Herbestemming op Ezeldijksite gaat met 73 nieuwe woningen volgende fase in

Nieuwbouwprojecten zetten ambitie Diest als centrumstad kracht bij nu bevolking verder groeit naar ruim 25.200 inwoners

De herbestemming van de voormalige terreinen van Euro Shoe, aan de rand van het Diestse stadscentrum, krijgt opnieuw meer vorm. Op een aantal braakliggende percelen van de Ezeldijk verrijzen binnenkort twee duurzame woonprojecten, waar in totaal 73 gezinnen een nieuwe thuis krijgen vanaf 2022. De nieuwbouwappartementen van ‘Nieuwe Kade’ en ‘Heeren van Diest’ zetten de ambitie van Diest alweer kracht bij om zich als centrumstad te profileren. 

Volgens de laatste vooruitzichten van de Vlaamse overheid groeit de Diestse bevolking de komende 15 jaar naar in totaal meer dan 25.200 inwoners. Die sterke toename vergt ook extra kwaliteitsvolle huisvesting. En dat is precies wat sinds 2009 op de Ezeldijk wordt gerealiseerd. In enkele jaren tijd is de site geëvolueerd van een grauw bedrijventerrein naar een groen woongedeelte aan de rand van het Diestse stadscentrum. Inmiddels zijn er al meer dan 200 appartementen gerealiseerd en is er ook een woonzorgcentrum met 47 assistentiewoningen neergezet.

Vandaag is een volgende fase in het heropwaarderingsproces van de site aangebroken met de lancering van twee nieuwe woonprojecten die projectontwikkelaar Ciril realiseert. Het eerste draagt de naam ‘Nieuwe Kade’. Deze nieuwbouw ligt vlak aan het water, op wandelafstand van het centrum, en bestaat uit in totaal 27 luxueuze 2- en 3-slaapkamer appartementen en drie penthouses met uitzicht op de Demer en de bekende Ezeldijkmolen.

Bijzonder hier is dat het project Bijna-Energieneutraal (BEN) wordt gebouwd, van het gelijkvloers tot de appartementen op de derde verdieping. Hiervoor werkt de Limburgse ontwikkelaar Ciril onder andere met gemeenschappelijke CV-ketels, zonnepanelen en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Daarnaast is ook de opvang van regenwater voorzien en vragen de woningen bovendien geen tijdrovend onderhoud, dankzij een hoogwaardige binnenafwerking. 

“In combinatie met ondergronds parkeren en de aanleg van verschillende groene rustzones zullen al deze elementen zorgen voor een gezonde woonmix. Zowel jonge gezinnen als oudere inwoners zullen hier vanaf 2022 zeker hun gading vinden. We zijn ervan overtuigd dat dit project bijdraagt aan de ambitie van Diest om een aantrekkelijke woon- en centrumstad te zijn.”

Jan Knippenberg van Ciril

Zadeldaken

Aan de kant van de Schoenmakersstraat bouwt Ciril nog een tweede, opvallend woonproject: ‘Heeren van Diest’. Concreet bestaat deze nieuwbouw uit 46 ruime 1-, 2- en 3-slaapkamer appartementen. De naam van het project is niet toevallig gekozen. Het is een subtiele verwijzing naar Diest als Oranjestad én naar de vele prachtige herenhuizen die in de stad terug te vinden zijn.  

“Met het ontwerp van dit gebouw hebben we voornamelijk getracht de sfeer die er in Diest heerst terug te laten komen. Dit hebben we gedaan door kleine gezellige straatjes te voorzien, veel aandacht te hebben voor fietsers en voetgangers, de straatstenen te voorzien in kenmerkende klinkers, bij enkele gebouwen te werken met een plint zoals we vroeger ook zagen bij de herenhuizen én deels te werken met zadeldaken. Die daken herbergen dé eyecatchers van het project: unieke dakappartementen waarbij we de plafondhoogte opentrekken tot de nok. Dit resulteert soms in hoogtes van 4 meter en meer.”

Jan Knippenberg van Ciril

Een bijkomende troef van het nieuwe woonproject is dat het vlakbij het natuurgebied Webbekoms Broek ligt. De eerste bewoners zouden er vanaf 2022 kunnen intrekken. Ontwikkelaars Ciril en Diest Invest starten deze week met de voorbereidende werken. 

Thomas Bijnens

Marketing manager, Ciril

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be