“Het is nu meer dan ooit het moment om slim, veilig én verantwoord te komen shoppen”

Belgische winkeleigenaars en retailers roepen op om verantwoordelijk naar de winkel te trekken

Nu de coronacijfers blijven stijgen, vragen de Belgische winkeleigenaars en retailers om slim én verantwoordelijk te komen winkelen. De bezoekerscijfers mogen de laatste maanden dan wel in stijgende lijn zitten, de vrees voor een terugval is groot. “Door corona heeft e-commerce een enorme boost gekregen. Als we niet slimmer met ons shopgedrag omgaan, zullen een aantal van onze favoriete winkels verdwenen zijn tegen dat het vaccin er is.” Dat roept sectororganisatie BLSC op die meer dan 200 professionele retail- en retailvastgoedspelers in België en Luxemburg vertegenwoordigt. 

Beste shopper, Beste consument, Beste Belg,

We begrijpen dat je in tijden van corona graag beroep doet op de Amazon’s, Zalando’s en Alibaba’s van deze wereld. Je producten online bestellen en aan je voordeur laten leveren, is niet alleen heel eenvoudig, het geeft je vanzelfsprekend een extra gevoel van veiligheid ten opzichte van een fysieke winkel bezoeken.

We begrijpen ook dat je nog andere voordelen in deze e-commerce ziet, los van het virus. We moeten daar niet flauw over doen: om 21u30 vanuit je luie zetel via dit soort platformen shoppen, is gewoon gemakkelijk. En we gaan je daarbij niet met de vinger wijzen. Wij zijn immers ook zelf allemaal consumenten en bestellen dus ook zelf al eens iets online na de uren. Het is bovendien aan ons om te zorgen dat we blijven innoveren, verrassen en voor beleving zorgen.

Maar ondertussen is er ook een andere realiteit gekomen. Verschillende grote merken kondigen aan dat ze winkels moeten sluiten, dat er jobs op de helling staan of dat ze groeiplannen noodgedwongen moeten terugschroeven. Corona heeft onze sector niet alleen grondig door elkaar geschud, velen onder ons - en dan vooral de kleine handelaars, innovatieve winkels of de starters - hebben het water aan de lippen. 

Concreet: in juli zagen wij 28 procent minder bezoekers in de 24 belangrijkste shopping centra van ons land dan een jaar geleden, 11 procent minder in soldenmaand augustus en 15 procent minder in september. Dat zijn harde cijfers. Maar het gaat de goede richting uit. Juli had bijna 7 procent meer shoppers dan juni, augustus deed het 4,3 procent beter dan juli en september zat alweer op hetzelfde niveau als juli. Een pluim op de hoed van de vele winkels, retailers en shops die op alle mogelijke manieren voor een aangename winkelervaring en beleving zorgen.

Maar beste shopper, onze retailers kunnen het niet alleen. We rekenen ook op jullie. Durf ook nu genieten van een gezellige winkeluitstap. Maar doe het slim én verantwoord. Alleen of met mensen uit je bubbel. En uiteraard met mondmasker. Dat dat minder gezellig is, begrijpen we. Belangrijker is dat we het met z’n allen opnieuw proberen en dat we er samen voor zorgen dat we de winkels niet opnieuw moeten sluiten. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze maatschappij. 

Want de harde waarheid is dat veel van je favoriete winkels kunnen verdwenen zijn tegen dat we uit deze crisis zijn. Als we er vandaag niet naar omkijken tenminste. Dat lijkt misschien erg op doemdenken maar laten we eens 10 jaar vooruit kijken. Onze steden en gemeenten hebben nu al te kampen met leegstand in de binnenstad. Als de e-commerce zich op dezelfde manier doorzet en wij er met z’n allen onbeperkt gebruik van zullen maken, knijp je het leven in de steden en gemeenten dood. Dan is menselijk contact, een vriendelijke service of een goed advies een zeldzaamheid geworden. Dan stroomt al het geld dat wij uitgeven naar grote buitenlandse bedrijven. Laten we het niet zover komen.

Begrijp ons niet verkeerd: natuurlijk zijn we ons goed bewust dat de coronacijfers opnieuw stijgende zijn. De maatregelen zijn terecht verstrengd en we moeten hier als land en als maatschappij zo snel mogelijk proberen doorkomen. Maar samen met de steden en gemeenten nemen wij alle voorzorgsmaatregelen die we kunnen. Mits de nodige voorzichtigheid, burgerzin en de verantwoordelijkheid van ons, de handelaars, en jullie de shoppers, is heel veel mogelijk. 

Onze boodschap is dus even simpel als ernstig: het is nu meer dan ooit het moment om slimmer en verantwoordelijker te komen shoppen. Van onze kant zullen wij er alles aan doen om jullie een aangename winkelervaring te bezorgen, met een glimlach achter ons mondmasker, een goede service en het juiste advies. Wij starten zelfs een ongeziene ‘Shop & Win’-campagne om jullie te motiveren. In meer dan 60 shoppingcentra en retailparken worden vanaf zaterdag 17 oktober 3 weken lang miljoenen vouchers uitgereikt door 2.891 deelnemende winkels, waarmee je kans maakt op een prijzenpakket. En uiteraard zullen wij alles uit de kast halen om daarbij jouw veiligheid en die van je naasten te garanderen. Beloofd.

 

De Belgisch Luxemburgse Raad voor Retail en Winkelcentra (BLSC), in naam van meer dan 200 professionele retail- en retailvastgoedspelers in België en Luxemburg, samen goed voor duizenden winkels.

Luc Plasman

General Manager, BLSC

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be