal voertuigen bijbouwen. Bovengronds, op het stationsplein, komen daar bovendien nog publieke parkeerplaatsen bij. Al zullen die laatste enerzijds voor kortparkeren en anderzijds voor bezoekers van Borgloon dienen, zodat het stationsplein een belevingsplein wordt.

Vergrijzing

Volgens burgemeester Eric Awouters past het project ‘Siroop’ in de plannen van de stad om Borgloon ook voor jonge gezinnen weer een stuk aantrekkelijker te maken.

“We moeten daar geen doekjes om winden: Borgloon is - net als veel andere Vlaamse gemeenten - aan het vergrijzen. Bijna een kwart van onze bevolking is ouder dan 65 jaar en dat aandeel neemt hand over hand toe. Natuurlijk zien we onze oudere bevolking graag, maar we hebben toch ook nood aan meer evenwicht in het woonaanbod. Woonprojecten als deze juichen we dan ook toe.” Eric Awouters, burgemeester van Borgloon

Als alles volgens plan verloopt, moet het voor ontwikkelaar Brody mogelijk zijn om begin volgend jaar te starten met de bouw van ‘Siroop’. Zo zou de nieuwe wijk tegen 2023 zijn eerste bewoners kunnen verwelkomen.

Op 14 oktober is een infoavond voorzien, waar de buurtbewoners al meer informatie kunnen krijgen over de plannen. Op 17 en 18 oktober zijn er vervolgens opendeurdagen op de site zelf.

Christophe Lejeune

Sales & Marketing Director, Brody

Eric Awouters

Burgemeester, Borgloon

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be