Hightech en corona doen premies autoverzekeringen dalen

Gezondheid- en woonpolissen blijven daarentegen duurder worden

De premies voor een verplichte BA-autoverzekering zijn het voorbije jaar opnieuw 1,33% goedkoper geworden. Oorzaak is de scherpe concurrentie én de opkomst van hightech rijhulpsystemen die het aantal schadegevallen doen zakken. Door de coronacrisis betalen sommige bestuurders straks mogelijk ook minder als ze een slimme kilometeraanpassing laten doorvoeren. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere Verzekeringen, specialist in autopolissen. Opvallend: terwijl de BA-autoverzekering nu al bijna vier jaar in dalende trend zit, blijven polissen in verband met de woning (+3,20%) en gezondheid (+2,85%) duurder worden. Hillewaere start een sensibiliseringsactie en raadt Vlamingen aan om een lenteschoonmaak te houden in hun polissen. 

Goed nieuws voor wie met de wagen rijdt: de inflatiecijfers van het Belgische Statistiekbureau (Statbel) leren dat de premies voor de verplichte BA-autoverzekering in een jaar tijd met alweer 1,33% goedkoper zijn geworden. Opnieuw, want de jongste jaren kan je gerust spreken van een échte trend van prijsdalingen. Al bijna vier jaar - sinds medio 2016 - zakken telkens de premies voor een autopolis.

“Hier zijn verschillende oorzaken voor. Eerst en vooral is er de opkomst van tal van nieuwe hightech rijhulpsystemen, zoals rijstrookondersteuning, Automatic Emergency Braking en Aandachtsassistentie. Die hebben er mee voor gezorgd dat het aantal schadegevallen op onze wegen sterk is gedaald. Zo waren er tien jaar geleden op elke 1.000 wagens met een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) nog 72 die een ongeval met schade hadden veroorzaakt. In 2018 waren er dat nog slechts 59. Een fikse daling. Daarnaast spelen uiteraard ook commerciële gestes en prijsconcurrentie een rol.”

Leen Verheyen, Algemeen Directeur van Hillewaere Verzekeringen


Impact corona

Uit een analyse van de verzekeringsmakelaar valt verder op dat door de coronacrisis sommige bestuurders straks ook een stuk minder kunnen betalen voor hun verzekering als ze een slimme kilometeraanpassing laten doorvoeren in hun polis.

“Wie door de coronacrisis van zijn werkgever meer ruimte krijgt om vaker van thuis uit te werken, en dus minder met de eigen auto gaat rijden, kan er mogelijks goed aan doen om een bijvoegsel te laten maken aan zijn huidige polis dat een maximum aantal kilometers vooropstelt. Een aantal aanbieders laat dit toe. Stel dat je bijvoorbeeld begin dit jaar een polis hebt afgesloten aan 1.000 euro, maar momenteel merkt dat je niet meer dan pakweg 10.000 kilometer zal rijden dit jaar, dan kan je dus een bijvoegsel laten opmaken met een maximum aantal kilometers. Concreet zal je dan einde dit jaar een deel van de premie van 1.000 euro terugbetaald krijgen.” 

Leen Verheyen, Algemeen Directeur van Hillewaere Verzekeringen

Of de coronacrisis ook meteen directe gevolgen heeft voor de autopolissen is lang niet zeker. Het klopt dat de ongevallencijfers zeker in de voorbije maanden zijn gezakt, maar stilaan herneemt het gewone leven zich weer en komen meer bestuurders de baan op. Dat verhoogt opnieuw het risico op een ongeval. Indien het aantal schadegevallen daarentegen nog maanden blijft dalen - bijvoorbeeld door meer thuiswerk - sluiten de experts bij Hillewaere niet uit dat er de komende jaren nog prijsdalingen volgen. 

Sterk contrast

Opvallend nog is dat de dalende BA-polissen in schril contrast staan met de prijsstijgingen bij woon-en gezondheidspolissen. Zo is de brandverzekering de voorbije twaalf maanden met 3,20% gestegen en ook de premie voor een gezondheidsverzekering nam toe met 2,85%. 

“Anders dan op de markt van autoverzekeringen, geldt bij dit soort verzekeringen absoluut géén grote vrijheid van prijsvorming. Zo is de brandverzekering bijvoorbeeld gekoppeld aan de officiële Abex-bouwindex. Die volgt de evolutie van de kosten voor het bouwen van een woning. Ook op het vlak van hospitalisatieverzekeringen mogen maatschappijen niet zonder meer premies verhogen, met eender welk percentage. Ook daar moet met een gezondheidsindex rekening worden gehouden.”

Leen Verheyen, Algemeen Directeur van Hillewaere Verzekeringen

Oververzekerd

Hillewaere is inmiddels een sensibiliseringsactie gestart om Vlamingen aan te zetten om een lenteschoonmaak te houden in hun polissen. 

“Bij doorlichting van de verzekeringspolissen detecteren we zeer vaak dat klanten onder- of net oververzekerd zijn. Bij de brandverzekering zien we zo bijvoorbeeld dat ongeveer één op de vijf woningen onderverzekerd is, en één op de tien oververzekerd. In beide gevallen kan dit slecht nieuws betekenen voor uw portefeuille. Daarom raden we iedereen aan om toch zeker één keer om de twee jaar alle polissen bij elkaar te nemen en ze grondig te bekijken. Welke verzekeringen je precies nodig hebt, is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie.” 

Leen Verheyen, Algemeen Directeur van Hillewaere Verzekeringen

Leen Verheyen

Algemeen Directeur, Hillewaere Verzekeringen

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be