Hertogensite: eerste werken van grootste Leuvense binnenstedelijke ontwikkeling van start

Eerste fase voorziet in openleggen van groot stuk Dijle en inplanting park van 1 hectare

 

  • Met de renovatie van twee verloederde panden in de Brusselsestraat geeft Leuven vandaag het startschot voor één van haar grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van de laatste decennia.

  • De concrete bouwplannen spreken tot de verbeelding. Zo worden niet alleen 540 woningen en appartementen voorzien, op de Hertogensite komt straks ook de eerste Welzijnstoren van Vlaanderen.

  • En opmerkelijk: tegelijkertijd met de eerste werken wordt ook een groot stuk van de Dijle op de site opengelegd, net zoals alles in gereedheid wordt gebracht voor de inplanting van een groot park.

  • Eén van de pijlers is trouwens ook het behoud van historisch erfgoed op de site. Daarom zal de ontwikkelaar de aula Maisin integreren in de ontwikkeling.

                                                                            ***

Het is zover, vandaag wordt het officiële startschot gegeven voor wat gezien kan worden als één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van Leuven, en zelfs ver daarbuiten. In totaal gaat het om een site van 6,3 hectare, oftewel een oppervlakte vergelijkbaar met negen voetbalvelden.

De werken voor de Hertogensite, in de volksmond de oude ziekenhuissite genoemd, vatten vandaag aan met de renovatie van twee zwaar verouderde panden in de Brusselsestraat. Het gaat om gebouwen die van de 15e tot de 18e eeuw dienst deden als stadsbrouwerij, maar de voorbije jaren compleet waren uitgeleefd. Opzet is nu dat de Leuvense projectontwikkelaar Resiterra de gebouwen omtovert tot achttien appartementen en commerciële ruimtes.

Méér Dijle en een park

Tegelijkertijd met deze werken wordt op de site ook een eerste stuk van de Dijle opengelegd. In het centrum van Leuven gebeurde dat de voorbije jaren al vaker, maar dit keer gaat het meteen om een stuk van ruim 300 meter. Tegen 2020 zal de Dijle een honderdtal meter opengelegd worden aan de kant van de Minderbroedersstraat. Daar stopt het niet mee: de Aa - een zijrivier van de Dijle die niet overdekt is - zal een natuurlijke oever krijgen zodat deze beter zichtbaar is voor de inwoners van de stad.

Ook de groene long van Leuven zal binnenkort trouwens weer wat groter worden. Zo wordt op de site een nieuw park van ruim één hectare, oftewel één voetbalveld, voorzien. Het nieuwe park zal vanaf 2023 opengesteld worden voor de Leuvense inwoners. Aansluitend moet de hele site trouwens veruit één van de grootste autovrije woonzones in Leuven worden.

Het openleggen van de Dijle en de inplanting van een groot park moeten zeker de leefbaarheid ten goede komen. Wonen in de stad moet vooral leuk kunnen zijn. Het is echt onze bedoeling dat zowel jong en oud er complexloos kunnen genieten en rondwandelen, zonder zich daarbij zorgen te maken over bv. voorbijrijdende auto’s.”

Erik Van Hoof, directeur Resiterra

Vlaanderens eerste Welzijnstoren

Naast de 540 voorziene wooneenheden zal de Hertogensite ook plaats maken voor een aantal projecten die op z’n minst in het oog zullen springen. Zo zal er eind volgend jaar gestart worden met de bouw van de allereerste Welzijnstoren van Vlaanderen. Vorige week werd de bouwvergunning daarvoor uitgereikt. Maar nu maken de ontwikkelaar en de stad Leuven ook de precieze plannen bekend. De Welzijnstoren wordt een zorg- en welzijnsplatform met bijzondere aandacht voor chronische zorg, vooral bij ouderen. Daarnaast wil men er voornamelijk inzetten op innovatie in het zorglandschap. Bovendien zullen een aantal zorgfuncties die momenteel in de benedenstad gevestigd zijn, nu beter gelegen zijn in stadscentrum. Door de ideale centrale ligging van de Welzijnstoren heeft het project het potentieel om als welzijnsplatform te fungeren voor de inwoners van de Hertogensite en de stad.

“Het is de eerste keer in Vlaanderen dat deze diensten op zo’n manier gebundeld worden. We beschouwen het als een proefproject: als dit aanslaat, rollen we dit verder uit naar Vlaanderen.”

Wim Tambeur, Operationeel Directeur UZ Leuven

De Welzijnstoren komt alvast op de plaats waar nu het Sint-Raphaëlziekenhuis gehuisvest is, dat verhuist naar Gasthuisberg. De renovatiewerken zullen eind 2018 van start gaan. Niet onbelangrijk: het merendeel van de Campussen van UZ Leuven verhuist weg uit de binnenstad richting Gasthuisberg. Wel wordt er plaats gemaakt voor HistarUZ, het museum van het UZ Leuven. Eens de deuren openen, eind 2019, zal het grote publiek er onder andere kennis kunnen maken met de geschiedenis van de geneeskunde en het UZ Leuven.

Aula Maisin

In 2019 starten de sloopwerken van het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat. Wie er zal beslissen over de nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimte, hangt af van de volgende politieke coalitie die in 2018 zal gekozen worden. Voorlopig staat de bouw gepland van een podiumkunstengebouw waar culturele voorstellingen zullen plaatsvinden.

“Dit wordt één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van Leuven. Met al deze nieuwe woningen creëren we een nieuwe woonbuurt in het midden van de stad."

Carl Devlies, schepen Ruimtelijke Ordening

Daarnaast laten de Leuvense schepen en Resiterra ook weten dat de aula Maisin op de Hertogensite niet wordt afgebroken. Omdat het behoud van historisch erfgoed één van de pijlers is voor de herontwikkeling van de Hertogensite, integreert bouwheer Resiterra de iconische aula in het hele project. Net zoals het dat ook doet voor verschillende andere erfgoedstukken, zoals de 40 meter lange oude stadsomwalling.

De projectontwikkelaar denkt tegen 2026 klaar te zijn met alle werken.

 

Erik Van Hoof

Resiterra

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be