Historisch PMS-pand vlakbij de Leieboorden in Kortrijk krijgt nieuwe bestemming

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe appartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. Het oorspronkelijke pand kreeg vorm in 1970, maar staat al enkele jaren te verkommeren. Met de toekomstige invulling, vijf luxeappartementen, gaat de geschiedenis van het pand niet verloren, verzekert de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. In plaats van het gebouw volledig te slopen en te vervangen door een nieuwbouw, koos de projectontwikkelaar bewust voor een reconversie. “Zo zetten we in op duurzaam bouwen en houden we tegelijk vast aan de historische elementen van het pand.”

In de vroegere gebouwen van het PMS op het President Rooseveltplein in Kortrijk verrijzen binnenkort vier nieuwe appartementen en een duplex penthouse. Het modernistische kantoorgebouw is een oorspronkelijk ontwerp van Poly Scherpereel, de architect die ook tal van neoclassicistische stadswoningen heeft uitgetekend in het centrum. Het pand kreeg vorm in 1970 en was tot begin de jaren ‘90 de plek voor het PMS (vandaag het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, CLB). Daarna was onder andere het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) er gevestigd, maar sinds enkele jaren stond het gebouw te verkommeren. 

Daar komt nu verandering in. In november startten de afbraakwerken en daarna wordt het modernistische pand getransformeerd in een duurzaam, energiezuinig en instapklaar appartementencomplex. Het gebouw - dat ‘Residence Roosevelt 12A’ wordt gedoopt - wordt niet volledig gesloopt. Enkele kenmerkende onderdelen, zoals de gevel, worden bewaard. Het nieuwe ontwerp is van de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Voor het interieur wordt samengewerkt met de interieurarchitecte Stephanie Laporte. 

“We streven een duurzamere vorm van bouwen na door te kiezen voor een reconversie in plaats van het pand te slopen en te vervangen door een nieuwbouwproject. Dit laatste vergt namelijk veel energie en zorgt bovendien voor tonnen bouwafval. Bij reconversieprojecten, zoals ‘Residence Roosevelt 12A’, beperken we de afvalstromen en snijden we bovendien geen open ruimte aan.”

Kathleen Dewulf, managing partner Global Estate Group

"Dit project is een mooi voorbeeld van herbestemming van het bestaande patrimonium en van duurzaam bouwen. De kwaliteiten van het oude gebouw worden ook gerespecteerd. De voorgevel, getypeerd door brutalisme-architectuur, krijgt een hedendaagse toets en zal zo zelfs beter tot zijn recht komen. Residence Roosevelt 12A wordt een meerwaarde voor het gezellige en groene President Rooseveltplein met zijn statige bomen."

Wout Maddens, Kortrijkse schepen van Wonen

Voorbeeld van duurzaam bouwen

De residentie is een woonproject van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. Ze leidt ook Residentie Broelhotel, het nieuwe woonproject aan de historische Broeltorens in Kortrijk, in goede banen. Daar komen tegen eind volgend jaar twintig luxeflats. Vandaag is reeds de helft ervan verkocht. 

Voor 'Residence Roosevelt 12A' zijn de verbouwingen vandaag volop aan de gang en startte zopas ook de verkoop. De eerste bewoners zullen er begin 2022 hun intrek kunnen nemen. 

Kathleen Dewulf

Global Estate Group

Marthe Saelens

Bereal Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be