Historische bijbels brengen 90.000 euro op

Unieke verzameling brengt meer dan het dubbele op en gaat naar tientallen verzamelaars

De indrukwekkende verzameling bijbels - grotendeels van de Antwerpse professor Dirk Van der Cruysse - is zaterdagnamiddag in Brussel geveild voor een topbedrag van maar liefst 90.000 euro. Dat is meer dan dubbel zoveel als geschat. De collectie van 28 historische werken - sommigen meer dan 500 jaar oud - ging naar tientallen binnen- en buitenlandse privéverzamelaars. Ook voor een uitzonderlijke wereldatlas van de befaamde Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius telde een privéverzamelaar maar liefst 63.750 euro neer.

De Antwerpse professor Dirk Van der Cruysse -  emeritus professor Franse Literatuur aan de Universiteit van Antwerpen - verzamelde tientallen jaren niet minder dan 28 uitzonderlijke stukken. In de verzameling zit bijvoorbeeld een bijbel die het leven van een drukker heeft gekost en eentje waar zelfs William Shakespeare een passage in zou hebben geschreven. De bijbels zijn tussen 280 en 530 jaar oud en werden uitgegeven in zes verschillende talen: Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Latijns en Grieks. Die uitzonderlijke collectie ging zaterdagnamiddag in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions onder de hamer.


“Niet enkel de historische waarde van deze bijbels maakt de collectie zo uniek, ook de verhalen erachter spreken tot de verbeelding. Zo is er een goed bewaarde Nederlandstalige Lutherbijbel uit 1534 die oorspronkelijk werd vertaald vanuit het Duits en werd uitgegeven door de Antwerpse boekhandelaar Jacob Van Liesvelt. Het vertalen van Lutherbijbels werd in die tijd als ketterij beschouwd en Van Liesvelt bekocht zijn job uiteindelijk met zijn leven: in 1545 werd hij onthoofd. Vandaag zijn deze bijbels duizenden euro’s waard.”


Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Aanvankelijk was de waarde geschat op zo’n 40.000 euro maar uiteindelijk bracht de verzameling zo’n 90.000 euro op. De historische werken gingen naar tientallen privéverzamelaars uit binnen- en buitenland.

Antwerpse wereldatlas van 63.750 euro

Naast de fascinerende collectie bijbels veilde Arenberg Auctions dit weekend nog een aantal waardevolle Antwerpse atlassen. Een indrukwekkend lot is de laatste Franstalige editie van de ‘Theatrum Orbis Theatrum’ uit 1598 van de beroemde Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius. De prachtige wereldatlas, een uitgave van de bekende Antwerpse drukkerij Plantin, telt 121 ingekleurde kaarten werd aanvankelijk geschat op een waarde van maar liefst 50.000 maar uiteindelijk betaalde een privéverzamelaar er 63.750 euro voor.

“Ortelius was de uitvinder van de moderne atlas en na Mercator was hij de grootste geograaf van zijn tijd. De rol die Antwerpen heeft gespeeld in het illustreren en delen van geografische kennis is onmiskenbaar.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Henri Godts

Expert, Arenberg Auctions

Koen Cypers

Business Manager, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be